25/2/12

Κάλεσμα σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Γ.Σ. Τμήματος 5/3 11πμ

Τη Δευτέρα 5/3 στις 11πμ θα πραγματοποιηθεί η Γ.Σ. Τμήματος στην αίθουσα Α56 (Αίθουσα Συνεδριάσεων στον πρώτο όροφο στο δεύτερο τμήμα του κτηρίου). Πάγια θέση της συλλογικότητας μας ήταν ότι στις Γ.Σ. Τμήματος επιβάλλεται να παρευρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές με σκοπό τη συλλογική και νικηφόρα διεκδίκηση των αιτημάτων τους κόντρα στη λογική της καθηγητικής «αυθεντίας» (η οποία πάρα πολλές φορές μπορεί να λειτουργεί αυθαίρετα και ενάντια στις διεκδικήσεις των φοιτητών). Παράλληλα είναι ένα τρόπος άσκησης άμεσης δημοκρατίας ενάντια στις λογικές της ανάθεσης και της διαχείρισης από τους λίγους του Δ.Σ. ή πολύ χειρότερα από συγκεκριμένες παρατάξεις που αναλαμβάνουν «εργολαβικά» να λύνουν τις υποθέσεις του Συλλόγου μας. Τι γεγονότα έχουμε όμως στο χώρο των πανεπιστημίων; Το Υπουργείο, σε μια προσπάθεια να "ξεμπερδέψει" μια για πάντα με τα συλλογικά όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, θέτει σε εφαρμογή τον εκτρωματικό νόμο της Διαμαντοπούλου προχωρώντας με την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης σε κάθε σχολή. Σε μια απόπειρα να τρομοκρατήσει μάλιστα όσους αγωνίζονται ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που οδηγεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο στην κατάρρευση, προέβη σε εκλογές με την επιτήρηση της Αστυνομίας αλλά έφτασε μέχρι την άσκηση διώξεων ενάντια στους φοιτητές (περιστατικό στο ΤΕΙ Λαμίας)!

Τον ρόλο την κυβέρνησης κλήθηκαν τις τελευταίες μέρες, για ακόμα μία φορά, να περιθάλψουν τα ΜΜΕ, που σε εκτεταμένα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για μειοψηφίες -φοιτητών και καθηγητών- στα πανεπιστήμια που εμποδίζουν την εκλογή των κατά τ’ άλλα «λαοφίλητων» Συμβουλίων Διοίκησης! Αλήθεια, οι 300 καταλήψεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πανελλαδικά τον Σεπτέμβρη και το αίτημα χιλιάδων φοιτητών για την ανατροπή του επαίσχυντου νόμου-πλαίσιο δεν έχριζαν προσοχής ούτε για λίγο τηλεοπτικό χρόνο;

Ας δούμε όμως τι είναι τα Συμβούλια Διοίκησης, που τόσος λόγος γίνεται γι’ αυτά. Τα Σ.Δ. είναι η κίνηση ματ με την οποία η διοίκηση των πανεπιστημίων περνάει από τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές στα χέρια εντολοδόχων του Υπουργείου (πανεπιστημιακούς και μη, ανθρώπους επιχειρηματικών κύκλων κτλ). Το Σ.Δ. είναι το όργανο που θα αντικαταστήσει την σύγκλητο στην διοίκηση του πανεπιστημίου. Θα απαρτίζεται από 15 μέλη εκ των οποίων οι 8 θα είναι καθηγητές, οι 6 θα είναι εξωπανεπιστημιακοί και ο 1 θα είναι φοιτητής ο οποίος θα εκλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ουσιαστικά αυτό το όργανο θα λαμβάνει τις αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα αφορά το πανεπιστήμιο, δηλαδή από την χάραξη στρατηγικής έως την κατανομή πόρων, την εποπτεία και τον έλεγχο λειτουργίας του ιδρύματος μέχρι το αριθμό των επιτρεπόμενων επανεξετάσεων(π.χ. 3) στα μαθήματα(!). Θα ασκεί εξουσία στον χώρο του πανεπιστημίου χωρίς να ελέγχεται από κανέναν, ενώ η Σύγκλητος και τα όργανα των φοιτητών θα είναι πλέον διακοσμητικά.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν ότι η μαζική παρουσία των φοιτητών στα συλλογικά όργανα (Γ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών, Γ.Σ. Τμήματος, κτλ), παρόλη την απαξίωση τους -μεθοδευμένη ή μη-, είναι μονόδρομος απέναντι στην επίθεση του Υπουργείου και της κυβέρνησης. Όσο αφορά τη Γ.Σ. Τμήματος της Δευτέρας, ως ΑΝ.ΑΡ.ΣΥ.Π. θα ανοίξουμε τα θέματα του φόρτου εργασίας (εργασίες, πτυχιακές εξεταστικές κ.α.) και αυτό των αλλαγών στο Πρόγραμμα Σπουδών με βασικά κριτήρια την επιστημονική αρτιότητα, τον εκσυγχρονισμό και την εξισορρόπηση των εξαμήνων με κατεύθυνση την μείωση του Μ.Ο. αποφοίτησης(6,5 χρόνια). Χαρακτηριστικά, να τονίσουμε την ανάγκη κατοχύρωσης του δικαιώματος των φοιτητών να χρησιμοποιούν εργασίες του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους σε μαθήματα -κυρίως τα προγραμματιστικά- που απέτυχαν στη γραπτή εξέταση, τη δυνατότητα επί πτυχίω εξεταστικών (στα πρότυπα της Ηλεκτρονικής, κ.α.), καθώς και το μπλοκάρισμα της περικοπής των συγγραμμάτων (βλ. εργαστηριακό βιβλίο Λογικής Σχεδίασης, κ.α.) Καλούμε όλους τους φοιτητές του τμήματος να έρθουν στη Γ.Σ.Τ., όχι απλά για να παρακολουθήσουν, αλλά για να θέσουν τους δικούς τους προβληματισμούς και προτάσεις. Δηλώνουμε ακόμη ότι οι ψήφοι που αντιστοιχούν στο σχήμα μας δεν αποτελούν ιδιοκτησία των εκπροσώπων στη Γ.Σ.Τ., αλλά την κερκόπορτα από την οποία οι απόψεις των φοιτητών περνάνε το τείχος της σιωπής που προσπαθεί να στήσει το υπουργείο και οι εντολοδόχοι του μέσα στο πανεπιστήμιο!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5/3 ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ Α56

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ – ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου