Το Πολυτεχνείο ήταν πάντα «καρφί στα μάτια» των από πάνω, καθώς μπορούσε να συνδέεται πάντα με τις ανησυχίες και τις αγωνίες μεγάλων τμημάτων της νεολαίας και των εργαζομένων. Δεν μπορεί κάποιος να αναφερθεί στα γεγονότα της εξέγερσης του Νοέμβρη ’73 χωρίς να αναφέρει πως φτάσαμε σ’ αυτό το περήφανο δείγμα αντίστασης και αυτοθυσίας της ελληνικής κοινωνίας στη μεταπολεμική ιστορία, και να τα τοποθετεί σε έναν κόσμο ολότελα ξένο από τον σημερινό.
Το αμερικάνικο σχέδιο Marshall που έσπειρε χούντες σε όλο τον κόσμο και οι διάφορες μεταπολεμικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν να παρακάμψουν τους αγώνες του λαού για κοινωνικές αλλαγές. Το αυταρχικό καθεστώς της 21ης Απριλίου υπήρξε το αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας και κατάφερε να επικρατήσει στον ελληνικό χώρο για 7 χρόνια. Αποτελούσε τη συνέχεια των εξοριών των αριστερών και της αποστασίας στην μετεμφυλιακή Ελλάδα. Τότε που κυβερνήσεις εκλέγονταν με βία και νοθεία, που το παλάτι και το παρακράτος έκαναν τη βρώμικη δουλειά για τους κυβερνώντες, που η διαρκής καταστολή θύμα της οποίας ήταν και ο Σωτήρης Πέτρουλας ήταν καθημερινότητα! Οι διωγμοί των αντιφρονούντων φόβισαν πολύ κόσμο που παρόλο που έβλεπε κατάματα τη βία του καθεστώτος κατέφευγε στη λογική του να σώσει τον εαυτό του από αυτό.
Το βάρος έπεσε στη νεολαία που ήταν εκείνο τον καιρό στο πανεπιστήμιο. Ο αγώνας των φοιτητών για δημοκρατικές εκλογές μέσα στα πανεπιστήμια, υπεράσπιση των ελευθεριών και κατάργηση του Ν. 1347 που προέβλεπε υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ήταν η σπίθα που έβαλε φωτιά. Η γενιά εκείνη ήταν η πνιγμένη φωνή μιας ολόκληρης κοινωνίας που τόλμησε να πει ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, όταν η θανατική καταδίκη ήταν το αποτέλεσμα για όποιον τολμούσε να το εκφέρει.
Το βάρος έπεσε στη νεολαία που ήταν εκείνο τον καιρό στο πανεπιστήμιο. Ο αγώνας των φοιτητών για δημοκρατικές εκλογές μέσα στα πανεπιστήμια, υπεράσπιση των ελευθεριών και κατάργηση του Ν. 1347 που προέβλεπε υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, ήταν η σπίθα που έβαλε φωτιά. Η γενιά εκείνη ήταν η πνιγμένη φωνή μιας ολόκληρης κοινωνίας που τόλμησε να πει ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ, όταν η θανατική καταδίκη ήταν το αποτέλεσμα για όποιον τολμούσε να το εκφέρει.
38 χρόνια μετά, στην Ελλάδα της διεθνούς επιτήρησης η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Οι διεθνείς οικονομικοί μηχανισμοί (ΔΝΤ , ΕΕ), οι τραπεζίτες και οι αγορές έχουν πάρει τη σκυτάλη από τη χούντα των συνταγματαρχών, εφαρμόζοντας μια σύγχρονη οικονομική χούντα. Η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους συνεπάγεται μια σειρά νέων σκληρών μέτρων εναντίον των εργαζομένων και της νεολαίας, τα οποία θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο της ζωής μας. Η βίαιη εισβολή του λαού στο προσκήνιο, το μεγάλο ΟΧΙ των παρελάσεων χωρίς επισήμους και η παλλαϊκή κατακραυγή τους όπου εμφανίστηκαν , η τεράστια μαζικότητα της πανεργατικής απεργίας που διατράνωσε το αίτημα: ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΛΑΟΜΙΣΗΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ήταν αυτά που τους τρόμαξαν και οδηγούμαστε τώρα σε μία κυβέρνηση του μαύρου μπλοκ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ για την περεταίρω εξαθλίωση του λαού!
Είναι μια κυβέρνηση αστικής ενότητας, που προσπαθεί να περιβληθεί το φθαρμένο χιτώνα της ‘’εθνικής σωτηρίας’’, εκπρόσωπος και υπηρέτης των τραπεζιτών, του ΔΝΤ, της ΕΕ, των δανειστών. Είναι μια έκτακτη πολεμική κυβέρνηση εκστρατείας, μιας ατέλειωτης αντεργατικής επίθεσης σε δόσεις, με τη θηλιά της νέας Δανειακής Συνθήκης και του ευρώ. Αλλά μπορεί και πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση-στόχος! Μια κυβέρνηση προς ανατροπή από ένα μαχόμενο εργατικό και λαϊκό κίνημα!
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΟΡΤΗ-ΗΤΑΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ
Η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα απαντάει σε όσους προσπαθούν να μετατρέψουν κάθε χρόνο την 17 Νοέμβρη σε μία επέτειο και θέλουν να αλλοιώσουν το νόημα της εξέγερσης γιατί φοβούνται ότι μπορεί να εμπνεύσει το λαό για μια σύγχρονη παλλαϊκή εξέγερση ενάντια στη χούντα της αγοράς.
Ψωμί: 1.000.000 άνεργοι, ελαστικές σχέσεις εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μισθοί και συντάξεις πείνας, εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις
Παιδεία: νόμος Διαμαντοπούλου, πανεπιστήμιο-επιχείρηση, δίδακτρα και ταξικοί φραγμοί, κλείσιμο σχολείων και σχολών, έλλειψη βιβλίων και διδακτικού προσωπικού, αμάθεια
Ελευθερία: σύγχρονος ολοκληρωτισμός, καταστολή και βία, κατάργηση του ασύλου, μιντιακή διακυβέρνηση, κατασυκοφάντηση των αγώνων
Να φύγουν όλοι, τώρα, μαζί με την πολιτική τους!
Ο Νοέμβρης είχε ξεκάθαρους στόχους και ονόμασε με σαφήνεια τους εχθρούς. Αρνήθηκε τη συναλλαγή με τη δικτατορία και τους Αμερικάνους και για αυτό χρεοκόπησε η παρωδία των εκλογών που ετοίμαζε η χούντα. Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξουν καλύτερες μέρες για την κοινωνία, εάν δεν έρθουμε σε ρήξη με τη δικτατορία των αγορών και των τραπεζών, με τη χούντα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΕΕ-ΔΝΤ.
Η Ιστορία μας διδάσκει πως ποτέ καμία εξουσία δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην λαϊκή οργή. Ο Νοέμβρης, ο Δεκέμβρης οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις της διετίας 2010-2011, περπατούν δίπλα μας, είναι εδώ και «μολύνουν» κάθε μήνα και κάθε μέρα του χρόνου. Το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε εν τέλει το 1989, ούτε βέβαια τώρα! Η κρίση του καπιταλισμού είναι στην Ελλάδα, την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Και μαζί της οι αντιστάσεις, οι αγώνες, τα κινήματα, οι εξεγέρσεις της νέας εποχής. Νέα φαντάσματα πλανιούνται πάνω από τους κυρίαρχους. Είναι και εκείνες οι εξεγέρσεις στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, που όταν φυσάει νοτιάς μυρίζει φωτιά.
Δεν θα κάτσουμε άλλο να παρακολουθούμε τις μηχανορραφίες τους για τη νέα συγκυβέρνηση, τη δήθεν συναίνεση για την εθνική σωτηρία. Όλοι μαζί για να μετατρέψουμε τη φετινή 17 Νοέμβρη σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή της σύγχρονης χούντας των αγορών και της μνημονιακής πολιτικής!
Τον ξέρουμε καλά της γης μας τον αφέντη,
Μας έμαθε πολλά το αίμα του Νοέμβρη…
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/11 ΣΤΙΣ 14.00 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ!
Από τη γενιά του πολυτεχνείου στη γενιά του μνημονίου
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://diama4.blogspot.com/2011/11/blog-post_2744.html