15/12/09

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝ.ΑΡ.ΣΥ.Π. ΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣ 15/12/2009

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΠΟΤΕ!
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Τρεις μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η βιτρίνα της «πράσινης» και δήθεν «φιλολαϊκής» πολιτικής έχει ραγίσει, και αποκαλύπτεται η βαθύτερη αντιλαϊκή ουσία της. Μιας πολιτικής που συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, με εμφανή σκοπό της το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζομένους και τη νεολαία. Με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων (πάντα στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ), και με την αγαστή συνεργασία των «ευρωπαίων εταίρων» και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιχειρείται η διαιώνιση της λιτότητας και της ανεργίας, και η «περικοπή των περιττών δαπανών», δηλαδή η περαιτέρω κατεδάφιση του δημόσιου τομέα και των όποιων υπολειμμάτων κράτους πρόνοιας. Όλα αυτά μαζί με «σκληρά διαρθρωτικά μέτρα» και πάγωμα ή και μείωση μισθών, και τον πιο ταξικό προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών, που θα αποτελέσει όχημα έμμεσης αναδιανομής πλούτου προς όφελος των λίγων. Κι όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται ο εμπαιγμός της εργαζόμενης νεολαίας στο θέμα των stage και της ελαστικής εργασίας γενικότερα, και με το ασφαλιστικό να ξανανοίγει με εξαγγελίες για ακόμα περισσότερα αντιασφαλιστικά μέτρα που θα έρθουν να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες νόμους (Πετραλιά-Ρέππα-Σιούφα). Απέναντι σε όλα αυτά τα μέτωπα, η ξεπουλημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν βάζει ούτε την καθιερωμένη και επετειακού χαρακτήρα πανεργατική απεργία τη μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά κάνει κυβερνητικό συνδικαλισμό και πλέον παίζει καθαρά το ρόλο του «Υπουργείου Συνδικαλισμού» της κυβέρνησης στα διάφορα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου».

Παράλληλα, συνεχίζονται αδιάκοπα οι επιθέσεις στο άσυλο από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, μαζί με τη συνέχιση και εμπέδωση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως φάνηκε και στη Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Λαύριο. Από καιρό προετοίμαζαν αυτή την επίθεση, δημιουργώντας τεχνηέντως κλίμα τρομοκρατίας και υστερίας ενόψει των διαδηλώσεων στις 6 και 7 Δεκέμβρη σε όλη την Ελλάδα. Την καλύτερη απάντηση όμως την έδωσαν οι δεκάδες χιλιάδες μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων που διαδήλωσαν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη ενάντια στην πολιτική που δολοφονεί τα δικαιώματα και τις ελπίδες τους. Που πλημμύρισαν ξανά τους δρόμους παρότι βρήκαν απέναντί τούς τους Πραίτορες του Υπ. Δημόσιας Τάξης Χρυσοχοϊδη, του παρασημοφορημένου από το FBI οπαδού της «μηδενικής ανοχής» και της «προληπτικής καταστολής». Ο «Προστάτης του Πολίτη» Χρυσοχοϊδης είχε δείξει τις άγριες διαθέσεις του από την πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του... Η λίστα είναι μεγάλη: 750 προσαγωγές πριν, στη διάρκεια και μετά τις πορείες, 150 συλλήψεις (πολλές με κατασκευασμένες κατηγορίες, βλ. περιστατικό με τσάντα με μολότοφ στη Θεσ/νίκη), ψέκασμα με χημικά και ξύλο, έφοδοι σε πολιτικά στέκια κ.α. Αποκορύφωμα του κατασταλτικού πογκρόμ αποτέλεσε η δολοφονική απόπειρα ενάντια στην Αγγελική Κουτσουμπού από μηχανόβιο μπάτσο της ομάδας Δέλτα. Ακόμα, γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών εικόνων κατάλυσης του χώρου του ασύλου από αστυνομικές δυνάμεις τόσο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσς/νίκης (με συλλήψεις φοιτητών σε πανεπιστημιακό χώρο!) όσο και στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και στη Νομική στην Αθήνα. Σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιούνται και προβοκατόρικες ενέργειες διαφόρων ομάδων όπως ήταν η επίθεση στον Πρύτανη Χ. Κίττα και οι βιαιοπραγίες σε εσωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου. Για μας αυτές δεν αποτελούν πρακτικές του μαζικού κινήματος και μάλιστα δρουν αντιθετικά και επιζήμια για αυτό. Καθόλου τυχαία δεν είναι λοιπόν και η καθολική αποσιώπηση των μαζικότατων κινητοποιήσεων και των αιτημάτων όλων όσων διαδήλωσαν.



ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ!
Η επιμονή στο άσυλο δεν είναι τυχαία από την πλευρά του αστικού μπλοκ εξουσίας. Θέλουν να «τελειώνουν» με την αιματοβαμμένη λαϊκή κατάκτηση του ασύλου, όχι φυσικά γιατί είναι δήθεν «άντρο τρομοκρατών και εγκληματιών» και «νησίδα ανομίας», αλλά γιατί το βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους σαν εφαλτήριο αγώνων και κινημάτων. Αποτελεί χώρο συμπύκνωσης των αγωνιστικών τάσεων και συντονισμού των αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας (βλ. κέντρο αγώνα Νομικής πέρυσι το Δεκέμβρη), επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση και δράση του κινήματος. Παρά τις ερμηνείες της έννοιας «άσυλο» που δίνουν οι διάφοροι δημοσιολόγοι, το περιεχόμενο του ασύλου που υπερασπιζόμαστε εμείς δεν είναι γενικά και αόριστα κάποια «ελευθερία του πνεύματος» (προς το παρόν δεν έχουμε Αστυνομία Σκέψης εκτός ασύλου...), ούτε φυσικά η ανεμπόδιστη εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα όπως ορίζει ο τελευταίος νόμος-πλαίσιο. Σε σύγκρουση με τις στοχεύσεις τους που είναι να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε άσυλο για επιχειρήσεις-αστυνομία και σε στρατώνα για τους φοιτητές, εμείς υπερασπιζόμαστε το άσυλο των αγώνων και του λαού, το κοινωνικοποιημένο και εξώστρεφο πανεπιστημιακό άσυλο, όπως αυτό κατακτήθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στο Μάη του ’68, στο κίνημα του ’90-’91, στο Δεκέμβρη... Κι αν το καθεστώς του ασύλου αποτελεί «ελληνική ανορθογραφία» σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είμαστε περήφανοι γι’αυτό και δικαιωμένοι που δεν έχουν τη δυνατότητα τα ΜΑΤ να εισβάλλουν κατά βούληση και να συλλαμβάνουν κόσμο, όπως έγινε πρόσφατα για να χτυπηθούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία. Ακόμα και στο επίπεδο του Συλλόγου μας, το άσυλο διασφαλίζει την ελεύθερη διεξαγωγή των Γενικών Συνελεύσεων με ταυτόχρονη διακοπή των μαθημάτων, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων τους (κλειστή σχολή, κατάληψη, παράσταση διαμαρτυρίας κ.ο.κ). Ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, είναι σαφής η δήλωση της Διαμαντοπούλου: «Το άσυλο δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει την διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για οποιονδήποτε λόγο...»

Καλούμε μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζομένους σε στήριξη και κοινό αγώνα για την υπεράσπιση του ασύλου, ζητώντας ταυτόχρονα τη διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Είναι τώρα η ώρα που πρέπει να έρθει στο προσκήνιο μαχητικό το φοιτητικό κίνημα σε κατεύθυνση μαζικής και κοινωνικής υπεράσπισης της κατάκτησης του πανεπιστημιακού ασύλου.


ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!
Κατάκτηση για το ίδιο το εργατικό κίνημα πρέπει να θεωρείται και η απεργιακή κινητοποίηση της 17ης Δεκέμβρη. Μεγάλος αριθμός πρωτοβάθμιων σωματείων και τα συνδικάτα μακριά από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που παίζουν τον ρόλο του υποτακτικού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην εργασία, αποφάσισαν απεργία την πρώτη μέρα συζήτησης του νέου ταξικού οδοστρωτήρα του προϋπολογισμού. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ταχθεί στο πλάι των εργαζομένων που παλεύουν σε ανεξάρτητη κατεύθυνση για την ανατροπή των μέτρων της κυβέρνησης, για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο πανεπιστήμιο και παντού που αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ιδιαίτερα οι νέοι εργαζόμενοι είναι που πρέπει να βρεθούν σε ανεξάρτητο αγώνα διαρκείας ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η μάχη του προϋπολογισμού (όπως και εκείνη του ασφαλιστικού) είναι μια μάχη που αφορά άμεσα και το ίδιο το φοιτητικό κίνημα καθώς ενιαία προωθούνται τα μέτρα τόσο σε εκπαίδευση όσο και σε εργασία για την διαμόρφωση του νέου μοντέλου εργαζόμενου. Ο νέος ανασφάλιστος, βαριά φορολογημένος εργαζόμενος είναι που ονειρεύονται ως το αυριανό πρότυπο. Μόνο με μαζικό αγώνα διαρκείας και ανατροπής μπορούμε να αποσοβήσουμε την προώθηση τέτοιων μέτρων.


ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΣ – ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΚΟΛΕΓΙΑ
Εκτός του επιχειρηματικού και αυταρχικού νόμου-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και της αναθεώρησης του αρ. 16 που ακυρώθηκε από το φοιτητικό κίνημα, μια άλλη σημαντική τομή στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί η προώθηση της νομιμοποίησης και ισοτίμησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και της αδειοδότησης των Κολεγίων – παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα (New York College, Deree, BCA κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι από την επιτροπή αδειοδότησης των κολεγίων είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, λόγω των εξευτελιστικών όρων για την ίδρυση και λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων πώλησης κατάρτισης. Η Διαμαντοπούλου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν μέσα στις επόμενες μέρες τροπολογία για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την χορήγηση αδειών και δικαιωμάτων στους αποφοίτους των franchise (δηλαδή αυτών που συνδέονται με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού) κολεγίων. Κινείται προφανώς στην κατεύθυνση του Α.Σπηλιοτόπουλου για πραξικοπηματική κατάλυση του άρθρου 16, για απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και επιχειρηματικοποίηση της παιδείας ευρύτερα.

Η αναγνώριση των ΚΕΣ περνάει μέσα από την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 της ΕΕ, που προβλέπει την επαγγελματική ισοτίμηση των αποφοίτων των ΚΕΣ με αυτούς του δημοσίου πανεπιστημίου (π.χ. Τα 4ετή πτυχία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου ισοτιμούνται με 3χρονα bachelor). Συνολικά το ζήτημα των ΚΕΣ, δηλαδή της λειτουργίας επί της ουσίας ιδιωτικών πανεπιστημίων -παρακάμπτοντας το αρ. 16-, αποτελεί κορυφαίο μέτωπο για το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα, και ταυτόχρονα σημαντικό κόμβο για την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ στην εκπαίδευση και τη διαδικασία της Μπολόνια. Φαίνεται οτι για την κυβέρνηση, παλιά και νέα, αυτοί οι μαθητές είναι ανίκανοι να φοιτήσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά ικανοί να πληρώσουν για να φοιτήσουν στις “ισότιμες” ιδιωτικές σχολές.. Η αναγνώριση των ΚΕΣ και πιστοποίηση των τίτλων σπουδών που εκδίδουν οδηγεί σε κατάργηση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην απαξίωση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής του συνόλου των αποφοίτων. Συμβάλλει στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, στην πολυδιάσπαση της νεολαίας (σε χιλιάδες «είδη αποφοίτων – ανταγωνιστών») και στην ένταση του κατακερματισμού της εκπαίδευσης και της κατάργησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των πτυχίων. Τέλος, η αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων συντελεί στην όξυνση των ταξικών φραγμών (αφού όποιος έχει χρήματα θα έχει και πρόσβαση στα λεγόμενα “Master”), τη διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων και των ενιαίων πτυχίων (πράγμα που φαίνεται και στο κλάδο μας – διάσπαση Πληροφορικής από Τηλεπικοινωνίες), ενώ αποτελεί μοχλό πίεσης για την υλοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μαζί και της αξιολόγησης των επιχειρηματιών και της αγοράς.

Ας δούμε όμως και τι προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο, έναν άλλο σημαντικό σταθμό της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που μπήκε στο στόχαστρο του φοιτητικού κινήματος, και που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στο σύνολό του, παρά την πραξικοπηματική ψήφισή του το 2007. Ο νόμος-πλαίσιο λοιπόν καθώς και ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός (εκτελεστική διάταξη του νόμου) προβλέπουν: την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσα από τα 4ετή επιχειρηματικά προγράμματα των ιδρυμάτων, την εισαγωγή ιδιωτικό-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ (ανταποδοτικές υποτροφίες, αξιολόγηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας με κριτήρια της αγοράς κ.α.), τους μάνατζερ, την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, το άνοιγμα του δρόμου για χρηματοδότηση από «τρίτες πηγές». Την καταστολή και πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος και την ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων, μέσα από τα πειθαρχικά συμβούλια και την κατάργηση του ασύλου. Τον ατομικό δρόμο στις σπουδές και την εργασιακή προοπτική, μέσα από το ανώτατο όριο των χρόνων φοίτησης (και μετά ...διαγραφή), τις αλυσίδες μαθημάτων, τον ατομικό φάκελο προσόντων και τις πιστωτικές μονάδες, τη διαμόρφωση τελικά ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου και ανίσχυρου απέναντι στον εργοδότη, της επανακατάρτισης, της δια βίου μάθησης και της εργασιακής περιπλάνησης. Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση κινείται το νέο προεδρικό διάταγμα το οποίο στοχεύει στην εξειδίκευση των διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού, όπου προβλέπονται επιπλέον πειθαρχικά μέτρα για τους αγωνιζόμενους φοιτητές και τις μαχητικές πρακτικές του φοιτητικού κινήματος. Ο «λυτός και κατανοητός» νόμος πλαίσιο που ετοιμάζει τώρα η Διαμαντοπούλου πρέπει να μας βρει απέναντι από τώρα! Δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το αντιδημοκρατικό, επιχειρηματικό νόμο της ΝΔ, δεν θα λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κινήματος.

Για όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα στο μέτωπο της εκπαίδευσης, τίποτα δεν δείχνει οτι μπορούμε να περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ αλλαγή πολιτικής. Ποσό μάλλον όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είναι δηλωμένα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της λειτουργίας των ΚΕΣ, η κυβέρνηση Σημίτη προώθησε ανάλογα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (με υπουργό τον Αρσένη), ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου από τη θέση της υπεύθυνου παιδείας του ΠΑΣΟΚ έχει καταφερθεί υπέρ της ουσίας του νόμου-πλαίσιο και ενάντια στο άσυλο (βλ. δηλώσεις της τον Δεκέμβρη)... Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να βγει μπροστά το φοιτητικό κίνημα, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με το επικίνδυνο πολιτικό περιεχόμενο που το οδήγησε σε νίκες τα τελευταία χρόνια και με τις ανάλογες μορφές (διαδηλώσεις, καταλήψεις κλπ). Που θα συντονίζεται στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, μακριά από γραφειοκρατικά μορφώματα όπως είναι τα ΔΣ και η ΕΦΕΕ...


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η προσπάθεια από τις δυνάμεις της αγοράς να απαξιώσουν τόσο το πτυχίο όσο και τις γνώσεις και ικανότητες των αποφοίτων φαίνεται από τις παράλληλες αλλαγές που προσπαθούν να προωθήσουν είτε στα ομόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα (βλέπε ΠΑ.ΠΕΙ.), είτε και στα δικαιώματα του κλάδου συνολικότερα. Στην συγκεκριμένη περίοδο – παράλληλα με την ευρύτερη μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και στην εκπαίδευση – επιχειρείται χτύπημα στα προφανή δικαιώματα μας (γεγονός που στοιχειοθετείται τόσο από την γνωστική επάρκεια των αποφοίτων του ιδρύματος μας όσο και από το ίδιο το πτυχίο) στη διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια (εκπαιδευτική-παιδαγωγική επάρκεια). Μάλιστα και στην Γ.Σ. του Τμήματος μας ακούστηκαν προτάσεις για 2 επιπλέον εξάμηνα ώστε να κατοχυρώνεται η εν λόγω δυνατότητα (παιδαγωγική επάρκεια). Την πρόταση αυτή στηρίζουν και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΦΑΚ στη σχολή μας. ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ! Οποιαδήποτε πρόταση τέτοιου είδους, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, σημαίνει αύξηση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας στον κλάδο μας. Η λύση δεν θα έρθει με αγώνα μόνο του Συλλόγου μας αλλά με από κοινού μέτωπο με τους άλλους Συλλόγους Πληροφορικής ανά την Ελλάδα – μόνο έτσι έχει φανεί ότι έρχονται νίκες, ότι κατακτιούνται οι διεκδικήσεις μας. Γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση για το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο.


ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ
Στη Γενική Συνέλευση Τμήματος που έγινε την Δευτέρα 14/12 και αφού θέσαμε ανοιχτά το ζήτημα της διενέργειας πτυχιακών εξεταστικών την ερχόμενη εξεταστική περίοδο, υπήρχε απόφαση για την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης Τμήματος στις 11/1/2010 που θα αποφασίσει για το εν λόγω θέμα. Από την δική μας μεριά πιστεύουμε ότι το μόνο εχέγγυο για την καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών είναι η μαζική παρουσία και πίεση προς το καθηγητικό κατεστημένο. Πιστεύουμε ότι πάγια διεκδίκηση του Συλλόγου μας είναι η πλήρης διενέργεια μιας εξεταστικής που θα περιλαμβάνει για τους 5ετής φοιτητές και πάνω όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει και θα αρχίζει μια βδομάδα μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Φεβρουαρίου. Πιστεύουμε ότι οριακά ο Σύλλογος δεν μπορεί να συνδιαμορφώσει μια πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει τουλάχιστο 19 μαθήματα (10 του κορμού και 3 βασικά κάθε κατεύθυνσης) και θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε φοιτητή που έχει περάσει πάνω από 10 μαθήματα να συμμετάσχει στην διαδικασία.

ΖΗΤΑΜΕ:
Καμία άδεια σε κολέγιο-ΚΕΣ, να παρθούν πίσω όσες δόθηκαν. Να σταματήσει κάθε διαδικασία νομιμοποίησης και ισοτίμησής τους. Όχι στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05.
Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του αρ. 16 ή παράκαμψής του.
Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο, καμία εφαρμογή διάταξής του, να αποσυρθεί ο εσωτερικός κανονισμός. Καμία σκέψη για αξιολόγηση σε κανένα τμήμα.
• Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
• Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν για όλους.
• Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
• Κατάργηση της βάσης του 10. Ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ελεύθερη πρόσβαση σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στην έρευνα χωρίς ταξικούς, οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς.
• Να αποσυρθούν οι ψηφισμένοι νόμοι για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Αξιολόγηση, έρευνα και μεταπτυχιακά.
• Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ), μπλοκάρισμα της διαδικασίας της Μπολόνια, ανυπακοή στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.
• Ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών και την πειθάρχηση των φοιτητών. Όχι στα μαζικά κοψίματα.
Άμεση και χωρίς περιστροφές καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών στο τμήμα μας. Όχι στον εμπαιγμό των φοιτητών από την πλευρά της πλειοψηφίας των καθηγητών.
• Όχι στην καθιέρωση ροών και αλυσίδων μαθημάτων με οποιαδήποτε μορφή στο πρόγραμμα σπουδών, που οδηγούν στη διάσπαση του ενιαίου γνωστικού αντικειμένου της σχολής και του πτυχίου, και που εντατικοποιούν τις σπουδές.
Απαιτούμε την κατοχύρωση της παιδαγωγικής επάρκειας στο πτυχίο της σχολής. Καμιά σκέψη για περαιτέρω διαδικασίες πιστοποίησης της εν λόγω δεξιότητας.
• Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές.
• Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.
• Στήριξη των απεργιών και των κινητοποιήσεων στη Vodafone, τη Wind, και των αντίστοιχων σωματείων εργαζομένων. Στήριξη κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας στον κλάδο μας.
• 1400 Ευρώ κατώτατος μισθός, για να ζουν όλοι αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά. Όχι στο “πάγωμα” των μισθών και τη λιτότητα, να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
Όχι στο νέο προϋπολογισμό λιτότητας και φορομπηξίας, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση-ΕΕ-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μείωση της δυσβάσταχτης φορολογίας που πάνε ΠΑΣΟΚ και ΕΕ να επιβάλλουν στους εργαζόμενους. Καμιά αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε εργαζόμενους και νεολαία.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζομένους στα προγράμματα stage, κατάργηση των stage στο δημόσιο ΚΑΙ τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της ευρύτερης πάλης ενάντια στην ελαστική εργασία και την ανεργία.
• Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου και στήριξης των κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει στο ΕΚΠΑ, στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και σε άλλες περιοχές.
• Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με πρόσχημα την κρίση.
• Να καταργηθούν όλοι οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Πετραλιά-Ρέππα-Σιούφα). Πλήρη και διευρυμένη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη όλων των εργαζομένων, καθώς και των νέων πτυχιούχων και ανέργων.
• Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών, να αποκτήσουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Άσυλο σε όποιον το ζητήσει. Όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Όχι στο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ
• Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ και ειδικές δυνάμεις καταστολής, αφοπλισμός της αστυνομίας. Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων. Να φύγουν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.
Άμεση αθώωση όλων τον συλληφθέντων των κινητοποιήσεων της 6ης και 7ης Δεκέμβρη. Αλληλεγγύη στον συνάδελφο μας που άδικα διώκεται με κατασκευασμένο κατηγορητήριο. Παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια τις ημέρες της δίκης.
Καταδίκη από το σύνολο των πανεπιστημιακών οργάνων της κατάπτυστης σπίλωσης του ασύλου από τις δυνάμεις καταστολής στη Πρυτανεία του ΕΚΠΑ στις 7 Δεκέμβρη. Καταγγέλλουμε τις εκατοντάδες αναίτιες προσαγωγές τρομοκράτησης και την προκλητική στάση της αστυνομίας κατά την διάρκεια των συλλαλητηρίων.
Καταδίκη της δολοφονικής ενέργειας απέναντι στην Α.Κουτσουμπού από αστυνομικούς της ομάδας Δ.
• Κατάργηση των τρομονόμων της ΕΕ, καμία εφαρμογή τους. Κατάργηση της “ποινικοποίησης της κουκούλας” και των υπόλοιπων αυταρχικών διατάξεων που ψηφίστηκαν μετά το Δεκέμβρη.
• Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18, κανένας νέος μισθοφόρος. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να επιστρέψουν οι Έλληνες φαντάροι από Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Καμιά συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τους ιμπεριαλιστικούς στρατούς.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
• Κατάληψη της σχολής την Πέμπτη 17/12 και συμμετοχή στο πανεργατικό, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 17/12 με προσυγκέντρωση 10:00 στο Πολυτεχνείο σε σύμπλευση με τα ανεξάρτητα ταξικά σωματεία.
• Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Συνέλευση Τμήματος 11/1/2010 για την διενέργεια πτυχιακών εξεταστικών την ερχόμενη εξεταστική περίοδο του Φλεβάρη.
• Συμμετοχή στο συλλαλητήριο αγωνιστικής απάντησης στην δολοφονική επίθεση που είχε δεχθεί η Κ.Κούνεβα πριν ένα χρόνο, στις 22/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου