26/4/12

1η Μάη 1886: «Όταν η ανάγκη γίνεται ιστορία»...

1η Μαΐου 1886: Ημέρα μνήμης από της εξέγερση των εργατών του Σικάγο για το 8ωρό. Βρίσκουν το θάνατο δεκάδες εργάτες…
Μάης 1936: Εξέγερση που ξεσπά από τους καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη για τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα και καταλήγει στο θάνατο των διαδηλωτών. Το καθεστώς υπό τον φόβο των κινητοποιήσεων απάντησε με την έλευση της δικτατορίας του Μεταξά 3 μήνες μετά...
12 Φλεβάρη 2012: Την ημέρα ψήφισης τους Μνηνομίου 2, χιλιάδες κόσμος βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος και σ’ όλη την Ελλάδα κλονίζοντας το σύστημα και αμφισβητώντας το αστικό μπλοκ εξουσίας...

126 χρόνια έχουν περάσει από τη ματωμένη 1η Μαΐου 1886 του εργατικού ξεσηκωμού στο Σικάγο και το νόημα της, όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει να το σβήσουν αλλά αναβαπτίζεται στους νέους κοινωνικούς αγώνες που ξεσπούν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Από την πρώτη στιγμή το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του προσπαθούσαν αρχικά να τσακίσουν την Πρωτομαγιά με το ξύλο ή ακόμα και με τις σφαίρες. Στη συνέχεια προσπάθησαν να την ''εξαγοράσουν'' μετατρέποντάς τη σε επίσημη αργία και σε γιορτή των λουλουδιών, για να μετεξελιχθεί σε νεκρώσιμη ακολουθία της ταξικής πάλης με ψάλτη τον υποταγμένο-αστικοποιημένο συνδικαλισμό!

Σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά η επέτειος της Πρωτομαγιάς βρίσκει το νόημα της στους σύγχρονους αγώνες της πληττόμενης πλειοψηφίας κι αυτό γιατί σήμερα όπως και τότε η κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος έχει οδηγήσει στην ισοπέδωση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην εργασία. Κόντρα στην κυρίαρχη ρητορεία που θέλει τους αγώνες αναποτελεσματικούς και χωρίς νόημα, ο ξεσηκωμός στο Σικάγο έδειξε ακριβώς το αντίθετο: Με αιματοβαμμένους αγώνες κατοχυρώθηκε το οκτάωρο για πολλές δεκαετίες και σήμερα για πολλούς εργαζόμενους έχει καταργηθεί. Αν λοιπόν μπορούσαν πριν ενάμισι αιώνα στην εποχή μας με την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ότι όχι μόνο είναι πιο εφικτό παρά ποτέ, αλλά ανοίγονται και νέες δυνατότητες εργατικής χειραφέτησης έξω από το σύστημα στο οποίο κοινωνικοποιούνται οι ζημιές αλλά ιδιοποιούνται τα κέρδη!

Αν κάτι μένει απ’ όλα αυτά είναι πως στην Ελλάδα του 2012 που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της καθολικής επίθεσης του κεφαλαίου στις δυνάμεις εργασίας η μόνη απάντηση μπορεί να δοθεί μέσα από τους ανυποχώρητους συλλογικούς αγώνες. Μόνο εάν νεολαία και εργαζόμενοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και μέσα από το κίνημά τους επιβάλουν την άρνηση-διαγραφή του χρέους και την έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ που βρίσκονται πίσω από κάθε αντιλαϊκό μέτρο. Κόντρα σε όσους θέλουν να μας πείσουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει με την καταστροφή του παρόντος και του μέλλοντος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Για να γίνει αυτή η αναγκαιότητα πράξη χρειάζεται ένα νέο εργατικό κίνημα που οι αποφάσεις του θα παίρνονται από τους ίδιους τους εργαζομένους κόντρα στη λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ που μόνο ήττες και απογοητεύσεις έχουν φέρει. Τέτοια παραδείγματα λαϊκής αυτοοργάνωσης ικανά να ηγηθούν του ξεσηκωμού αποτελούν ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματίων, οι λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες αλλά και οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων. Τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από τους συγκλονιστικούς αγώνες (απεργίες,πλατείες) στην ελληνική κοινωνία ωριμάζει μια δυναμική ικανή να ανατρέψει την επίθεση. Είναι ζητούμενο αυτή η δυναμική να αναβαθμιστεί και στο κίνημα αλλα και να καταγραφεί στις εκλογές ώστε να μην αφήσει κανένα πεδίο ελεύθερο στο αστικό μπλοκ να συνεχίσει την επίθεσή του την επομένη μέρα.

Ειδικά η νεολαία πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης ακριβώς γιατί είναι αυτή που καλείται να πληρώσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης με το χειρότερο τρόπο. Η νεολαία δε χωρά στα σχέδια που τη θέλουν να δουλεύει υπό τους όρους του συμφώνου πρώτης απασχόλησης με 501 ευρώ, δεν χωρά στην ανεργία που φτάνει το 40% ούτε στο δρόμο της μετανάστευσης. Γι’ αυτό η νεολαία πρέπει να στρατευτεί ενεργά πλάι στους εργαζόμενους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, να χτίσουμε την νέα νικηφόρα προοπτική της χειραφέτησης του λαού μια νέα πρωτομαγιά των σημερινών αγώνων, ατσαλωμένη στις νίκες τους παρελθόντος με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 30/4 ΣΤΗ 1μμ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου