16/3/11

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16/03 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

      Μνημόνιο νούμερο ένα, μνημόνιο νούμερο δύο, τρία, τέσσερα και έχουμε ακόμα! Βάρβαρη, προκλητική και πραγματικά ατελείωτη. Κάπως έτσι φαντάζει στα μάτια εργαζομένων και νεολαίας η επίθεση που έχει εξαπολύσει εδώ και ένα χρόνο περίπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την απαραίτητη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η κοινοβουλευτική δικτατορία τους ολοένα και σκληραίνει τα δεσμά και φέρνει την κοινωνική πλειοψηφία σε επίπεδα εξαθλίωσης και αγανάκτησης. Τελευταίο πλήγμα η επίσημη πλέον ανακοίνωση πως είμαστε υποχρεωμένοι λόγω του γνωστού δημόσιου “χρέους” να ξεπουλήσουμε σαν χώρα πλούτο αξίας 50 δις που ο ελληνικός λαός δεν αξίζει. Αντίθετα, όπως φαίνεται σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια το αξίζουν οι τράπεζες, οι πολυεθνικές, Έλληνες και ξένοι μεγαλοεπιχειρηματίες που γραπώνουν το ένα δάνειο μετά το άλλο στο όνομα της ανάπτυξης και της τόνωσης της αγοράς. Παρόλ'αυτα ανάπτυξη και διέξοδος δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Το χρέος διογκώνεται, η ανεργία εκτοξεύεται στο 25% και για μία ακόμα φορά κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα καλούνται να θυσιαστούν στο βωμό της κρίσης. 

      Η παιδεία είναι ένας από τους τομείς που το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις στο όνομα της κρίσης προσπαθούν και πάλι να εκμεταλλευτούν μέσω μεταρρυθμίσεων. Εδώ και πολλά χρόνια η νεολαία δίνει ιστορικούς αγώνες με σκοπό να υπερασπιστεί τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Η υπουργός παιδείας πρώτα με το νομοσχέδιο για τη δια βίου μάθηση και τώρα με το νέο υπό κατασκευή νομοσχέδιο προσπαθεί με κάθε μέσο να διαλύσει κάθε υποψία δωρεάν δημοσίου πανεπιστημίου, υποτάσσει την εκπαιδευτική διαδικασία στους νόμους της αγοράς και της αισχροκέρδειας, μετατρέπει το φοιτητή σε ρομποτάκι και καταργεί κάθε έννοια συλλογικού αγώνα και διεκδίκησης. Ήδη σε πολλά ιδρύματα της χώρας, το πρόβλημα της κρατικής χρηματοδότησης είναι υπαρκτό. Στο ΤΕΙ Πειραιά τα χρέη έχουν ξεπεράσει κάθε όριο , οι έκτακτοι και αναπληρωτές καθηγητές μένουν απλήρωτοι για μήνες και το υπουργείο αρνείται να βοηθήσει υποδεικνύοντας στο ίδρυμα μάλιστα να πάρει δάνειο από ιδιωτική τράπεζα με σκοπό να σωθεί!!! Στο πως θα αποπληρωθεί το δάνειο προφανώς και δεν απαντάει κανείς αλλά είναι ολοφάνερο ότι οι ίδιοι οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι του τμήματος θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα συνυπολογίζοντας βέβαια και την περίπτωση που υπάρχει να κλείσει ολότελα το ΤΕΙ και να πεταχτούν στα αζήτητα.
      Αν και σε καλύτερη μοίρα από το κατάντημα του ΤΕΙ Πειραιά και οι φοιτητές του τμήματος μας βιώνουν την εποχή του μνημονίου. Η νέα εγκύκλιος για τα συγγράμματα κόβει εκ νέου βιβλία. Πλέον σε κάθε μάθημα ο φοιτητής δικαιούται ένα και μόνο ένα βιβλίο, πράγμα που σημαίνει πως σε αρκετά μαθήματα που απαιτείται Β' τόμος ή επιπλέον βιβλίο ο φοιτητής καλείται να το πληρώσει! Το αναγνωστήριο του τμήματος ακόμη δεν λειτουργεί μιας και και τα κονδύλια βρέθηκαν από δίδακτρα μεταπτυχιακών και η γραφειοκρατία καθυστερεί το έργο. Για τρίτη συνεχή χρονιά το εργαστήριο Ηλεκτρονικής θα γίνει για λίγους, μιας και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το απαραίτητο προσωπικό. Οι καθηγητές ζουν σε παράλληλο σύμπαν. Αδυνατούν να καταλάβουν το ζοφερό μέλλον που οδηγούνται και αντιμετωπίζουν τα πάντα με ένα στείρο επιστημονισμό. Σκύβουν το κεφάλι απέναντι στο κράτος και ζητάνε απ'τον φοιτητή να συμπεριφερθεί σαν ένα υβρίδιο εργαζόμενου-μαθητή.
      Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος. Ο δρόμος αυτών που δεν συμβιβάζονται με λιγότερα απ'τα ήδη λίγα. Ο δρόμος αυτών που θέλουν να παλέψουν για να σώσουν τα λίγα και να τα κάνουν περισσότερα. Ο δρόμος της αξιοπρέπειας και της αντίστασης. Για τον κάθε φοιτητή αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος όπου το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις παίρνει θέση μάχης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου