16/2/12

Σε σχέση με την παρέμβαση αστυνομικού στο Πάντειο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σε σχέση με την παρέμβαση αστυνομικού υπαλλήλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

15-2-2012

Η συγκυρία την οποία βιώνουμε χαρακτηρίζεται από μια άνευ προηγουμένου επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας. Χωρίς να έχουν περάσει περισσότερες από τρεις ημέρες από την ψήφιση του κατάπτυστου Μνημονίου 2, που στέλνει στον Καιάδα κατακτήσεις δεκαετιών και καταδικάζει το λαό μας στην πείνα και την εξαθλίωση, η κυβέρνηση με μια σειρά από ενέργειές της επιλέγει να οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση , με όσα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Στο στόχαστρο του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, μπαίνουν πέρα από τα δικαιώματα των εργαζομένων, και τα δικαιώματα της νεολαίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προθέσεων των κυβερνόντων είναι το γεγονός ότι ένας από τους όρους του Μνημονίου 2 είναι η τάχιστη υλοποίηση του ν.4009 της Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια και το τσάκισμα με οποιοδήποτε τρόπο του φοιτητικού κινήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, μόνο τυχαία δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εκστρατεία κατασυκοφάντησης όσων αγωνίζονται ενάντια στις διοικήσεις που προετοιμάζουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης και οι απειλές κράτους και πρυτάνεων για εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Όταν λοιπόν δε μπορούν να πείσουν κανέναν για την αναγκαιότητα των αλλαγών που επιβάλλουν, ακολουθούν το δόγμα «όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος». Σε μία περίοδο που ο λαός αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν ενσωματώνεται στις απειλές και τα ψευτοδιλήμματα που πάνε να του επιβάλλουν, επιστρατεύεται η ωμή βία και η καταστολή, όπως ακριβώς έγινε την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα. Αυτό συμβαίνει και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα σε οποιαδήποτε εστία αντίδρασης αναπτύσσεται απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα.

Για να τσακιστούν, λοιπόν, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των πανεπιστημίων, αναγκαίο συμπλήρωμα των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων, είναι η προσπάθεια τρομοκράτησης και ποινικοποίησης όσων αγωνίζονται, και ειδικά η προσπάθεια εκφοβισμού του πιο μαχητικού κομματιού των πανεπιστημίων, δηλαδή, του φοιτητικού κινήματος. Σε αυτό το φόντο, σήμερα 15-2-2012, γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όταν φοιτητές της σχολής έντρομοι ανακάλυψαν ότι στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης του ιδρύματος βρίσκεται και τους εποπτεύει ένας ένστολος αστυνομικός. Σα να μην έφτανε αυτό, όταν μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου, απαίτησαν να μάθουν τι δουλειά είχε μέσα στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, ο εν λόγω αστυνομικός τους εξύβρισε χυδαία, και προχώρησε σε απειλές και τραμπουκισμούς εναντίον φοιτητών, επιδεικνύοντας μάλιστα και το υπηρεσιακό του περίστροφο προς εκφοβισμό των εμβρόντητων φοιτητών. Προς άμεση «σωτηρία» του αστυνομικού επενέβη άμεσα ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, ο οποίος «φυγάδεψε» τον ένστολο αστυνομικό στο γραφείο του, υβρίζοντας με τη σειρά του και αυτός φοιτητές της σχολής που απαιτούσαν εξηγήσεις για τα γεγονότα, αλλά και τη στάση των πρυτανικών αρχών.

Δυστυχώς, μετά τη ψήφιση του εκτρωματικού ν.4009 κάθε μέρα που περνάει, αποδεικνύει όλο και περισσότερο, την επιχειρούμενη προσπάθεια το πανεπιστήμιο να γυρίσει στις πιο μαύρες εποχές που έχει γνωρίσει. Πίσω στην εποχή των διδάκτρων, πίσω στην εποχή του πανεπιστημίου για τους λίγους προνομιούχους, πίσω στην εποχή της μηδαμινής χρηματοδότησης, πίσω στην εποχή της απουσίας δωρεάν συγγραμμάτων, εν τέλει πίσω στην εποχή του σπουδαστικού της ασφάλειας.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε με τον πιο σκληρό τρόπο την πολιτική που οδηγεί το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο στην κατάρρευση, στον σφικτό εναγκαλισμό με τους ιδιώτες, στη λογική της ανταποδοτικότητας, στην πλήρη υποταγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την πολιτική που φέρνει τις δυνάμεις της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε, όμως, και όσους με τη στάση τους βοηθούν στο να υλοποιηθούν αυτές οι πολιτικές (πρυτάνεις, καθεστωτικές παρατάξεις κ.ο.κ.).

Κατανοούμε πολύ καλά, ότι η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου βρίσκεται σε πανικό μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή 12-2-2012. Κατανοούμε το φόβο της κατάρρευσης που βιώνει η συγκυβέρνηση κάθε μέρα που περνά, κάθε μέρα που θεριεύει όλο και παραπάνω η οργή του λαού μας. Κατανοούμε την αμηχανία που νιώθει η Υπουργός Παιδείας όταν αδυνατεί -παρά τις εκβιαστικές απειλές της- να πείσει να ιδρύματα να εκλέξουν Συμβούλια Διοίκησης.

Και ακριβώς επειδή κατανοούμε όλα τα παραπάνω, ξεκαθαρίζουμε προς τους αντιπάλους του φοιτητικού κινήματος: τη συγκυβέρνηση, το κεφάλαιο και το Υπουργείο Παιδείας. Η τρομοκρατία σας, δε μας σταματά. ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΤΕ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΕ. Να γνωρίζουν καλά όλοι αυτοί που πίνουν καθημερινά το αίμα του λαού μας και της νεολαίας μας, ότι οι φοιτητές δε θα υποχωρήσουν, αντιθέτως θα αγωνιστούμε μέχρι τέλος για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμά μας για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, το δικαίωμά μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε:
  • Την ανατροπή του ν.4009 και κάθε αντιεκπαιδευτικού νόμου
  • Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο
  • Κάτω ο νέος ολοκληρωτισμός- αυταρχισμός που επιβάλλει η κυβέρνηση με τη σύμπραξη των ΜΜΕ
  • Να απολογηθεί εδώ και τώρα η Πρυτανεία του Παντείου για την επαίσχυντη στάση της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου