Συνάδελφε του 1ου έτους,
περνάς τις πύλες του πανεπιστημίου και ξεκινάς μια νέα δύσκολη φάση στη ζωή σου, σε μια ιστορική και κρίσιμη περίοδο για τους φοιτητές και τη νεολαία, για τα αδέρφια μας που είναι άνεργοι, για τους γονείς μας που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα, για την κοινωνία και τη χώρα ολόκληρη. Επίτρεψέ μας να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινή τριβή με τα μαθήματα, τις παρακολουθήσεις, και γενικότερα τα καθαρά φοιτητικά ζητήματα - είμαστε σίγουροι ότι μετά από μια εβδομάδα μαθημάτων έχεις καταλάβει ότι η σχολή θυμίζει ...4η Λυκείου. Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες ένα θέατρο του παραλόγου το οποίο μόλις σήμερα φαίνεται να αποδίδει τα πρώτα του αποτελέσματα: επιτεύχθηκε η “πολυπόθητη” συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων τα οποία θα συνεχίσουν να ρημάζουν το λαό από κοινού μαζί με τα αποκόμματα της ακροδεξιάς, και όπως λένε τα κανάλια “τώρα είναι ωραία και καλά, θα ηρεμήσουν και οι αγορές, ικανοποιήθηκε και η Μέρκελ με το Σαρκοζί”. Όλοι αυτοί (κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν ότι ακόμα κι αν επιτεύχθηκε συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, το χάσμα που τους χωρίζει από τις αγωνίες του λαού, από την οργή των εργαζομένων, από την απουσία προοπτικής της νεολαίας, παραμένει τεράστιο και χαώδες. Τα τρομοκρατικά τους διλήμματα δεν πιάνουν πλέον. Και όποια κυβέρνηση τραπεζιτών και να φτιάξουν για να περάσουν τα Μνημόνια, αυτή θα σαρώνεται από την οργή του λαού, όπως σαρώθηκε και η κυβέρνηση Παπανδρέου μετά τις μεγαλειώδεις απεργίες στις 19-20 Οκτώβρη και τις αυθόρμητες αντιδράσεις στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Αλλά και στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης η εικόνα δεν αλλάζει πολύ. Άλλωστε η περιβόητη συναίνεση πρώτα εδώ εφαρμόστηκε! Τον Αύγουστο, λίγο μετά τα μπάνια, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ ψήφισαν από κοινού το νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο οποίος αποτελεί το Μνημόνιο της Παιδείας. Πέρα από τις (κλασικές πλέον) περικοπές, την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (ανταγωνιζόμαστε τη Ζιμπάμπουε σε ποσοστό...) , τις συγχωνεύσεις και απολύσεις προσωπικού και όλα τα συναφή μέτρα που τα έχουμε δει να επιτελούν το έργο τους σε κάθε τομέα και κλάδο, ο νέος νόμος επιχειρεί να μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις οι οποίες (με το άσυλο κατηργημένο) δεν θα λογοδοτούν στην κοινωνία, θα μετατρέπουν τα τμήματα σε κολέγια με τον φοιτητή να πληρώνει για διάφορες παροχές, θα καταργούν το άσυλο και τις δημοκρατικές διαδικασίες φοιτητών-καθηγητών στο εσωτερικό του (όπως είναι οι Γενικές Συνελεύσεις) και βασικό στόχο θα έχουν τη διαμόρφωση ενός πτυχιούχου-μελλοντικού εργαζομένου ευέλικτου, με σκυμμένο το κεφάλι στο αφεντικό και χαμηλές απαιτήσεις, με λίγα λόγια το μοντέλο του νέου εργαζομένου στην Ελλάδα και την Ευρώπη του Μνημονίου.
Οι εκατοντάδες φοιτητικές καταλήψεις του Σεπτέμβρη όμως τους χάλασαν σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια, κι έτσι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες εκλογής των νέων αρχών διοίκησης στα περισσότερα ιδρύματα της Ελλάδας και με τους φοιτητές και την μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν την όποια εφαρμογή στην πράξη. Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η ανατροπή και του νόμου και συνολικά της πολιτικής που μας θέλει δουλοπάροικους στον 21ο αιώνα. Γι' αυτό είναι αναγκαίος ο κοινός αγώνας με τους εργαζομένους, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, με όλα τα πληττόμενα κοινωνικά στρώματα για να διαμορφωθεί ένα μέτωπο αντίστασης και ανατροπής της σύγχρονης χούντας κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και των αγορών.
Πρώτο σταθμό γι' αυτό τον αγώνα αποτελεί αναμφίβολα η 17η Νοέμβρη, η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που το μήνυμα της, ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, έχει επιστρέψει στα χείλη όλου του ελληνικού λαού τους τελευταίους μήνες.
ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11/11 ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΤΙΣ 14.00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου