6/4/11

Πλαίσιο απόφασης του ΣΦ Πληροφορικής & Τηλ/νιών για τη ΓΣ στις 06/04/2011


Το μέλλον που μας ετοιμάζουν

Η κυβέρνηση –πιστή στις επιταγές ΕΕ-ΔΝΤ και με την στήριξη των ΝΔ, ΛΑΟΣ- με πρόφαση την «ανάπτυξη» και την «έξοδο της χώρας από την κρίση» παρουσιάζει ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο που συμπυκνώνει και αναβαθμίζει όλη την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που είδαμε έως τώρα. Το κυρίαρχο στοιχείο της μεταρρύθμισης στην παιδεία είναι ότι μετατρέπει την εκπαίδευση από δωρεάν παροχή του κράτους και δικαίωμα σε παρεχόμενη υπηρεσία και μάλιστα πολύ ακριβή που στόχο έχει την απόδοση κέρδους.


Το Πανεπιστήμιο του μνημονίου
Το μέλλον που μας ετοιμάζει η Διαμαντοπούλου περιλαμβάνει το πανεπιστήμιο-επιχείρηση, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλο και λιγότεροι νέοι λόγω της έντασης των οικονομικών και ταξικών φραγμών, που θα έχει δίδακτρα, που δεν θα παρέχει τίποτα στους φοιτητές(σίτιση, στέγαση, μεταφορές), που θα ξεπουλάει την έρευνα και την διδασκαλία στις αγορές και τις πολυεθνικές.

Περικοπή κρατικής χρηματοδότησης, εκπαιδευτικά ιδρύματα σε υπολειτουργία
Το υπουργείο παιδείας έχει ξεκινήσει μεγάλες περικοπές στην χρηματοδότηση, τα αποτελέσματα των οποίων είναι ήδη ορατά. Πολλά ΤΕΙ στην Ελλάδα ετοιμάζονται να κλείσουν (πχ ΤΕΙ Πειραιά) και εκατοντάδες συμβασιούχοι καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι, ενώ τα ΑΕΙ υπολειτουργούν με ελλείψεις στο προσωπικό. Το τμήμα Μαθηματικών λειτουργεί με 10 λιγότερα μέλη ΔΕΠ από πέρσι. Το υπουργείο με εγκύκλιο επιβάλει μόνο ένα βιβλίο ανά μάθημα στους φοιτητές (ανεξάρτητα από το πόσα χρειάζονται), καλεί του φοιτητές να πληρώσουν τα συμπληρωματικά, ακόμη και να επιστρέψουν όσα πήραν χωρίς να δικαιούνται, υπό την απειλή ότι θα διαγραφούν από τον Εύδοξο!!!

Εξωπανεπιστημιακές διοικήσεις –ανταποδοτική λειτουργία
Σύμφωνα με την υπουργό παιδείας, τα πανεπιστήμια θα χρηματοδοτούνται από ιδιώτες, επιχειρηματίες και τοπικούς φορείς (μέσω της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη) και η διοίκησή τους θα είναι υπεύθυνη για να προσελκύσει τους επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ιδιώτης που θα βάλει χρήματα θα έχει προφανώς και απαιτήσεις για το τι μαθήματα θα διδαχθούν, ποιες σχολές θα ανοίξουν και ποιες θα κλείσουν, τι έρευνα θα γίνει, πόσα χρήματα θα φύγουν για φοιτητική μέριμνα και θα εκβιάζει να γίνει το δικό του. Επιπλέον η διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία θα κάνει και την οικονομική διαχείριση, θα αποτελείται από τον πρύτανη, εξωπανεπιστημιακούς οικονομικούς συμβούλους, μάνατζερ κτλ χωρίς τη μέχρι τώρα αυτονόητη συμμετοχή των φοιτητών!!!

Εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών
Αλλά δε μένουμε εκεί. Για να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο σαν μια σωστή επιχείρηση και οι φοιτητές πρέπει να σπουδάζουν σε ασφυκτικά πλαίσια, να μην έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, αλλά να τρέχουνε από μάθημα σε μάθημα σε υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, μαθήματα αλυσίδες-προαπαιτούμενα, καθημερινά απουσιολόγια. Έτσι το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαγραφής φοιτητών αν δεν περάσουν καθορισμένα μαθήματα σε καθορισμένη σειρά και χρόνο και αποτύχουν στη συνεχή τους αξιολόγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η κυβέρνηση μέσα στα πανεπιστήμια έχει βρει συμμάχους πρυτάνεις καθώς και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που προτείνει αλλαγές στην ίδια κατεύθυνση, και την ΠΑΣΠ που μιλάει γενικά και αόριστα για διαφάνεια-αξιοκρατία. Με επιχείρημα την διαφάνεια-αξιοκρατία διαλύει την δημόσια παιδεία.


ΚΑΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ!!!

Η κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση που διεθνώς επιδεινώνεται μέσα απ’ την άγρια επίθεση σε εργασία, ασφάλιση, παιδεία, υγεία και δημοκρατικά δικαιώματα, στην Ελλάδα συμπυκνώνεται με το μνημόνιο και την ιδιότυπη χούντα που έχει εγκαθιδρυθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και παρακάμπτει τις λαϊκές αντιστάσεις. Βασικοί κόμβοι αυτής της επίθεσης είναι η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η άμεση και έμμεση μείωση των μισθών, η αναίρεση κοινωνικών παροχών και κατακτήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η εκτίναξη της ανεργίας.
Ταυτόχρονα όμως το παγκόσμιο σκηνικό χρωματίζεται έντονα από τις εξεγέρσεις (Αίγυπτος, Τυνησία) αλλά και τους μαχητικούς αγώνες της νεολαίας και των εργαζόμενων ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Έτσι και στην Ελλάδα οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις (5η Μάη,15 Δεκέμβρη, 23 Φλεβάρη), οι απεργίες στα ΜΜΜ, στην υγεία, στους ναυτεργάτες, ο ηρωικός αγώνας των κατοίκων της Κερατέας, η πίστη και η δύναμη των 300 απεργών πείνας που νίκησαν, αποτυπώνουν στο δρόμο την κοινωνική οργή και δείχνουν το δρόμο της ανατροπής. Η οικονομική βία που ασκείται έχει ως φυσικό συμπλήρωμα την όξυνση της καταστολής και την αυταρχική θωράκιση του κράτους. Η ποιοτικά αναβαθμισμένη καταστολή απέναντι στις διαδηλώσεις και η προετοιμασία του στρατού για αυτές, η κήρυξη των απεργιών ως παράνομες και καταχρηστικές και οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που συμπληρώνουν το πάζλ της αντιλαϊκής επίθεσης και θωρακίζουν το κεφάλαιο από τις αντιδράσεις των εργαζόμενων και της νεολαίας. Στόχος τους αποτελεί και το πανεπιστημιακό άσυλο. Φοβούνται την δυνατότητα που δίνει το άσυλο για την οργάνωση και το ξέσπασμα του λαϊκού κινήματος, μιας και αποτελεί δυνατότητα έκφρασης και ύπαρξης ανατρεπτικών και ριζοσπαστικών μορφών πάλης που συγκρούονται με την κυρίαρχη ιδεολογία η οποία απολαμβάνει το άσυλο των ΜΜΕ και όλων των μηχανισμών προπαγάνδισης για την υποταγή και το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος.
Σε αυτή τη συγκυρία καλούμαστε να γράψουμε τη δική μας ιστορία και να δώσουμε τη μάχη της γενιάς μας για σπουδές με αξία, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια! Η επίθεση στην παιδεία αφορά ολόκληρη την κοινωνία και δεν είναι ξεκομμένη από τη συνολικότερη επίθεση που αυτή δέχεται. Το φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητές και σπουδαστές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρέπει να ανοίξουν διάλογο με την κοινωνία που ασφυκτιά.
Με τον νέο Νόμο πλαίσιο να αποτελεί την προμετωπίδα και την μητέρα των μαχών του φοιτητικού κινήματος το επόμενο διάστημα η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ καλεί όλους τους φοιτητές να ενισχύσουν τις γενικές συνελεύσεις, που αποτελούν το κύτταρο του φοιτητικού κινήματος και να συγκροτήσουμε από τα κάτω ένα νέο αναγεννημένο φοιτητικό κίνημα, ένα φοιτητικό κίνημα που δεν θα είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων αλλά πυροδότης ευρύτερων κοινωνικών εξεγέρσεων, ένα νεολαιίστικο κίνημα απόκρουσης, ρήξης και ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης.
Μαζικός αγώνα διαρκείας τώρα μαζί με όλους τους φοιτητές, τους μαθητές και τα αγωνιζόμενα κομμάτια των καθηγητών, σε συμπόρευση με τους εργαζομένους και τα πρωτοβάθμια σωματεία για να σημάνει ξεσηκωμός!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Να μην Κατατεθεί το Νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου. Απόσυρσή του τώρα!
  • ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
  • Καμία περικοπή στα πανεπιστήμια και στην φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση, τη στέγαση, τα συγγράμματα. Να παρθεί πίσω η εγκύκλιος του υπουργείου που επιβάλει μόνο 1 βιβλίο ανά μάθημα.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΚΑΤΩ Η ΙΔΙΟΤΥΠΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου.
  • ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
  • Οχι στην ιδιωτικη εκπαιδευση με οποιαδηποτε μορφη. καταργηση των κεσ-κεκ-ιεκ.
  • Όχι στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια για ΚΕΧΑΕ (Κοινός Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης). Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγας, Βερολίνου.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΕΚΠΑ-Κατάργηση των συμβάσεων με τους εργολάβους-δουλεμπόρους για τον καθαρισμό του πανεπιστημίου. Άμεση και απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών και του προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και 1.400 ευρώ βασικό μισθό.
  • Καμία περιστολή του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Έξω οι δυνάμεις αστυνομίας από το άσυλο.
  • Ελεύθερος συνδικαλισμός σε χώρους δουλειάς, κάτω η εργοδοτική τρομοκρατία
  • Κάτω η κρατική καταστολή. Να καταργηθούν ΜΑΤ και ομάδες Δέλτα και ΔΙΑΣ . Όχι στην αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας. Να κατεβούν οι χαφιεδοκάμερες από τους δρόμους.
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΗ ΑΥΘΕΡΑΙΣΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΦΙΓΓΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΘΗΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους και σε όλες τις βαθμίδες.
  • Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλους , χωρίς διαχωρισμούς σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ. Ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς οικονομικούς, εξεταστικούς φραγμούς.
  • Κάλυψη όλων των δαπανών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο σπουδών με κατοχυρωμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στην εργασία χωρίς πιστοποιήσεις και εξετάσεις.
  • Δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές για όλους τους φοιτητές.
  • Δωρεάν ΟΛΑ τα συγγράμματα που είναι απαραίτητα χωρίς περιορισμούς σε όλους.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ :
  • Αποστολή επιστολής στους καθηγητές τους τμήματος με συγκεκριμένες προτάσεις για τον εξορθολογισμό του φόρτου εργασίας.(Θα αναγνωσθεί ως ψήφισμα)
  • Συμμετοχή του Συλλόγου στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12/04/11 στο Υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου