23/1/12

Συμβούλια Διάλυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Αν και ο νόμος Διαμαντοπούλου έχει ψηφιστεί απ’ τα τέλη Αυγούστου από την πλειοψηφία της βουλής, είναι πλήρως απονομιμοποιημενος στα μάτια της πλειοψηφίας των φοιτητών. Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο και η κυβέρνηση εκβιάζουν με κάθε τρόπο για την άμεση εφαρμογή του νόμου. Χαρακτηριστικές ήταν οι απειλές της Διαμαντοπούλου για διακοπή της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, αν μέχρι 15 Ιανουαρίου δεν έχουν γίνει εκλογές για συμβούλια διοίκησης και η επιστολή Παπαδήμου προς τους πρυτάνεις για επίσπευση των διαδικασιών. Ο νόμος αυτός που διαλύει το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα δόντια του με τους κουτσουρεμένους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων για το 2012 σε σημείο να μην καλύπτονται βασικές λειτουργικές ανάγκες. Την ίδια στιγμή και σε απόλυτη συμφωνία με τα μέτρα της τρόικας, στο πανεπιστήμιο Α.Ε. δεν χωράνε πολλοί εργαζόμενοι. Συνεπώς λέκτορες, διδάκτορες, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, έρχονται αντιμέτωποι με την απόλυση και την εφεδρεία, μέτρα που θα φέρουν το πανεπιστήμιο σε μόνιμη υπολειτουργία.

Τι είναι τα συμβούλια διοίκησης (ΣΔ);

Είναι η κίνηση ματ με την οποία η διοίκηση των πανεπιστημίων περνάει από τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές στα χέρια εντολοδόχων του Υπουργείου (πανεπιστημιακούς και μη, ανθρώπους επιχειρηματικών κύκλων κτλ). Το ΣΔ είναι το όργανο που θα αντικαταστήσει την σύγκλητο στην διοίκηση του πανεπιστημίου. Θα απαρτίζεται από 15 μέλη εκ των οποίων οι 8 θα είναι καθηγητές, οι 6 θα είναι εξωπανεπιστημιακοί και ο 1 θα είναι φοιτητής ο οποίος θα εκλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ο 1 από τους 6 εξωπανεπιστημιακούς θα είναι ο Πρύτανης-manager. Ουσιαστικά αυτό το όργανο θα λαμβάνει τις αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα αφορά το πανεπιστήμιο, δηλαδή από την χάραξη στρατηγικής έως την κατανομή πόρων, και θα έχει την εποπτεία και τον έλεγχο λειτουργίας του ιδρύματος. Θα ασκεί εξουσία στον χώρο του πανεπιστημίου χωρίς να ελέγχεται από κανέναν, ενώ η Σύγκλητος και τα όργανα των φοιτητών θα είναι πλέον διακοσμητικά.

Τα Συμβούλια Διοίκησης είναι αυτά που θα εφαρμόσουν το νόμο Διαμαντοπούλου. Τα στελέχη των επιχειρήσεων με τη συμμετοχή τους σε αυτά θα καθορίζουν τόσο τη διδασκαλία (προγράμματα σπουδών), όσο και την έρευνα, δημιουργώντας έτσι μια εκπαίδευση συρρικνωμένη, επιχειρηματικοποιημένη και πολύ αυταρχική, μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών για μόρφωση και επαγγελματική κατοχύρωση. Είναι αυτά που θα νομιμοποιήσουν την κατάργηση των κοινωνικών παροχών προς τους φοιτητές (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα) με πρόσχημα τη βιωσιμότητα του πανεπιστημίου, που θα επιβάλλουν δίδακτρα, που θα βάλουν κατευθύνσεις για φοιτητικά δάνεια τη στιγμή που στην Ευρώπη τα σπουδαστικά δάνεια ακολουθούν τους φοιτητές και μετά το πανεπιστήμιο. Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση καταργείται, ενώ η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων θα γίνεται με βάση ανταποδοτικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τέλος, τα ΣΔ θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία της Μπολόνια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας ευέλικτα, διασπασμένα και απαξιωμένα πτυχία.
Μαζικός πανεκπαιδευτικός αγώνας ως τη νίκη!

Το νέο όργανο που προτείνει ο νόμος (όπως και οι υπόλοιπες πτυχές του) δεν αφορά μόνο τους φοιτητές και είναι μεγάλης σημασίας για όλους τους εργαζομένους του Πανεπιστημίου. Τον αγώνα ενάντια στο νόμο, λοιπόν, δεν μπορούμε να τον δώσουμε μόνοι μας! Καθηγητές, λέκτορες, ΕΙΔΑΧ, τεχνικό προσωπικό κλπ έχουν δείξει σαφή σημάδια αντίρρησης στο νόμο, αφού απειλεί τους μισθούς τους και φέρνει την εφεδρεία και απολύσεις. Είναι ανάγκη λοιπόν να ενοποιηθούμε με αυτά τα κομμάτια, σε μια ευρύτερη πρωτοβουλία συλλογικών φορέων και οργάνων, για να γίνει παραδεκτό στην κοινωνία, πως ο νόμος δεν έχει τη νομιμοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πως η Επιτροπή Αγώνα της Σχολής Θετικών Επιστημών που συμμετέχει και το τμήμα μας είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν πρέπει να χαρίσουμε τίποτα στη συντεχνία των Πρυτάνεων, των οποίων η υποκρισία δεν έχει όρια! Ενώ αρχικά εναντιωνόντουσαν στα Σ.Δ. και είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για να κριθούν αντισυνταγματικές κάποιες πτυχές του νόμου, ξαφνικά μετά από συνάντηση με τον Υφ. Παιδείας Αρβανιτόπουλο δεσμεύθηκαν για την εφαρμογή του νόμου και δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για τον ορισμό των εκλογών των ΣΔ των πανεπιστημίων. Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούν να διαπραγματευθούν μια καλύτερη θέση για αυτούς στο νέο Πανεπιστήμιο της αγοράς!

Να μην αφήσουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη! Πιάνοντας το νήμα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη, πρέπει να παλέψουμε μέσα από ζωντανές συλλογικές διαδικασίες, τις γενικές μας συνελεύσεις για να μπλοκάρουμε παντού και με κάθε τρόπο τη διαδικασία των εκλογών των ΣΔ, ματαιώνοντας έτσι κάθε σχέδιο της κυβέρνησης! Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στον νόμο-έκτρωμα που μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και να διεκδικήσουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας και όχι στις ανάγκες του κεφαλαίου και των αγορών. Μάλιστα δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι όποιος καθηγητής, φοιτητής ή παράταξη επιχειρήσει να βάλει υποψηφιότητα ή να συμμετάσχει στις διαδικασίες εκλογής των ΣΔ αποτελεί εχθρό των φοιτητών και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ - persona non grata - στο ελληνικό πανεπιστήμιο!
  • ΚΑΝΕΝΑΣ MANAGER ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • ΑΜΕΣΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου