12/10/11

Ανακοίνωση της ΑΝ.ΑΡ.ΣΥ.Π.-ΕΑΑΚ

Ο Σύλλογος Φοιτητών Πληροφορικής & Τηλ/νιών, για πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, και μετά από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις στην ιστορία του, βρέθηκε στο δρόμο μαζί με άλλες 300 καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα, με τις 800 μαθητικές καταλήψεις, αλλά και με τους εργαζόμενους στην απεργία στις 5 Οκτώβρη. Συνεχίζει και θα συνεχίσει να αγωνίζεται πολύμορφα για την ανατροπή του νόμου-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου και του συνόλου της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που βυθίζει το λαό στη φτώχεια και μαυρίζει το μέλλον της νεολαίας. Κόντρα στους εκβιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και ενάντια στις απειλές του προέδρου του τμήματος για χαμένες εξεταστικές και εξάμηνα, ο Σύλλογος όχι μόνο δεν μπήκε στο πλαστό δίλλημα «κατάληψη ή όχι», αλλά έδειξε ότι την πραγματική αυτοδυναμία στη σχολή την έχει ο αγώνας για τις ανάγκες μας και όχι η ΔΑΠ που τόσο καιρό τρομοκρατούσε τους φοιτητές και συντασσόταν άνευ όρων με τις επιταγές των «από πάνω».

Αποτιμούμε θετικά τόσο τις πέντε εβδομάδες καταλήψεων, όσο και τις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις σε αυτό το διάστημα. Ο αγώνας μας έχει ήδη αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα στο μπλοκάρισμα του νέου νόμου-πλαίσιο. Συγκεκριμένα, οι 15 από τους 19 πρυτάνεις αρνούνται να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη εφαρμογής του νόμου υπό το βάρος (και την έμπρακτη αποτροπή) των καταλήψεων, ενώ πάνω από 20 σύλλογοι μελών ΔΕΠ συντονίζονται, και ξεπερνώντας την κυβερνητική ΠΟΣΔΕΠ απαντούν σε υπουργείο και κυβέρνηση, που απειλούν ότι όποια σχολή συνεχίσει την κατάληψη χάνει εξεταστική και εξάμηνο, πως η διεξαγωγή εξεταστικής και εξαμήνου είναι αποκλειστικά θέμα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακόμα, έσπασε το τοίχος της σιωπής που κυβέρνηση και ΜΜΕ έχτιζαν επιμελώς όλο το προηγούμενο διάστημα, και πλέον όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας «ακούει» τους φοιτητές και αντιλαμβάνεται ότι η παιδεία είναι και δικό του ζήτημα. Κι όλα αυτά, ενώ η υπουργός απειλεί ότι θα διακοπεί κάθε χρηματοδότηση και θα σταματήσει η απονομή πτυχίων σε όποιο ίδρυμα δεν έχει εκλέξει συμβούλιο διοίκησης ως τις 15 Νοεμβρίου! Εμείς δεν έχουμε παρά να απαντήσουμε πως η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων διακόπτεται ούτως ή άλλως με τον προϋπολογισμό πείνας του 2012 που πετσοκόβει τις δαπάνες για την παιδεία, και πως όποιος πανεπιστημιακός ή φοιτητής συμμετάσχει στις εφορευτικές επιτροπές ή δηλώσει υποψηφιότητα για τα συμβούλια θα είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Το φοιτητικό κίνημα και οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεχωριστά -ακόμα και εν μέσω εξεταστικής- θα παλέψουν με όλα τα μέσα για τη μη εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο, λαμβάνοντας υπ'όψιν και το deadline της 15/11 που έχει θέσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά με το νέο νόμο-πλαίσιο (μόνο στα λόγια όπως φάνηκε...) συνεδρίασε, με μαζική παρουσία φοιτητών, και η Γενική Συνέλευση Τμήματος την Παρασκευή 7/10. Για όσους έτρεφαν αυταπάτες ότι η διοίκηση του τμήματος θα πάρει καταδικαστική απόφαση απέναντι στο νόμο, η συζήτηση -παρά τις πιέσεις των φοιτητών- περιορίστηκε μόνο στο ζήτημα της εξεταστικής Σεπτεμβρίου και της έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου. Κατ' αρχήν, θεωρούμε προβληματική την ίδια τη σύγκληση της Γ.Σ.Τ. στα βιαστικά και μόλις μια μέρα μετά τη Γ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών, τη στιγμή που ο κ. Γεωργιάδης είχε δεσμευτεί ότι Γ.Σ.Τ. θα γινόταν την τρέχουσα εβδομάδα. Σε πρόταση μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης να καλεστεί Γ.Σ.Τ. μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ (που γίνεται την Πέμπτη 13/10), ο κ. Γεωργιάδης ήταν κάθετα ενάντιος. Μετά απ'όλα αυτά και για να αποφευχθούν τα χειρότερα για τους φοιτητές, η πρότασή μας ήταν η εξεταστική Σεπτεμβρίου να «σπάσει» σε δύο εβδομάδες τον Οκτώβρη για τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, και σε άλλες δύο το Φλεβάρη για αυτά του εαρινού, μαζί βέβαια με την κανονική εξεταστική του Φλεβάρη. Κατί τέτοιο δεν έγινε δεκτό, αφού το ευρύτερο κλίμα στη Γ.Σ.Τ. ήταν εμμονικά ρεβανσιστικό και στο πνεύμα της πραξικοπηματικής απόφασης του Δ.Σ. Τμήματος για οριστική ακύρωση της εξεταστικής. Εν τέλει, και με την προοπτική οριστικής απώλειας του εξαμήνου να μοιάζει πιθανή, στηρίξαμε στην ψηφοφορία την πρόταση του κ. Καραμπογιά για 3 εβδομάδες εξεταστικής για όλους.

Ασφαλώς μια εξεταστική με τέτοιους όρους και που ξεκινάει αμέσως (μαζί με το μπέρδεμα που προέκυψε από τις κωλοτούμπες των «υπεύθυνων» κατά τ' άλλα κ. Γεωργιάδη και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) μόνο ιδανική δεν είναι για τους φοιτητές του τμήματος. Όμως θεωρούμε ότι με δεδομένες όλες τις δυσκολίες και τις τρικλοποδιές, ήταν το μη χείρον βέλτιστο. Λαμβάνοντας δε υπ'όψιν το γενικότερο κλίμα, αποτελεί κατάκτηση του Συλλόγου το ότι δεν χάθηκε εντελώς η επαναληπτική εξεταστική και δε γύρισε το τμήμα χρόνια πίσω, σε εποχές απόλυτης αυθαιρεσίας. Μια κατάκτηση που (ακόμα κι αυτή!) τέθηκε σε κίνδυνο από τη ΔΑΠ, της οποίας οι μισοί εκπρόσωποι στη Γ.Σ.Τ. έλειπαν, μειώνοντας έτσι τις φοιτητικές ψήφους. Τέλος, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης (που ψηφίστηκε 5 φορές από την πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης) από την πρώτη στιγμή τόνιζε ότι όταν έρθει η ώρα, οι ίδιοι οι φοιτητές μαζικά θα ρυθμίσουν και το ζήτημα της διεξαγωγής της εξεταστικής. Άλλοι ήταν αυτοί που τη μία μέρα σχεδόν πανηγύριζαν και θεωρούσαν τελεσίδικη την ακύρωση της εξεταστικής, και την επόμενη δήθεν πάλευαν για να γίνει.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για το Σύλλογο πρέπει να είναι η πανεργατική απεργία στις 19 Οκτωβρίου, η οποία προβλέπεται να είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, και που πρέπει να δοθεί ξεκάθαρα από το φοιτητικό κίνημα το στίγμα της συνέχισης του αγώνα.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου