16/3/11

Όταν η γραφειοκρατία πάσχισε να βάλει φρένο στις συνελεύσεις...


Χθες (14-3-2011), γίναμε για πολλοστή φορά μάρτυρες της παράλογης και υπονομευτικής -για τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου- συμπεριφοράς των παρατάξεων ΠΚΣ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Διοικητικό Συμβούλιο που καλέστηκε από το σχήμα μας, ώστε να επικυρωθεί η Γενική Συνέλευση της Τετάρτης 16-3. Η παράταξη ΠΚΣ είναι γνωστή πια όχι για κάποια κινηματική δράση, συλλογική διεκδίκηση ή αγωνιστική πρωτοβουλία γενικότερα, αλλά για την εμμονική συνήθεια να αρνείται να συμμετάσχει σε Διοικητικά Συμβούλια εάν το σχήμα μας δεν δώσει ονόματα για τις έδρες που κατέχει στο Δ.Σ.. Αυτή η πράξη υπεκφυγής και κωλυσιεργίας πηγάζει από την αντίληψη που έχουν οι εν λόγω συνάδελφοι (μπορεί να τους συναντήσετε και ως Επιτροπή Αγώνα, ΜΑΣ, ΚΝΕ κλπ.) ότι δηλαδή τα Δ.Σ. θα πρέπει να είναι προσωποπαγή όργανα, κλειστά απέναντι στο σύνολο των φοιτητών, ομάδα των 7 πεφωτισμένων συνδικαλιστών που θα αποφασίζουν για το τι θα πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι φοιτητές. Αρνούνται πεισματικά από την αρχή της χρονιάς να μπουν και να συμμετάσχουν σε Δ.Σ. που αφορούν καίρια θέματα του συλλόγου (όπως το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου, τα μέτρα της κυβέρνησης που σκοτώνουν το μέλλον μας, την υποβάθμιση των σπουδών, την εντατικοποίηση της σχολής, τις πτυχιακές εξεταστικές κ.ά.) επειδή θεωρούν ότι οι έδρες με ονόματα δίνουν κάποιο κύρος στο διοικητικό συμβούλιο. Καταγγέλλουμε, λοιπόν, την ΠΚΣ για τη στάση της σε μία ολόκληρη χρονιά που χαρακτηρίζεται από την επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ σε εκπαίδευση, εργασία, υγεία. Αν αυτή η γραφειοκρατική τάση δεν είναι ανεύθυνη για την παρούσα φάση και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, τότε τι είναι;

Εμείς ως ΑΝΑΡΣΥΠ δεν πιστεύουμε ότι οι υπογραφές σε κάθε απόφαση πρέπει να μπαίνουν ονομαστικά καθώς θεωρούμε ότι κανένας φοιτητής δεν είναι ανώτερος από τους άλλους. Άλλωστε τόσα χρόνια σε τίποτα δεν έχει εμποδίσει τη λειτουργία του Δ.Σ. το γεγονός ότι δεν δηλώνουμε ένα συγκεκριμένο όνομα στα πρακτικά, αλλά το σύνολο των μελών του σχήματός μας. Παρόλα αυτά, προκειμένου να γίνει Γενική Συνέλευση, δεχτήκαμε στο χθεσινό Δ.Σ. να δώσουμε ονόματα ώστε να προχωρήσουμε όλοι οι φοιτητές σε μία συλλογική απόφαση για το μέλλον μας και να αρθούν ό, τι υπεκφυγές και ψευτοκωλύματα τέθηκαν από τις άλλες παρατάξεις.
Παραπλήσια εμπόδια έφερε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με πιο χοντροκομμένο, βεβαίως, τρόπο και λιγότερη επιτυχία οφείλουμε να ομολογήσουμε... Δεν εξέπληξε κανέναν ότι στο άκουσμα για κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση άμεσα, τα μέλη της σκαρφίστηκαν τα πιο σουρεαλιστικά επιχειρήματα προκειμένου να βαφτίσουν για άλλη μια φορά “παράνομη”, “αντικανονική” κλπ. την πιο μαζική και αμεσοδημοκρατική διαδικασία των φοιτητών, τη Γ.Σ. της Τετάρτης. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους η συνέλευση έπρεπε να γίνει στο τέλος της εβδομάδας, όσο πιο μακριά δηλαδή από οποιοδήποτε κάλεσμα για συλλογική δράση στα θέματα που έχουν προκύψει. Ακόμα μακρύτερα από οποιαδήποτε εκπαιδευτική κινητοποίηση έχει καλεστεί, όπως το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο αυτής της Πέμπτης. Και του χρόνου συνάδελφοι... Θα τους βόλευε να μην πραγματοποιούνταν ποτέ Γενικές Συνελεύσεις ώστε να παίζουν τα κομματικά τους παιχνίδια στις πλάτες του φοιτητικού συλλόγου. Θα τους βόλευε να γίνονταν φοιτητικές εκλογές κάθε δύο χρόνια όπως προτείνουν στον πρόεδρό τους Αντώνη Σαμαρά.
Γι' αυτό το λόγο καλούμε τους φοιτητές να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και στα Δ.Σ. ώστε να πάψουν να αυθαιρετούν εις βάρος ολόκληρου του συλλόγου.
Καταγγέλλουμε όλους αυτούς που έχουν επιλέξει να σπρώχνουν τον βράχο της ανευθυνότητας και της στοχευμένης υπονόμευσης των μαζικών συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών ως την κορυφή του βουνού σαν ένα σύγχρονο μαρτύριο του Σισσύφου. Σύντομα αυτός ο βράχος θα τους πάρει και θα τους σηκώσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου