2/12/09

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝ.ΑΡ.ΣΥ.Π ΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣ 2/12/2009

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΟΝ Α. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Η εν ψυχρώ δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6/12/2008 από ένστολο ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ., ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και η νεολαιίστικη έκρηξη του Δεκέμβρη του ’08 είναι γεγονός. Αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν η νεολαία. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο... Γιατί η νεολαία στη συντριπτική της πλειοψηφία έχει μπει στο στόχαστρο των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Γιατί για να ξεπεράσουν την κρίση που δημιούργησε η πολιτική τους, θα χρησιμοποιήσουν τη νεολαία ως πειραματόζωο των νέων μορφών εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Γιατί όπως λένε και οι ίδιοι, η γενιά μας θα είναι η πρώτη γενιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της. Έτσι λοιπόν ο περσινός Δεκέμβρης δεν ήταν μια έκρηξη μονάχα απέναντι σε μία δολοφονία ενός νέου, ήταν μια έκρηξη απέναντι στην καθημερινή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία, αλλά κι απέναντι στο μέλλον που της ετοιμάζουν. Η νεολαία λοιπόν, έχοντας την πιο «προνομιακή σχέση» με το μέλλον δε θα μπορούσε παρά να είναι πρωταγωνιστής της εξέγερσης. Γι αυτό και ένα χρόνο μετά είναι οι αγωνίες και οι αγώνες της νεολαίας που σπιλώνονται, που κατασυκοφαντούνται. Γι’ αυτό φοιτητές, μαθητές και νέοι εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούμε ακόμη μια φορά στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να είναι η φετινή επέτειος όχι ένα «μνημόσυνο», όχι μια γιορτή της βίας των ΜΑΤ και της αστυνομίας αλλά μια πραγματικά αναζωπύρωση στο σήμερα των αγώνων μας για να τους δείξουμε ότι είμαστε εδώ όχι για να σκύψουμε το κεφάλι αλλά για να ανατρέψουμε τα όσα ετοιμάζουν. Είναι αλήθεια όμως επίκαιρα τα αιτήματα το Δεκέμβρη του ’08 στο σήμερα;



“Στο πρόσωπο του Αλέξη πυροβολείτε όλη τη νεολαία”

Πυροβολείτε καθημερινά: Στο σχολείο - εξεταστικό Γολγοθά που καταστρέφει κάθε έννοια ελεύθερου χρόνου και δημιουργικότητας και που στο τέλος, με τη βάση του 10, οι μισοί μαθητές μένουν εκτός, για να πάνε να χρυσοπληρώσουν τα κολέγια. Στο πανεπιστήμιο που υποτάσσεται στους νόμους και τις ανάγκες της αγοράς και του κεφαλαίου με φοιτητές – πελάτες, πειθαρχημένους και υποταγμένους, που τιμωρούνται όταν τολμούν να κάνουν αγώνες, με πτυχίο που δεν εξασφαλίζει απαραίτητα δουλειά. Στην εργασία που φτιάχνει τον εργαζόμενο - λάστιχο της νέας γενιάς που θα δουλέψει και θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς του, καταδικασμένος να εργάζεται με τρόπο που να εξασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό κέρδος για την εργοδοσία...
Και για να μπορέσει η νεολαία να πειθαρχήσει σε αυτό το καθεστώς, οι κυβερνήσεις θωρακίζονται απέναντι της. Περιπολίες αστυνομικών στα Εξάρχεια, προσπάθεια κατάργησης του ασύλου, δίκες μαθητών που καταλαμβάνουν τα σχολεία, 300 προσαγωγές στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου είναι μόνο μερικά παραδείγματα της πολιτικής που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό η ίδια η δολοφονία μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «λάθος» από τη μεριά της ΕΛ.ΑΣ., αν μη τι άλλο όμως το έδαφος ήταν και είναι αρκετά πρόσφορο για τέτοια «λάθη».
Ένα χρόνο μετά, τα αιτήματα, οι στόχοι, τα μηνύματα της εξέγερσης του Δεκέμβρη παραμένουν ανολοκλήρωτα και ζωντανά! Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε, η πολιτική όμως που εφαρμόζει είναι η ίδια με την προηγούμενη σε όλα τα επίπεδα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ εμπαίζει την εργαζόμενη νεολαία στο θέμα των stage, ενώ παράλληλα φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τον πιο ταξικό προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης ετοιμάζοντας βαριά φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους (οι οποίοι πληρώνουν βέβαια την μερίδα του λέοντος της φορολογίας). Γιατί στην εκπαίδευση ανασυντάσσονται για να διαλύσουν το φοιτητικό κίνημα που αποτέλεσε εμπόδιο για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης της Μπολόνια, του νόμου-πλαίσιο, της αξιολόγησης, της ιδιωτικής Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που κι οι ίδιοι θέλουν να προωθήσουν. Γιατί με το νέο εξεταστικό σύστημα, δεν θα απαλλάξουν τους μαθητές από το σχολείο-εξεταστικό κάτεργο, αντίθετα εντείνουν την υπάρχουσα κατάσταση μεταφέροντας το βάρος σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Γιατί η νέα κυβέρνηση έρχεται ως οδοστρωτήρας των δημοκρατικών ελευθεριών. Δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου ,τρομουστερίας και καταστολής προσπαθεί να κάμψει τις κοινωνικές αντιδράσεις που ξέρει ότι θα υπάρξουν και θα αποτελέσουν εμπόδιο απέναντί στη πολιτική της. Γι’ αυτό και επιχείρησε να αποκλείσει τις κεντρικές σχολές την εβδομάδα που ήταν προγραμματισμένες Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών για το Πολυτεχνείο, καταστρατηγώντας κατάφορα το θεσμό του Ασύλου.
Φέτος λοιπόν, ένα χρόνο μετά την εξέγερση, η νεολαία δεν ξεχνά τον Αλέξη, δεν ξεχνά τους αγώνες της. Η 6η Δεκέμβρη δεν πρέπει να έχει το χαρακτήρα επετείου μνήμης, αλλά να αποτελέσει εφαλτήριο για το ξέσπασμα καινούριων αγώνων. Γιατί τώρα που η νέα κυβέρνηση εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα η νεολαία δεν μπορεί να περιμένει, αλλά πρέπει να βγει μαχητικά φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο τα αιτήματα και το πνεύμα του Δεκέμβρη, εμπλουτίζοντας τα και τελικά συγκροτώντας ένα πολιτικό κίνημα συνολικής αντιπαράθεσης απέναντι στην πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατικά δικαιώματα.




ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΣ – ΑΔΕΙΕΣ ΣΕ ΚΟΛΕΓΙΑ

Η αλήθεια είναι οτι η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε πίσω της σπουδαίο μεταρρυθμιστικό “έργο” στο χώρο της παιδείας, ειδικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως μέτρησε και πολλά “χαστούκια” από το φοιτητικό, πανεκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα, που συνετέλεσαν στη γρήγορη φθορά της και στην αποστροφή που νιώθει γι'αυτήν η μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Αγώνες όπως αυτοί των καταλήψεων του 2006-07 ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, οι μαθητικές καταλήψεις, οι απεργίες των δασκάλων, και φυσικά η διεθνούς εμβέλειας έκρηξη του περασμένου Δεκέμβρη.
Εκτός του επιχειρηματικού και αυταρχικού νόμου-πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και της αναθεώρησης του αρ. 16 που ακυρώθηκε από το φοιτητικό κίνημα, μια άλλη σημαντική τομή στο χώρο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί η προώθηση της νομιμοποίησης και ισοτίμησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) και της αδειοδότησης των Κολεγίων – παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα (New York College, Deree, BCA κλπ). Είναι χαρακτηριστικό ότι από την επιτροπή αδειοδότησης των κολεγίων είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, λόγω των εξευτελιστικών όρων για την ίδρυση και λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων πώλησης κατάρτισης. Η Διαμαντοπούλου και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν μέσα στις επόμενες μέρες τροπολογία για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 και την χορήγηση αδειών και δικαιωμάτων στους αποφοίτους των franchise (δηλαδή αυτών που συνδέονται με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού) κολεγίων. Κινείται προφανώς στην κατεύθυνση του Α.Σπηλιοτόπουλου για πραξικοπηματική κατάλυση του άρθρου 16, για απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και επιχειρηματικοποίηση της παιδείας ευρύτερα.
Η αναγνώριση των ΚΕΣ περνάει μέσα από την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 της ΕΕ, που προβλέπει την επαγγελματική ισοτίμηση των αποφοίτων των ΚΕΣ με αυτούς του δημοσίου πανεπιστημίου (π.χ. Τα 4ετή πτυχία του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου ισοτιμούνται με 3χρονα bachelor). Συνολικά το ζήτημα των ΚΕΣ, δηλαδή της λειτουργίας επί της ουσίας ιδιωτικών πανεπιστημίων -παρακάμπτοντας το αρ. 16-, αποτελεί κορυφαίο μέτωπο για το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα, και ταυτόχρονα σημαντικό κόμβο για την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ στην εκπαίδευση και τη διαδικασία της Μπολόνια. Αποτελεί επίσης καίριο ζήτημα και για τους χιλιάδες μαθητές που πετιούνται έξω από το πανεπιστήμιο με τη βάση του 10 και αποτελούν την καλύτερη πελατεία για τα ψευτο-κολέγια. Φαίνεται οτι για την κυβέρνηση, παλιά και νέα, αυτοί οι μαθητές είναι ανίκανοι να φοιτήσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά ικανοί να πληρώσουν για να φοιτήσουν στις “ισότιμες” ιδιωτικές σχολές.. Η αναγνώριση των ΚΕΣ και πιστοποίηση των τίτλων σπουδών που εκδίδουν οδηγεί σε κατάργηση εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, στην απαξίωση των πτυχίων και της εργασιακής προοπτικής του συνόλου των αποφοίτων. Συμβάλλει στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, στην πολυδιάσπαση της νεολαίας (σε χιλιάδες «είδη αποφοίτων – ανταγωνιστών») και στην ένταση του κατακερματισμού της εκπαίδευσης και της κατάργησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και των πτυχίων. Τέλος, η αναγνώριση των ιδιωτικών κολλεγίων συντελεί στην όξυνση των ταξικών φραγμών (αφού όποιος έχει χρήματα θα έχει και πρόσβαση στα λεγόμενα “Master”), τη διάσπαση των γνωστικών αντικειμένων και των ενιαίων πτυχίων (πράγμα που φαίνεται και στο κλάδο μας – διάσπαση Πληροφορικής από Τηλεπικοινωνίες), ενώ αποτελεί μοχλό πίεσης για την υλοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, μαζί και της αξιολόγησης των επιχειρηματιών και της αγοράς.
Ας δούμε όμως και τι προβλέπει ο νέος νόμος-πλαίσιο, έναν άλλο σημαντικό σταθμό της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που μπήκε στο στόχαστρο του φοιτητικού κινήματος, και που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί στο σύνολό του, παρά την πραξικοπηματική ψήφισή του το 2007. Ο νόμος-πλαίσιο λοιπόν καθώς και ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός (εκτελεστική διάταξη του νόμου) προβλέπουν: την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσα από τα 4ετή επιχειρηματικά προγράμματα των ιδρυμάτων, την εισαγωγή ιδιωτικό-οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ (ανταποδοτικές υποτροφίες, αξιολόγηση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας με κριτήρια της αγοράς κ.α.), τους μάνατζερ, την περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, το άνοιγμα του δρόμου για χρηματοδότηση από «τρίτες πηγές». Την καταστολή και πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος και την ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων, μέσα από τα πειθαρχικά συμβούλια και την κατάργηση του ασύλου. Τον ατομικό δρόμο στις σπουδές και την εργασιακή προοπτική, μέσα από το ανώτατο όριο των χρόνων φοίτησης (και μετά ...διαγραφή), τις αλυσίδες μαθημάτων, τον ατομικό φάκελο προσόντων και τις πιστωτικές μονάδες, τη διαμόρφωση τελικά ενός νέου μοντέλου εργαζομένου, ευέλικτου και ανίσχυρου απέναντι στον εργοδότη, της επανακατάρτισης, της δια βίου μάθησης και της εργασιακής περιπλάνησης. Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση κινείται το νέο προεδρικό διάταγμα το οποίο στοχεύει στην εξειδίκευση των διατάξεων του εσωτερικού κανονισμού, όπου προβλέπονται επιπλέον πειθαρχικά μέτρα για τους αγωνιζόμενους φοιτητές και τις μαχητικές πρακτικές του φοιτητικού κινήματος. Ο «λυτός και κατανοητός» νόμος πλαίσιο που ετοιμάζει τώρα η Διαμαντοπούλου πρέπει να μας βρει απέναντι από τώρα! Δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το αντιδημοκρατικό, επιχειρηματικό νόμο της ΝΔ, δεν θα λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κινήματος.
Για όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα στο μέτωπο της εκπαίδευσης, τίποτα δεν δείχνει οτι μπορούμε να περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ αλλαγή πολιτικής. Ποσό μάλλον όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είναι δηλωμένα υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της λειτουργίας των ΚΕΣ, η κυβέρνηση Σημίτη προώθησε ανάλογα αντιεκπαιδευτικά μέτρα (με υπουργό τον Αρσένη), ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου από τη θέση της υπεύθυνου παιδείας του ΠΑΣΟΚ έχει καταφερθεί υπέρ της ουσίας του νόμου-πλαίσιο και ενάντια στο άσυλο (βλ. δηλώσεις της τον Δεκέμβρη).. Εμείς πιστεύουμε οτι πρέπει να βγει μπροστά το φοιτητικό κίνημα, μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με το επικίνδυνο πολιτικό περιεχόμενο που το οδήγησε σε νίκες τα τελευταία χρόνια και με τις ανάλογες μορφές (διαδηλώσεις, καταλήψεις κλπ). Που θα συντονίζεται στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων, μακριά από γραφειοκρατικά μορφώματα όπως είναι τα ΔΣ και η ΕΦΕΕ..




ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μέσα στην γενικότερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας δεν μένει ανεπηρέαστος σίγουρα και ο επαγγελματικός μας κλάδος. Είναι ένας κλάδος που ακριβώς επειδή είναι στην αιχμή της τεχνολογικής εξέλιξης είναι από τους πρώτους που βλέπουν την εξειδίκευση, την ελαστική εργασία καθώς και την έντονη εκμετάλλευση να γίνονται καθημερινή πραγματικότητα στους χώρους εργασίας (π.χ. Vodafone, Wind, Cosmote). Η προσπάθεια από τις δυνάμεις της αγοράς να απαξιώσουν τόσο το πτυχίο όσο και τις γνώσεις και ικανότητες των αποφοίτων φαίνεται από τις παράλληλες αλλαγές που προσπαθούν να προωθήσουν είτε στα ομόλογα πανεπιστημιακά ιδρύματα (βλέπε ΠΑ.ΠΕΙ.), είτε και στα δικαιώματα του κλάδου συνολικότερα. Στην συγκεκριμένη περίοδο – παράλληλα με την ευρύτερη μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο και στην εκπαίδευση – επιχειρείται χτύπημα στα προφανή δικαιώματα μας (γεγονός που στοιχειοθετείται τόσο από την γνωστική επάρκεια των αποφοίτων του ιδρύματος μας όσο και από το ίδιο το πτυχίο) στη διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια (εκπαιδευτική-παιδαγωγική επάρκεια). Μάλιστα και στην Γ.Σ. του Τμήματος μας ακούστηκαν προτάσεις για 2 επιπλέον εξάμηνα ώστε να κατοχυρώνεται η εν λόγω δυνατότητα (παιδαγωγική επάρκεια). Την πρόταση αυτή στηρίζουν και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΦΑΚ στη σχολή μας. ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ! Οποιαδήποτε πρόταση τέτοιου είδους, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, σημαίνει αύξηση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας στον κλάδο μας. Η λύση δεν θα έρθει με αγώνα μόνο του Συλλόγου μας αλλά με από κοινού μέτωπο με τους άλλους Συλλόγους Πληροφορικής ανά την Ελλάδα – μόνο έτσι έχει φανεί ότι έρχονται νίκες, ότι κατακτιούνται οι διεκδικήσεις μας. Γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση για το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο.




ΖΗΤΑΜΕ:
• Καμία άδεια σε κολέγιο-ΚΕΣ, να παρθούν πίσω όσες δόθηκαν. Να σταματήσει κάθε διαδικασία νομιμοποίησης και ισοτίμησής τους. Όχι στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05.
• Κατάργηση των ΚΕΣ και κάθε μορφής ιδιωτικής μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καμία σκέψη για αναθεώρηση του αρ. 16 ή παράκαμψής του.
• Ανατροπή του νόμου-πλαίσιο, καμία εφαρμογή διάταξής του, να αποσυρθεί ο εσωτερικός κανονισμός. Καμία σκέψη για αξιολόγηση σε κανένα τμήμα.
• Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό. Διεύρυνση του σε σχολεία και εργασιακούς χώρους. Όχι στην ποινικοποίηση των συλλογικών αγώνων και των μαχητικών πρακτικών του φοιτητικού κινήματος.
• Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν για όλους.
• Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
• Κατάργηση της βάσης του 10. Ενιαίο 12χρονο σχολείο με κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Ελεύθερη πρόσβαση σ’όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στην έρευνα χωρίς ταξικούς, οικονομικούς και εξεταστικούς φραγμούς.
• Να αποσυρθούν οι ψηφισμένοι νόμοι για ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ, Αξιολόγηση, έρευνα και μεταπτυχιακά.
• Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ), μπλοκάρισμα της διαδικασίας της Μπολόνια, ανυπακοή στις κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.
• Ενάντια στην εντατικοποίηση των σπουδών και την πειθάρχηση των φοιτητών. Όχι στα μαζικά κοψίματα.
Άμεση και χωρίς περιστροφές καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών στο τμήμα μας. Όχι στον εμπαιγμό των φοιτητών από την πλευρά της πλειοψηφίας των καθηγητών.
• Όχι στην καθιέρωση ροών και αλυσίδων μαθημάτων με οποιαδήποτε μορφή στο πρόγραμμα σπουδών, που οδηγούν στη διάσπαση του ενιαίου γνωστικού αντικειμένου της σχολής και του πτυχίου, και που εντατικοποιούν τις σπουδές.
Απαιτούμε την κατοχύρωση της παιδαγωγικής επάρκειας στο πτυχίο της σχολής. Καμιά σκέψη για περαιτέρω διαδικασίες πιστοποίησης της εν λόγω δεξιότητας.
• Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες για όλους τους φοιτητές.
• Μέλη ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Όχι στην επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων.
• Στήριξη των απεργιών και των κινητοποιήσεων στη Vodafone, τη Wind, και των αντίστοιχων σωματείων εργαζομένων. Στήριξη κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας στον κλάδο μας.
• 1400 Ευρώ κατώτατος μισθός, για να ζουν όλοι αξιοπρεπώς από μια και μόνο δουλειά. Όχι στο “πάγωμα” των μισθών και τη λιτότητα, να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
• Όχι στο νέο προϋπολογισμό λιτότητας και φορομπηξίας, που σχεδιάζεται από κυβέρνηση-ΕΕ-Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζομένους στα προγράμματα stage, κατάργηση των stage στο δημόσιο ΚΑΙ τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της ευρύτερης πάλης ενάντια στην ελαστική εργασία και την ανεργία.
• Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου και στήριξης των κινητοποιήσεων που έχουν προκηρύξει στο ΕΚΠΑ, στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και σε άλλες περιοχές.
• Απαγόρευση των απολύσεων, όχι στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με πρόσχημα την κρίση.
• Αλληλεγγύη στην συνδικαλίστρια καθαρίστρια Μανωλοπούλου (εργαζόμενη στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης) που δέχτηκε επίθεση τύπου Κ.Κούνεβα. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας.
• Να καταργηθούν όλοι οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (Πετραλιά-Ρέππα-Σιούφα). Πλήρη και διευρυμένη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη όλων των εργαζομένων, καθώς και των νέων πτυχιούχων και ανέργων.
• Άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών, να αποκτήσουν κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Άσυλο σε όποιον το ζητήσει. Όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Όχι στο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ
• Να διαλυθούν τώρα ΜΑΤ και ειδικές δυνάμεις καταστολής, αφοπλισμός της αστυνομίας. Κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων. Να φύγουν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.
• Κατάργηση των τρομονόμων της ΕΕ, καμία εφαρμογή τους. Κατάργηση της “ποινικοποίησης της κουκούλας” και των υπόλοιπων αυταρχικών διατάξεων που ψηφίστηκαν μετά το Δεκέμβρη.
• Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18, κανένας νέος μισθοφόρος. Καμία συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να επιστρέψουν οι Έλληνες φαντάροι από Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και Ευρωστρατό, να κλείσουν οι βάσεις σε Σούδα και Άκτιο.
Καταγγέλλουμε την υποταγμένη γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ για τη μη προκήρυξη απεργίας την πρώτη ημέρα κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή (17/12). Καλούμε τα Σωματεία και τα Συνδικάτα των εργαζομένων και τις δυνάμεις που κινούνται σε ανεξάρτητη ταξική κατεύθυνση σε προκήρυξη απεργίας στις 17/12. Στήριξη των προσπαθειών για απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων.


ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
• Κατάληψη της σχολής από την Παρασκευή 4/12 μέχρι και την Δευτέρα 7/12. Συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής κατάληψης για την διαχείριση του χώρου της σχολής.
• Καλούμε σε ένα και ενιαίο συντονισμό με τους άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους στην βάση των αποφάσεων των Γ.Σ. με διαδικασίες αιρετότητας και ανακλητότητας σε συντονισμό με μαθητές και εκπαιδευτικούς.
• Συμμετοχή του Συλλόγου στην παλλαϊκή διαδήλωση την Κυριακή 6/12 (ημέρα δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου) καταδίκης των πολιτικών και φυσικών υπεύθυνων της δολοφονίας, με προσυγκέντρωση στις 13:30 στα Προπύλαια.
• Συμμετοχή του Συλλόγου στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση τη Δευτέρα 7/12 ενάντια στην επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και στην καταστολή, με προσυγκέντρωση στις 12:00 στα Προπύλαια.
• Διασφαλίζουμε και περιφρουρούμε το πανεπιστημιακό άσυλο – ιδιαίτερα στις σχολές του κέντρου – απέναντι στις όποιες προκλήσεις για την κατάλυση του. Εκδήλωση των Φ.Σ. της Αθήνας για το άσυλο.
• Κάλεσμα για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης Τμήματος με θέμα τις πτυχιακές εξεταστικές, και παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Φοιτητών εκεί με αίτημα την άμεση καθιέρωση πτυχιακών εξεταστικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου