13/3/13

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον!


Εδώ και 14 χρόνια στη Β.Α. Χαλκιδική εξελίσσεται ένα καταστροφικό σχέδιο του κράτους με επικεφαλής τον τελευταίο χρόνο την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να έχει βάλει σκοπό της τις εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού. Η κατάσταση, μετά την παραχώρηση στο όνομα της «ανάπτυξης» έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου δάσους στην καναδική εταιρία Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της "Ελληνικός Χρυσός" μαζί με την ΑΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα, είναι πλέον οξυμένη.

Τα επιχειρήματα υπέρ της εξόρυξης είναι κοινά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις εξορύξεων ανά τον κόσμο άλλωστε. Πλούτος για τη χώρα, μηδαμινή καταστροφή του περιβάλλοντος, πρωτοφανής αύξηση των θέσεων εργασίας από την υπεύθυνη εταιρία. Αυτά προκύπτουν από μελέτες και υποσχέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της εταιρίας εξόρυξης. Ας δούμε όμως τι έχουν να πουν και οι κάτοικοι της περιοχής των χωρίων που θα επηρεάσει η εξόρυξη. Οι εργασίες των μεταλλείων θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων του αρχέγονου δάσους των Σκουριών. Αυτό θα επιφέρει την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του τοπίου, μόλυνση των πηγών και των ποταμών, καταστροφή της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Σύμφωνα με έρευνες η περιεκτικότητα είναι 0,8 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο εξορυγμένης γης (χαρακτηριστικά, χρειάζονται 18 τόνοι εξορύγματος για ένα χρυσό δαχτυλίδι), θα καταστραφούν 3.000 στρέμματα δάσους αφήνοντας ανοιχτό όρυγμα διαμέτρου 2 χιλιόμετρων. Το κέρδος του κράτους από αυτή την «επένδυση» ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ με την σημερινή τους αξία των κερδών της εταιρίας να υπολογίζεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για όσα χρόνια λειτουργήσουν τα χρυσορυχεία δεν αντισταθμίζουν σε κανένα βαθμό τη ζημία που θα υποστεί ο τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία. Η εταιρία θα προχωρήσει όχι μόνο σε υπόγειες αλλά και χερσαίες εξορύξεις έχοντας ήδη αρχίσει να αποψιλώνει δασικές εκτάσεις. Η μόλυνση και η εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα περιγράφονται στην έρευνα που εξέθεσε η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ για το χρυσό της Χαλκιδικής.

Είναι φανερό πως αυτή η επένδυση είναι άλλη μία συμφωνία ξεπουλήματος της γης και των κατοίκων στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής που κερδισμένο βρίσκει μόνο το κεφάλαιο! Ας μην ξεχνάμε πως η παραχώρηση επί της ουσίας των μεταλλείων της Χαλκιδικής είναι ένα καλά μελετημένο και στημένο σχέδιο των κυβερνήσεων των μνημονίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επενδυτές πήραν το πράσινο φως για την εξόρυξη με τη περιβάλλοντα άδεια που χορηγήθηκε από τον Γ.Παπακωσταντίνου (πρώην υπουργό οικονομικών). Ενώ σε τοπικό επίπεδο ο -μπλεγμένος σε σκάνδαλα για το ξεπούλημα και άλλων μεταλλείων της περιοχής- Χ.Πάχτας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εγκατάσταση των εταιριών στην περιοχή.

Οι κάτοικοι της περιοχής, με τη συμπαράσταση μεγάλου κινήματος, ξεκίνησαν έναν αξιοθαύμαστο αγώνα, ο οποίος βρήκε πανελλαδική στήριξη και εκφράστηκε με μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη τη χώρα. Ο συνεχής αγώνας και το ΟΧΙ των κατοίκων στα μαύρα λεφτά της εταιρίας και των παραγόντων της, ενόχλησε ιδιαίτερα, ενώ ταυτόχρονα οι αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα και την εκμετάλλευση του πλούτου του λαού διογκώθηκαν. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων στις Σκουριές από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίστηκαν με την πιο άγρια μορφή καταστολής και τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικά αυτής της συμπεριφοράς είναι το κυνήγι, ο ξυλοδαρμός και οι συλλήψεις διαδηλωτών. Βέβαια η αστυνομία δεν περιορίστηκε σε αυτά τα μέσα. Έπειτα από αναρίθμητες προσαγωγές-απαγωγές κατοίκων, κάτοικοι και αλληλέγγυοι προχώρησαν σε εντονότερες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αυτή τη φορά τα ίδια τα ανθρώπινα δικαιώματα που το κράτος καταλύει κάθε φορά που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ακόμα και σε σχολειό με τους μαθητές να βρίσκονται εντός αυτού έγινε χρήση χημικών ως απάντηση της κίνησης των κατοίκων να καταστρέψουν μηχανήματα και οχήματα της εταιρίας. Προσαγωγές σε μαθητές την ώρα του μαθήματος, αρπαγές ανθρώπων στη μέση της νύχτας και παρουσία ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είναι συχνές μέθοδοι τρομοκρατίας των κατοίκων.

Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε γίνει μάρτυρες μίας ακόμη κυβερνητικής επίθεσης σε πολίτες. Αυτοί οι «κακοί» πολίτες, που δεν καταλαβαίνουν ότι ό,τι γίνεται είναι για το καλό τους, και στέκονται εμπόδιο στην «ανάπτυξη» της περιοχής τους, αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να τιθασευτούν και να υπακούσουν. Πρέπει να είναι σύμφωνοι με τις υποδείξεις των «σωτήρων» τους και να πουν και ευχαριστώ. Γι’ αυτό και στα χωριά της Βόρειας Χαλκιδικής, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και διάλογο όπως συνηθίζουν, έστειλαν τις δυνάμεις καταστολής …συγγνώμη, κατοχής να «διαλογιστούν» με τους κατοίκους. Κάτοικοι που παρά την υποβάθμιση του αγώνα τους από τα ΜΜΕ, παρά την πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου καταστολή και τρομοκράτηση, στέκουν αγέρωχοι στο πόστο του αγώνα. Η αξιοπρέπεια τους και η θέληση τους είναι από μόνα τους στοιχεία προς μίμηση σε όλη την Ελλάδα ενάντια στα υποκινούμενα σχέδια της κυβέρνησης από την ΕΕ και την Τρόικα.

Κάτοικοι κάθε ηλικίας βαδίζουν στο δρόμο αυτόν της Κερατέας, ψάχνοντας στις χωματερές της μνήμης μας την πίστη πως ο λαός όταν θέλει μπορεί να χαράξει το δικό του δρόμο. Ένα δρόμο ανυπακοής και ρήξης, ένα δρόμο ηρωικό και ένα δρόμο που ελπίζουμε να δούμε όλους τους κατοίκους της χώρας μας όσο περνάει ο καιρός…


«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες κι όχι τα ΜΑΤ κι οι εταιρείες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου