16/3/11

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ


      Με αφορμή την παρουσία του Α. Σαμαρά στο Παν/μιο Πειραιά, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ υπέβαλε τις δικές της «προτάσεις» για την αναδιάρθρωση της παιδείας. Ενώ η φοιτητική και όχι μόνο κοινότητα της χώρας αναμένει σύντομα την κατάθεση προς ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία, μετά από ένα διάστημα κινητοποιήσεων κόντρα στον μαύρο μονόλογο της κυβέρνησης, η φοιτητική παράταξη της ΝΔ βάζει πλάτες! Ας δούμε τα κύρια σημεία των “προτάσεων”:

Στηρίζουμε την απευθείας ιδιωτική χρηματοδότηση ως συμπληρωματικό μέτρο οικονομικής ενίσχυσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ενθαρρύνουμε τη δυνατότητα επιχειρήσεων να χρηματοδοτούν τη λειτουργία μεταπτυχιακών σπουδών με απώτερο σκοπό την αμεσότερη σύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

      Υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης της παιδείας θα λυθεί με τη συμμετοχή εξωτερικών παραγόντων. Αυτό που πραγματικά θα γίνει, είναι να αρχίσουν να διοικούν τις σχολές σιγά-σιγά οι επιχειρήσεις, αφού θα έχουν και κάποιες απαιτήσεις για την χρηματοδότηση που προσφέρουν. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί πάτημα στις κυβερνήσεις να περικόψουν και άλλο την κρατική χρηματοδότηση, αφού οι επιχειρήσεις θα αλωνίζουν. 
 
Προτείνουμε ως μοντέλο ακαδημαϊκής διακυβέρνησης το εξής: i) Σύγκλητος (με αυστηρά ακαδημαϊκά καθήκοντα και επίβλεψη του 4ετούς προγραμματισμού), ii) Πρυτανικό Συμβούλιο (εκτελεστική και διοικητική διαχείριση – σύνθεση: Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Εκτελεστικός Διευθυντής, εκπρόσωπος φοιτητών). Ο Εκτελεστικός Διευθυντής θα προέρχεται από την ανοιχτή αγορά με καθήκοντα οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης, iii) Συμβούλιο Στήριξης.[...]”

      Χέρι-χέρι με την Διαμαντοπούλου! Η μόνη σημαντική διοικητική αλλαγή που προτείνουν για την διακυβέρνηση του πανεπιστημίου είναι ο manager! Απλά θα βάλουν μέσα στη διοίκηση τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή οι σχολές γίνονται εν δυνάμει επιχειρήσεις, καταργώντας τον αμιγώς εκπαιδευτικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Πλέον η λειτουργία του πανεπιστημίου θα κρίνεται με τους ψυχρούς όρους της αγοράς, καθώς η ποιότητα τους θα αξιολογείται με βάση το κατά πόσο είναι επικερδές το ίδρυμα και κατά πόσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Πάρε και ένα συμβούλιο στήριξης για ξεκάρφωμα...

Χρειάζεται κατάργηση του θεσμού της ΕΦΕΕ – δημιουργία νέου οργάνου - Διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών κάθε δύο χρόνια με παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στις παρατάξεις να παράγουν ουσιαστικές προτάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και να μην αφοσιώνονται αποκλειστικά και μόνο στις εκλογές. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι σήμερα η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες που δεν έχουν εκπρόσωπο φοιτητών στις ευρωπαϊκές διασκέψεις για την Παιδεία...”

      Δεν τράβηξε το παραμύθι της ΕΦΕΕ και το κόψαμε. Βέβαια όχι για ενισχυθεί η αμεσοδημοκρατία μέσω των Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων αλλά για να επινοηθούν νέοι ακόμη πιο συγκεντρωτικοί όροι εξουσίας. Σταθερή είναι η διάθεση για προσωποπαγή Δ.Σ.(πρόεδρος, αντιπρόεδρος κ.τ.λ.), δημιουργία όρου όπως (1) εκπρόσωπος φοιτητών στο πρυτανικό συμβούλιο. Περιορισμός των φοιτητικών εκλογών ανά διετία καθώς όσο πιο αραιά καλούνται να επιδείξουν “φιλευσπλαχνία” και “υπευθυνότητα” τόσο καλύτερα. Μην κουράζονται τα παλικάρια...

Πιστεύουμε για το Άσυλο πως «Οι δημόσιες αρχές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν κάθε φορά που διαπράττονται εγκληματικές πράξεις με απλή καταγγελία». Στηρίζουμε την προστασία της διακίνησης ιδεών, διδασκαλίας και συνδικαλισμού αλλά λέμε όχι στο άσυλο ανομίας. Προτείνεται η δημιουργία Πανεπιστημιακής ομάδας που θα αναλάβει τη φύλαξη και ενημέρωση των αρχών.”

      Μην κοροϊδευόμαστε επιτέλους! Θέλουν κατάργηση του ασύλου με την πρόφαση ότι οι κατασταλτικές δυνάμεις θα πρέπει να μπορούν να επέμβουν ελεύθερα με μια απλή καταγγελία. Υποστηρίζουν ότι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ο συνδικαλισμός θα μπορεί να γίνεται και χωρίς το άσυλο, μια ιδέα καθόλου ρεαλιστική. Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό για τους αγώνες του χθες και του αύριο, δεν θίγεται από καιροσκοπικά γεγονότα.

Θέλουμε να επιτραπεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων. Τα νέα ιδρύματα θα πρέπει να διέπονται από αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και αξιολόγησης ενισχύοντας τον ανταγωνισμό με τα δημόσια ιδρύματα.

     Το μαργαριτάρι το άφησαν τελευταίο και καλύτερο...Ανάξιοι σχολιασμού στο συγκεκριμένο σημείο. Αφού ξεπουλήσαμε τα πάντα από ΔΕΚΟ, ας ρίξουμε την ταφόπλακα και στην παιδεία!

     Όλα τα παραπάνω είναι μια μη-ρεαλιστική όψη της παιδείας του σήμερα, η υποκρισία στο μεγαλείο της. Αυτές οι παρουσιαζόμενες ως προτάσεις από την ΔΑΠ(κατευθείαν από τα κεντρικά της ΝΔ στην Συγγρού πλέον), δεν πρόκειται να έχουν καμιά ουσιαστική βελτίωση προς όφελος του φοιτητή και ευρύτερα της κοινωνίας. Είναι προτάσεις που μόνο στόχο έχουν την οικονομική ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων(τα φιλαράκια τους το ΣΕΒ) και την “αναβάθμιση” των σχολών σε βελτιωμένα εργοστάσια παραγωγής πειθήνιων εργαζομένων. Συνδυαστικά αυτά με τα πορίσματα από την Σύνοδο Πρυτάνεων στο Ναύπλιο, δείχνουν μια συντονισμένη επίθεση ενάντια στην παιδεία.

     Δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστρέψουν το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας για τα συμφέροντα των εντολοδόχων τους. Μετά από χρόνια θα χτυπάνε οι ίδιοι το κεφάλι τους στον τοίχο, δεν χωράνε πολλούς τα μεγάλα πολιτικά γραφεία...Δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι σε αυτή τη σφαγή της παιδείας. Χρειάζεται αντίσταση για να καταφέρουμε να έχουμε μια καλύτερη παιδεία και ένα καλύτερο μέλλον. Χρειάζεται αντίσταση για να μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια καλύτερη κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου