30/11/10

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝ.ΑΡ.ΣΥ.Π ΓΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΣ 30/11/2010


ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ!

Οι περασμένες εβδομάδες σηματοδότησαν μεγάλες εξελίξεις. Από την μια η άφιξη της τρόικας και τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές και από την άλλη η βροντερή απάντηση των εργαζομένων και της νεολαίας τόσο την ημέρα άφιξης της Τρόικας και την ημέρα του Πολυτεχνείου, μια από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων,  όσο και στην πανεκπαιδευτική πορεία της προηγούμενης Πέμπτης.
Η πρωτοφανής μαζικότητα έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι δεν σκύβουν το κεφάλι στη σύγχρονη χούντα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ αλλά αντίθετα αγωνίζονται για την ανατροπή της. Οι φοιτητικοί σύλλογοι βροντοφώναξαν ενάντια στο Πανεπιστήμιο Επιχείρηση και τον εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν, ενάντια στο μνημόνιο και την πολιτική ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ, διεκδικώντας την παιδεία την δουλειά και την ζωή που μας αξίζει.
Η άφιξη της τρόικας την Δευτέρα 15/11 σηματοδότησε νέο πακέτο σκληρών μέτρων: κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και όλων των συμβασιούχων αυξήσεις  ακόμα και στους φόρους τροφίμων και πετρελαίου θέρμανσης, τη ΔΕΗ, το νερό, τα εισιτήρια. Κι επειδή μπροστά σε όλα αυτά οι ξεπουλημένες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ δεν προκηρύσσουν παρά μια απεργία στις 15/12, έχουμε χρέος μαζί με το εργατικό κίνημα και τα πρωτοβάθμια σωματεία να αναπτύξουμε ένα φοιτητικό κίνημα που θα έχει τα μάτια του στραμμένα στη κοινωνία.

Το μνημόνιο και η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ ήδη απελαύνουν σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής. Μετά τις “ευγενείς χορηγίες” στις τράπεζες και τον ασφυκτικό κλοιό του χρέους έρχεται η ολοκλήρωση του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, η διάλυση της δημόσιας υγείας και ασφάλισης, ο αντιδραστικός Καλλικράτης στη δημόσια διοίκηση, η νέα επιδρομή στη δημόσια εκπαίδευση, η κατάργηση του Πανεπιστήμιου όπως το ξέραμε έως τώρα, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, οι εφιαλτικές διαστάσεις απολύσεων – ανεργίας και παράλληλα κλιμακώνεται το αντιδημοκρατικό χτύπημα όσον αγωνίζονται – γι’ αυτό καλλιεργούν και κλίμα τρομουστερίας και φόβου όπως στην διαδήλωση της 17 Νοέμβρη όπου έγιναν δεκάδες απρόκλητες προσαγωγές αλλά και στην πανεκπαιδευτική πορεία της προηγούμενης Πέμπτης με πρωτόγνωρα μεγάλη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Στο στόχαστρο μπαίνει πάλι η νεολαία και τα δικαιώματα της! Το «Σχέδιο Λοβέρδου» έρχεται να δημιουργήσει καμένη γη για μια ολόκληρη γενιά, με αποψιλωμένο παρόν και ανύπαρκτο μέλλον. Πρόκειται για τη γενιά των 592 ευρώ, της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, που θα βιώνει την νομιμοποιημένη πλέον εργοδοτική αυθαιρεσία, για τη γενιά που θα απολύεται στα δύο χρόνια δουλειάς για να μπορέσει «η χώρα να βγει από την κρίση», για να «μπορέσουν οι θυσίες μας να πιάσουν τόπο».
Η κυβέρνηση προωθώντας την πολιτική του ΔΝΤ και το Μνημονίου και στην εκπαίδευση, ανακοίνωσε νομοσχέδιο σαρωτικών αλλαγών για τα πανεπιστήμια. Το κυρίαρχο στοιχείο της μεταρρύθμισης στην παιδεία είναι ότι μετατρέπει την εκπαίδευση από δωρεάν παροχή του κράτους και δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία και μάλιστα πολύ ακριβή που στόχο έχει την απόδοση κέρδους. Σύμφωνα με την υπουργό παιδείας, τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς(μέσω της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη) και η διοίκησή τους θα είναι υπεύθυνη για να προσελκύσει τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιδιώτης που θα βάλει χρήματα θα έχει προφανώς και απαιτήσεις για το τι μαθήματα θα διδαχθούν, ποιες σχολές θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν, τι έρευνα θα γίνει, πόσα χρήματα θα φύγουν για φοιτητική μέριμνα και θα εκβιάζει να γίνει το δικό του. Αποκορύφωμα αυτής της λογικής και η πρόταση για ίδρυση καθηγητικών θέσεων με χορηγία ιδιωτών, όπου για πρώτη φορά η ύπαρξη μιας θέσης ΔΕΠ θα εξαρτάται από τις ορέξεις του ιδιώτη χορηγού. Θα έχουμε για παράδειγμα έδρα φαρμακευτικής της Μπάγιερ και εργαστήριο χημείας με την ονομασία MOTOR OIL. Επιπλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία θα κάνει και την οικονομική διαχείριση, θα αποτελείται από τον πρύτανη, εξωπανεπιστημιακούς οικονομικούς συμβούλους, μάνατζερ κτλ χωρίς τη μέχρι τώρα αυτονόητη συμμετοχή των φοιτητών!!!
Σε αυτήν την περίοδο ο κόμβος της 6ης Δεκέμβρη σηματοδοτεί τις νέες μάχες που καλούμαστε να δώσουμε το επόμενο διάστημα. Μια γενιά που την πυροβολεί καθημερινά η ιδιότυπη χούντα ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ βλέπει στο πρόσωπο του Αλέξη τον ίδιο της τον εαυτό. Μέσα από την καταδίκη των δολοφόνων του Αλέξη δικαιώνεται το αίτημα του Δεκέμβρη για καταδίκη των φυσικών αυτουργών έχοντας υπόψη όμως ότι η πραγματική καταδίκη των πολιτικών αυτουργών μπορεί να γίνει μόνο μέσω του μαζικού πολιτικού εκβιασμού του κινήματος. Όμως τα αιτήματα του Δεκέμβρη παραμένουν ακόμα ανεκπλήρωτα όταν μια ολόκληρη γενιά βλέπει τα δικαιώματά της να τσακίζονται και να υποθηκεύεται το μέλλον της, όταν εντείνεται η καταστολή και η αστυνομοκρατία, όταν συνεχίζονται οι διώξεις αγωνιστών και μαθητών με βάση τον επαίσχυντο τρομονόμο και το ιδιώνυμο της κουκούλας. Η φλόγα του Δεκέμβρη θα ανάψει ξανά με τη νεολαία πυροκροτητή ευρύτερων αντιστάσεων, στο πλάι των εργαζομένων, του λαϊκού κινήματος και κάθε αγωνιζομένου κλάδου.



ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗΣ 

    Η πολιτική λιτότητας γίνεται αισθητή και στη καθημερινότητά μας. Εργαστήριο ηλεκτρονικής χωρίς προσωπικό, ένα ημιτελές αναγνωστήριο που δεν έχει άλλα κονδύλια για να χτιστεί και αναζητά την χρηματοδότηση του, μέσω διδάκτρων των μεταπτυχιακών φοιτητών (καλομελέτα και έρχονται φυσικά και για τους φοιτητές εν καιρώ). Η βελτίωση των συνθηκών σπουδών μας δεν θα έρθει μέσα από διανομή σημειώσεων από παρατάξεις, μέσα από αντιπροσωπευτικές διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του τμήματος, αλλά μέσα από την αύξηση της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου και τη προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του… Οι εργασίες και οι πρόοδοι για πολλοστή χρονιά μας γονατίζουν. Τα εργαστήρια είναι γεμάτα και πολλοί φοιτητές μένουν σπίτι τους, ο φόρτος είναι ασήκωτος. Τα deadline διαδέχονται το ένα το άλλο και έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε φυσιολογικό να ερχόμαστε περιστασιακά και Σαββάτο στην σχολή για πρόοδο ακόμη και για μάθημα ενώ συγκεκριμένα στο μάθημα της Ηλεκτρονικής έχουν παρατηρηθεί στοιχεία διάλυσης! Επίσης όσο και αν συστηματικά το αρνούνται εδώ και χρόνια πρέπει να διεκδικήσουμε για άλλη μια φορά καθιέρωση εξεταστικών για τους επί πτυχίο φοιτητές, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν μαθήματα (πχ Ηλεκτρονική) με μαζικά κοψίματα και που τα χρωστάνε αρκετοί φοιτητές που έχουν σχεδόν τελειώσει τις σπουδές τους.
   Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην βάναυση περικοπή των συγγραμμάτων με την εφαρμογή ουσιαστικά του αντιδραστικού και αντιδημοκρατικού νόμου πλαίσιο του 2007. Πλέον όλοι όσοι έχουν ξεπεράσει το όριο των 45 συγγραμμάτων καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη αν θέλουν να πάρουν σύγγραμμα έστω και σε μαθήματα κορμού! Η κυβέρνηση δεν έδωσε το παραμικρό περιθώριο και εφάρμοσε ακόμη ένα μέτρο, σπίλωσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας. Από κοινού καλούμαστε να παλέψουμε για το δικαίωμα στα συγγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες του ίδιου του φοιτητή και όχι με όρια και συμβιβασμούς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

·       ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
·       Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και μεταφορές για όλους.
·       ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
·       ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβερνήσεων
·       Κάτω το «σύμφωνο πρώτης απασχόλησης» για τη νεολαία που μας αναγκάζει να ζούμε με  € 592! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
·       ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.
·       Καμία μείωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις σε σχολεία, κατάργηση του ΑΣΕΠ και κάθε εξεταστικού φραγμού.
·       Καμία σκέψη για «δόκιμους» εκπαιδευτικούς. Καμία αξιολόγηση σε σχολεία.
·       Οχι στην ιδιωτικη εκπαιδευση με οποιαδηποτε μορφη. καταργηση των κες. ενιαια πανεπιστημιακη εκπαιδευση με ένα πτυχιο ανα γνωστικο αντικειμενο
·       Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια για ΚΕΧΑΕ (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.
·       Ελεύθερος συνδικαλισμός σε χώρους δουλειάς, όχι στην εργοδοτική τρομοκρατία
·       ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ! Έξω οι δυνάμεις αστυνομίας από το άσυλο-διεύρυνσή του σε εργασιακούς χώρους και σχολεία.
·       Καμία επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.
·       Πτυχιακή εξεταστική φέτος τον Ιανουάριο στο μάθημα της Ηλεκτρονικής – Καθιέρωση Πτυχιακών εξεταστικών στο τμήμα μας.
·       Διεκδίκηση περισσότερων κονδυλίων για την ολοκλήρωση του Αναγνωστηρίου του τμήματος μας.
·      ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ-ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΟ “ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ” ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
·       Κατάληψη της σχολής από Τετάρτη 1/12 έως και Δευτέρα 6/12.
·       Συμμετοχή στην πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 2/12, με προσυγκέντρωση 12:00 στα Προπύλαια.
·       Συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 6/12 δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου
·       Παράσταση διαμαρτυρίας στην ερχόμενη ΓΣ Τμήματος για το θέμα της Ηλεκτρονικής, των επί πτυχίο εξεταστικών καθώς και για τα άλλα ζητήματα της σχολής.
Νέα γενική συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Τρίτη 7/12.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου