18/1/11

«ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ, ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ …ΔΙΚΑ ΜΟΥ!»


ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ 17/1/2010

Στη συνάντηση που καλέστηκε μετά από πολλές πιέσεις προς τους καθηγητές και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο του Τμήματος για το μείζον ζήτημα της εξεταστικής περιόδου, παρατηρήσαμε για μια ακόμη φορά απροκάλυπτη αυστηρότητα και αδιαλλαξία προς τη μεριά των φοιτητών και των δίκαιων αιτημάτων τους. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδηγηθήκαμε εδώ; Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών με την επανέναρξη των μαθημάτων στις αρχές του τρέχοντος μήνα εξέφρασε το λογικό και «νόμιμο» αίτημα της παράτασης της έναρξης της εξεταστικής για μια εβδομάδα. Τα επιχειρήματα ήταν ότι η κενή εβδομάδα τελικά μόνο κενή δεν είναι καθότι για το σύνολο των μαθημάτων έχουν προγραμματιστεί αναπληρώσεις, επιπλέον μαθήματα και όχι μόνο. Σε αρκετά από τα δύσκολα και φορτωμένα μαθήματα της σχολής οι παραδόσεις των εργασιών πέφτουν τόσο στην αρχή όσο και στο μέσο της εξεταστικής, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να παραβιάζεται το πρόγραμμα. Ήδη το πρόγραμμα της εξεταστικής έχει άσχημη και δυσλειτουργική κατανομή, είναι μόλις τριών εβδομάδων και από ότι φαίνεται σημαίνει για το μέσο φοιτητή ότι πρέπει να «κόψει» τουλάχιστο 3-4 μαθήματα από όσα προγραμμάτιζε να δώσει στην αρχή του εξαμήνου– και φυσικά στην όλη αυτή κατάσταση ελάσσονος σημασίας είναι το επιχείρημα ότι το πρόγραμμα ανακοινώθηκε σχετικά νωρίς, καθότι ο βασικός του σκοπός, δηλαδή να διευκολύνει τους φοιτητές και τον προγραμματισμό τους, δεν επιτελείται ούτε καν σχετικά.

Οι καθηγητές από τη μεριά τους, παρότι τους εκθέσαμε τις ανησυχίες και τις αποφάσεις του Συλλόγου των Φοιτητών, προέβαλαν ως επιχείρημα το «ιερό καθήκον» στην τήρηση του προγράμματος ως έχει (ξεχνώντας βέβαια το πώς έγινε ή μάλλον δεν έγινε ο προγραμματισμός των αναπληρώσεων ή και φυσικά το βασικό ζήτημα ότι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου λόγω και των απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαμε μαθήματα που γινότανε με 5 έως 10 φοιτητές το πολύ, αναπληρώσεις που ανακοινωνότανε το προηγούμενο βράδυ κ.ο.κ.). Ανένδοτη στάση κράτησαν ακόμη και ως προς το ζήτημα της παράτασης των παραδόσεων των εργασιών για το διάστημα της εξεταστικής, καθότι όπως μας είπανε δεν μπορούν να επιβάλλουν στους διδάσκοντες τον τρόπο που θα διεξάγουν το μάθημα. Φυσικά όμως μπορούν να επιβάλλουν στους φοιτητές να γίνουν χίλια κομμάτια και να διαβάζουν ταυτόχρονα για τις εργασίες τους, την εξεταστική, αλλά και να παρακολουθούν τις παραδόσεις των μαθημάτων στην υποτιθέμενη κενή πρώτη εβδομάδα της εξεταστικής.
Στη διαδικασία του Διοικητικού Συμβουλίου του τμήματος, μάλιστα, όπως θα κατάλαβαν άλλωστε όλοι οι φοιτητές που παρίσταντο, η εισήγηση από την μεριά του Προέδρου του Τμήματος ήταν ίδια με την κατάληξη! – Βέβαια, είχε διεξαχθεί «διάλογος» και ανταλλαγή απόψεων η οποία συμπτωματικά (και μόνο…) συνέπιπτε με την συνολική άποψη-θέση των καθηγητών.
Εμείς ως ΑΝεξάρτητη ΑΡιστερή ΣΥσπείρωση Πληροφορικής, εκπροσωπούμαστε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος με 1 έδρα αλλά θεωρήσαμε άκρως προσχηματική τη διαδικασία που έγινε, σφόδρα υπονομευτική για τα συμφέροντα και τα αιτήματα των φοιτητών, γι’ αυτό και αποχωρήσαμε χωρίς καν να δηλώσουμε παρόν.
Εν κατακλείδι, πιστεύουμε ότι παρότι το δίκαιο, λειτουργικό αίτημα μας δεν εκπληρώθηκε η όλη διαδικασία (παρότι βέβαια θα έπρεπε να είχε την συμμετοχή περισσοτέρου κόσμου της Σχολής) έφερε το Σύλλογο μας ένα βήμα μπροστά. Έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρος και φανερός ο ρόλος και η θέση του καθηγητικού κατεστημένου απέναντι στους φοιτητές. Μας έδειξαν ότι πέρα από τα προσχήματα διαλόγου και «ανταλλαγής απόψεων», είναι διατεθειμένοι κάθε φορά να ξεσπάνε όλο το μένος και την αυστηρότητα τους πάνω μας. Τα θέλουν όλα δικά τους, χωρίς να λογαριάζουν τι σημαίνει φόρτος της εξεταστικής για τους φοιτητές. Το πανεπιστήμιο της ομαλής λειτουργίας που οραματίζονται και υλοποιούν είναι ένα πανεπιστήμιο στο οποίο τα συμφέροντα και οι ανάγκες των φοιτητών (ακόμα και όταν διατυπώνονται με περισσή σαφήνεια και λογική, όπως το αίτημα για την ολίσθηση της εξεταστικής) είναι ο εχθρός τους. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι οι ίδιοι που τώρα αγνοούν και επιβάλλονται στους φοιτητές, θα είναι οι ίδιοι που θα στηρίξουν κάθε προσταγή της Διαμαντοπούλου και της κυβέρνησης. Την κρίσιμη στιγμή -που μάλλον πλησιάζει για το φοιτητικό κίνημα, καθότι όπως φαίνεται το απεχθές νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου θα είναι έτοιμο μες το Φλεβάρη- θα διαλέξουν πάλι να συμπαραταχθούν με αυτούς που καταργούν το πανεπιστήμιο όπως το ξέραμε, με αυτούς που θα υποθηκεύσουν το μέλλον και της σπουδάζουσας νεολαίας στους ληστρικούς τόκους του ΔΝΤ και της κυρίαρχης πολιτικής. Εμείς προτρέπουμε τους φοιτητές να ενισχύσουν τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου μας (τις Γενικές Συνελεύσεις, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας) και να διασφαλίσουν σε κάθε τόνο απέναντι στο αυταρχικό καθηγητικό κατεστημένο ότι αυτή ήταν και η τελευταία φορά που επιβλήθηκαν στους φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου