23/2/10

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ... ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 23/2 ΚΑΙ ΩΡΑ 13:00

Την περασμένη εβδομάδα γίναμε για άλλη μια φορά μάρτυρες της απαξίωσης και του χλευασμού του φοιτητικού συλλόγου από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, φοιτητική παράταξη της ΝΔ. Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια πρωτοφανής επίθεση από την πλευρά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με την ενεργή συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ), με τη μορφή του “Προγράμματος Σταθερότητας”. Σε μία προσπάθεια, λοιπόν, εκδήλωσης της οργής και της διάθεσης αντίστασης των εργαζομένων έχει προκηρυχθεί πανεργατική απεργία για την Τετάρτη 24/2. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που καλέσαμε την Παρασκευή Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να επικυρωθεί η Γενική Συνέλευση για την Τρίτη 23/2. Η ΔΑΠ, όμως, όπως συνηθίζει αρνήθηκε να παρευρεθεί στο ΔΣ προφασιζόμενη “δουλειές”. Για του λόγου το αληθές, τα περισσότερα μέλη της ΔΑΠ βρίσκονταν για πολλές ώρες την Παρασκευή στη σχολή και άρα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς εμπόδια το ΔΣ. Πρόκειται, βεβαίως, για μια κίνηση απαξίωσης του φοιτητικού συλλόγου και των διαδικασιών του εκ μέρους της ΔΑΠ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρόφαση ότι οι φοιτητές δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την επικείμενη Γενική Συνέλευση. Μία δικαιολογία που επικαλείται συχνά πια για να βαφτίσει τις Γενικές Συνελεύσεις “παράνομες” και να φλυαρεί περί αυθαιρεσίας αριστερών παρατάξεων και άλλα τέτοια φαιδρά.


Για μας είναι ξεκάθαρο (και σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει κτήμα του συλλόγου) ότι ο μόνος ικανός χώρος συλλογικής συζήτησης και δράσης για τους φοιτητές της σχολής, το μόνο πεδίο διαλόγου και αντιπαράθεσης των διαφορετικών αντιλήψεων μέσα στο σύλλογο, είναι η αμεσοδημοκρατική διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης. Είναι η μόνη που μπορεί να εκφράσει με αυθεντικό και άμεσο τρόπο τα συμφέροντα των φοιτητών και βάζει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το παρόν τους και το μέλλον τους, τις σπουδές τους και την εργασιακή τους προοπτική χωρίς να τα αναθέτουν σε κάποιον “πεφωτισμένο παράγοντα” ή μεγαλοπαραταξιάρχη. Γι' αυτό το λόγο, επιλέγουμε σαν σχήμα να συγκρουόμαστε με πολιτικές λογικές παρατάξεων (τύπου ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) που απαξιώνουν τη διαδικασία είτε μετατρέποντάς τη σε κοινοβουλευτική σύγκρουση, είτε αποπολιτικοποιώντας τη, είτε καλώντας τους φοιτητές να απέχουν απ' αυτή. Δεν ξεχνάμε ειδικά φέτος τις περιπτώσεις που η ΔΑΠ αρνείτο το αποτέλεσμα συνελεύσεων, χλεύαζε τις αποφάσεις των φοιτητών, δεν συμμετείχε, καλούσε σε τουρνουά pro, τάβλι κλπ πάνω στην ώρα της συνέλευσης, ενώ όταν έκανε την υπέρβαση να συμμετάσχει απέφευγε να μιλήσει για τις πολιτικές της θέσεις όπως αυτές ήταν διατυπωμένες γραπτώς στο πλαίσιό της και τη στιγμή της ψηφοφορίας ή αποχωρούσε ή δήλωνε υποκριτικά ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να γίνονται μαθήματα, δήθεν κοπτόμενη για τον “απλό φοιτητή”.
Δηλώνουν με θράσος ότι είναι πάντα δίπλα στον φοιτητή και νοιάζονται γι' αυτόν ενώ με τις πράξεις τους εδώ και χρόνια δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ΔΑΠ είναι αυτή που στηρίζει τους νόμους και τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που τόσο καιρό προωθούν κυβερνήσεις και Ε.Ε. (νόμος-πλαίσιο, περικοπή συγγραμμάτων, ιδιωτικά πανεπιστήμια). Αυτή που προσφέρει στήριξη της εντατικοποιημένης πραγματικότητας με δεκάδες (ακριβολογούμε!) εργασίες, προόδους και αλλεπάλληλες εξετάσεις που βιώνουμε μαζικά στη σχολή μας και δηλώνει υποτιμητικά πως κάτι τέτοια θέματα είναι “περιτύλιγμα” για μία Γενική Συνέλευση. Υποστηρίζει ότι σε μία συνέλευση συζητούνται ζητήματα άνευ αξίας για το σύλλογο υπεκφεύγοντας μ' αυτόν τον τρόπο για την υπονομευτική της στάση σε κάθε τέτοια διαδικασία και Δ.Σ. (καλούμε ανοιχτά όλους τους φοιτητές να έρχονται στα Διοικητικά Συμβούλια να απολαύσουν για όσο αντέξουν την υπεροψία και το θράσος της ΔΑΠ σε θέματα όπως ο νόμος πλαίσιο, η διεξαγωγή μίας ΓΣ, και γενικά θέματα που ντρέπονται να συζητήσουν σε μία μαζική συνέλευση). Πρόκειται για μία παράταξη φερέφωνο και έμπρακτο εγγυητή της “ομαλότητας” και του τσακίσματος των κινημάτων, οπαδό των κυβερνήσεων που δολοφονούν μαθητές και υποθηκεύουν το μέλλον μας.
Είναι πραγματικά κωμικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράταξη επικαλείται λόγους “μη έγκαιρης και επαρκούς ενημέρωσης των φοιτητών” για τη διεξαγωγή μίας συνέλευσης όταν η μόνη συνέλευση που παίρνει στα σοβαρά είναι η εκλογοαπολογιστική λίγες μέρες πριν τις εκλογές . Της περιόδου, δηλαδή, που έρχεται η ώρα για τις μεγαλοπαρατάξεις να εξαργυρώσουν τις σημειώσεις μαθημάτων, τα πάρτυ και τις εκδρομές σε ψήφους με απώτερο στόχο την εξασφάλιση καλύτερης δυνατότητας να αυθαιρετούν όποτε θέλουν. Για να μπλοκάρει με κάθε τρόπο τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του Συλλόγου και να τον επαναφέρει στον γύψο, για να ικανοποιηθούν τα αφεντικά τους που είναι η ΟΝΝΕΔ (οργάνωση δολοφόνων, βλέπε δολοφονία Τεμπονέρα) και οι κυβερνήσεις . Είναι η παράταξη που έχει φέρει επανειλλημμένως μπράβους στις σχολές πανελλαδικά όταν σκοπεύει να σπάσει καταλήψεις και να επιβάλλει τον πολιτικό της “τσαμπουκά” (βλέπε Νομική, Πα.Πει., Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) ενώ, παράλληλα, διοργανώνει ψευτοακαδημαικές εκδηλώσεις-happenings για την προώθηση προϊόντων διαφόρων εταιρειών με το αζημίωτο για την ίδια την παράταξη φυσικά (πρόσφατο παράδειγμα ημερίδας της Apple στη σχολή μας). Ισχυρίζονται πως είναι οι εγγυητές των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων της σχολής, συν τοις άλλοις, όταν απέχουν από μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας για τέτοια θέματα και στο θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας των αποφοίτων στηρίζουν την πρόταση της απλής βεβαίωσης και όχι της κατοχύρωσης της επάρκειας από το ίδιο το πτυχίο στο πλαίσιο της διάσπασης του πτυχίου μας καθώς και των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι, εν γένει, γνωστή η λογική του ατομικού δρόμου που προβάλλουν και της νοοτροπίας που λέει πως τίποτα δεν μπορείς να πετύχεις μαζικά και ότι αν το προσπαθήσεις θα αποτύχεις και θα επιβαρύνεις τους άλλους φοιτητές (γνώριμη καραμέλα της ΔΑΠ από τις κινητοποιήσεις του 2006-2007) έχοντας ως αποτέλεσμα έναν ψεύτικο ανταγωνισμό, αναλώσιμους εργαζόμενους και την προοπτική να μην έχουμε κανέναν σύμμαχο στις αυριανές μας διεκδικήσεις. Τι ειρωνεία αλήθεια!

Σε αντιδιαστολή με αυτό καλούμε τους φοιτητές να πάρουν θέση ενάντια στη λογική του ατομισμού, ενάντια στις λογικές της ήττας και της υποχώρησης στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης 23/2. Είναι μεγάλη ανάγκη να συζητηθεί το θέμα του αυξανόμενου με γεωμετρικούς φόρτου εργασιών και γενικότερης εντατικοποίησης των σπουδών μας τα τελευταία εξάμηνα. Καλούμε επίσης τον φοιτητικό σύλλογο να συζητήσει και να πάρει θέση στα νέα μέτρα της κυβέρνησης η οποία επικαλούμενη την οικονομική κρίση προωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, τις μαζικές απολύσεις, την περικοπή δαπανών σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένης της Παιδείας και της Έρευνας). Καλούμε, εκτός των άλλων σε στήριξη του αγώνα των εργαζομένων και της απεργίας της Τετάρτης 24/2.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 23/2 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, ΩΡΑ 13.00.




Which side are you on boys?
Which side are you on?

Don't scab for the bosses
Don't listen to their lies

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου