21/5/12

Για τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών της 16ης Μάη

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτέλεσαν ένα ακόμα δημοψήφισμα για τη σπουδάζουσα νεολαία ανάμεσα στην πολιτική της φτώχειας, της λιτότητας και του κοινωνικού κανιβαλισμού που επέβαλε η ΕΕ και το ΔΝΤ από τη μία και στις δυνάμεις για την ανατροπή του κοινωνικού μεσαίωνα από την άλλη. Οι φοιτητές σίγουρα έδωσαν δυναμικό παρόν ενισχύοντας τις δυνάμεις του αγώνα και της ανατροπής. Η ΕΑΑΚ βγήκε για ακόμη μια φορά ενισχυμένη, ενώ αντίθετα οι μνημονιακές παρατάξεις του δικομματισμού ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχασαν χιλιάδες ψήφους πανελλαδικά. Η αύξηση της αποχής οφείλεται κυρίως στην τεράστια πτώση τους. Το χτύπημα των βασικών πυλώνων της αστικής πολιτικής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ πρέπει να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη συνολική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος πλάι στο μαχόμενο λαό για την ανατροπή του κοινωνικού μεσαίωνα.

Συγκεκριμένα στο Φοιτητικό Σύλλογο Πληροφορικής, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο ανεπιστρεπτί γκρέμισμα της μαύρης αυτοδυναμίας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (κατέγραψε 73 λιγότερες ψήφους από πέρσι) το οποίο δείχνει ότι ο κόσμος της σχολής τιμώρησε την αλαζονική συμπεριφορά της καθεστωτικής, κυβερνητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, που πίστεψε ότι ρίχνοντας λάσπη στα μάτια των φοιτητών με χαρές και πανηγύρια θα «μεγαλουργήσει» στις πλάτες μας. Ο εναγκαλισμός πλέον των καθεστωτικών παρατάξεων με τα κόμματα του μνημονίου είναι πασιφανής. Άλλωστε η ανεξαρτησία και η «πολυχρωμία» που διατυμπανίζει ελαφρά τη καρδία η ΔΑΠ έλαβε τέλος με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων:
  
  • Από το γραφείο τύπου της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: «Κόντρα σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν για την κυριαρχία και αποδοχή των ιδεών της Αριστεράς, και όσων ενσυνείδητα θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της γενιάς μας αλλά και ολόκληρης της χώρας, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές είπαν ένα μεγάλο όχι στο λαϊκισμό και την οπισθοδρόμηση και ένα μεγάλο ναι στην πρόοδο και την υπευθυνότητα.»
  • Από την ομιλία του Α. Σαμαρά στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ: «Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε με πίστη, με ενότητα, με αγάπη για την Πατρίδα, ένα μέτωπο αποφασισμένων Ελλήνων, και θα την κερδίσουμε! Όπως κέρδισαν χθες, με μια μεγαλειώδη νίκη, αυξάνοντας τα ποσοστά τους, οι φοιτητές μας της ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια.»

Εμείς από τη μεριά μας χαιρόμαστε που οι φοιτητές, όπως έκανε και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στις βουλευτικές εκλογές, γύρισαν την πλάτη τους στις λογικές της υποταγής στη κυρίαρχη πολιτική, της συνδιαλλαγής και της διαφθοράς εντός των πανεπιστημίων που διαχρονικά χαρακτηρίζουν της παρατάξεις του δικομματισμού.

Η ενίσχυση της ΑΝεξάρτητης ΑΡιστερής ΣΥσπείρωσης Πληροφορικής (163 ψήφοι και ποσοστό 36.7%) στον αντίποδα δεν μας γεμίζει με χαρά επειδή -όπως θα μπορούσε να πει κάποιος με στενούς, «πολιτικάντικούς» όρους- «μεγάλωσε το μαγαζάκι» μας. Αυτό που ενισχύει την συλλογική αυτοπεποίθηση μας για την επόμενη μέρα είναι ότι η λογική ενός άλλου δρόμου μακριά από την υποταγή και τη κυρίαρχη πολιτική κερδίζει έδαφος απέναντι στις δυνάμεις που συναινούν και προωθούν την ανελέητη επίθεση στα δικαιώματα και της ανάγκες της νεολαίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Υπάρχει λοιπόν δυνατότητα ανατροπής της σύγχρονης πολυπρόσωπης Χούντας που βιώνουμε, υπάρχει άλλος τρόπος να σπουδάζουμε και να ζούμε, έχοντας τις αρχές της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αξιοποίησης της γνώσης για τις ανάγκες του λαού και όχι των λίγων ως οδηγό. Αυτός ο άλλος δρόμος απαιτεί αγώνες και πάνω από όλα τη συλλογική ενεργοποίηση όλων όσων πλήττονται, σε αυτή τη κατεύθυνση θα συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε εντός και εκτός σχολής.

Καλούμε με τη σειρά μας εσάς που ήσαστε κομμάτι των αγώνων που δώσαμε μαζί όλη τη χρονιά, να μπολιάσετε με την παρουσία και την προσωπικότητα σας το σχήμα της ΑΝ.ΑΡ.ΣΥ.Π., να γίνετε ενεργό κομμάτι του για να θέσετε εκ νέου ζητήματα, να στηρίξουμε από κοινού τις δράσεις του σχήματος, και να βαθύνουμε τις ρίζες του εντός του φοιτητικού σώματος με σκοπό να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί, πιο ανοιχτόμυαλοι.

Δεν μπορούμε βέβαια να επαναπαυτούμε στις εκλογικές καταγραφές, καθώς καλούμαστε να δώσουμε άμεσα αγώνες για το δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά και για την ίδια την εργασία και την ζωή μας. Σε τέτοιους αγώνες το φοιτητικό κίνημα θα δώσει τις εξετάσεις του την επόμενη περίοδο. Θα είναι δώρο άδωρον αν δεν μετουσιώσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα σε μαζικές γενικές συνελεύσεις, σε καθημερινές μάχες στο δρόμο για μια άλλη κοινωνία.

«Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή
που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμα.
Τις πιο όμορφες μέρες μας
δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα.»
Ναζίμ Χικμέτ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου