13/5/12

Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής, απομονώνουμε το δικομματισμό στα πανεπιστήμια!

Όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ιστορική συντριβή σε ποσοστό και ψήφους, τι αξία έχει για τη σπουδάζουσα νεολαία να φερθεί ανάλογα σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, στις 16 Μαΐου, ημέρα των φοιτητικών εκλογών;

Καθοριστικό είναι να δούμε ότι οι δύο βασικοί πυλώνες του συστήματος θα έχουν ηττηθεί πλήρως μόνο όταν διαλυθούν και απομονωθούν από το λαό όλοι οι μηχανισμοί τους μέσα στην κοινωνία. Σε αυτούς τους μηχανισμούς βασίζεται το μαύρο μέτωπο της φτώχειας και της ανεργίας για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αποκτήσει εκ νέου επίπλαστη κοινωνική νομιμοποίηση. Ο δικομματισμός δεν πρόκειται να συντριβεί ουσιαστικά αν δεν ξεριζωθούν τα φυτώριά του στους χώρους δουλειάς και τα πανεπιστήμια, αν δε χάσει τα στηρίγματά που αναπαράγουν και στηρίζουν την πολιτική του. Ψήφος σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ λοιπόν καθιστά τη νεολαία συνένοχο στα σχέδια που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της! Ας μην ξεχνάμε, τις περσινές γλαφυρές εικόνες στις οποίες ο Σαμαράς φιγούραρε ως «νικητής» και εκφραστής της νεολαίας μετά το εκλογική καταγραφή της ΔΑΠ.

ΔΑΠ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

Για του λόγου το αληθές ακολουθούν αποσπάσματα των θέσεων της ΔΑΠ Πληροφορικής που ίσως ξέχασε να εκθέσει στα προεκλογικά της φυλλάδια…

Πρώτο και μείζον θέμα όλο το χρόνο που μας πέρασε αποτέλεσε ο νόμος πλαίσιο Διαμαντοπούλου. Σύσσωμη η φοιτητική κοινότητα και το μαχητικό της κίνημα αντιστάθηκε στον επαίσχυντο νόμο που προσπάθησε να διαλύσει το δωρεάν και δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου, να φέρει τα συμβούλια διοίκησης και τις μεγάλες επιχειρήσεις να αντλούν πόρους από τα πανεπιστήμιά μας και να κόβουν και να ράβουν τις γνώσεις των φοιτητών στα μέτρα τους.

Με μια ματιά λοιπόν στο site της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πληροφορικής μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τα εξής:

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ
  • Tα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μία νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας [...]. Στόχος του ήταν η διεξαγωγή ενός συναινετικού διαλόγου [...] για την σύνταξη ενός νέου νόμου- πλαισίου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα νόμο του 1982. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ήταν η μόνη παράταξη η οποία παρέμεινε μέχρι το πέρας του διαλόγου, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μέσα από τις θέσεις της στην τελική διαμόρφωση της εισηγητικής πρότασης.
  • Το νομοσχέδιο προβλέπει την μεταφορά της ευθύνης για την άρση του ασύλου από την επιτροπή ασύλου, στο πρυτανικό συμβούλιο του εκάστοτε ιδρύματος. Η ρύθμιση αυτή αποτελεί εδώ και χρόνια πάγια θέση της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ.
  • Ως ΔΑΠ- ΝΔΦΚ , θεωρούμε απαραίτητη την θέσπιση ενός ανώτατου ορίου φοίτησης, ωστόσο διαφωνούμε κάθετα με το προβλεπόμενο 1,5ν έτη και αντιπροτείνουμε ως ελάχιστο όριο τα 2ν χρόνια, δηλαδή την διπλάσια διάρκεια από την κανονική.

Ο δούρειος ίππος λοιπόν της ΔΑΠ για να εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο ακούει στο όνομα Παιδεία 2020 και -όσο κι αν οι συνάδελφοι της ΔΑΠ αντιτίθενται φραστικά στο νόμο Διαμαντόπουλου- οι ομοιότητες των δύο προτάσεων είναι τρομακτικές. Όπως τρομακτικό είναι το πώς «έτυχε» η ανεξάρτητη, όπως αυτοαποκαλείται, ΔΑΠ Πληροφορικής να έχει τις ίδιες θέσεις με όλες τις ΔΑΠ ανά την Ελλάδα, ενώ τα μέλη της να ζητωκραυγάζουν στα κομματικά πανηγύρια της ΝΔ (ένα απλό κλικ είναι αρκετό για του λόγου το αληθές).

Και σαν να μην ήταν αρκετά τα παραπάνω, η ΔΑΠ τοποθετείται για το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο:

ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
  • Η Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. τάσσεται αταλάντευτα υπέρ της παροχής δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, θεωρώντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει για μια ακόμη φορά να παραμείνει ουραγός των διεθνών εξελίξεων και ανακατατάξεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση νοσεί. Η υγιής συνύπαρξη κρατικών και μη κρατικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει στην αναβάθμιση των πρώτων με εφαλτήριο τον υγιή ανταγωνισμό.
  • Η επιβολή διδάκτρων (που ας επισημανθεί ότι αφορά μόνο τα μη κρατικά πανεπιστήμια που στερούνται κρατικής επιχορήγησης, και όχι τα κρατικά) πρέπει να εξισορροπείται από την παροχή φοιτητικών υποτροφιών και δανείων.

Είναι προφανές πως αυτοί έχουν διαλέξει στρατόπεδο… όχι μόνο είναι ΒΑΣΙΚΟΙ υπεύθυνοι για τη κατάσταση που έχει επέλθει η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά επιθυμούν επίσης την περαιτέρω απαξίωση της!

Στείλε το ΔΑΠΙΤΗ και τον ΠΑΣΠΙΤΗ της σχολής σου να κάνει παρέα στην Άννα Διαμαντοπούλου! 

Μην αφήσεις για πρώτη φορά ΔΑΠ και ΠΑΣΠ να πάρουν μεγαλύτερα ποσοστά στη νεολαία από ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία! Μην αφήσεις Σαμαρά και Βενιζέλο στις 17 Μαΐου να μιλάνε για την φιλομνημονιακή, δήθεν «υπεύθυνη» νεολαία που δείχνει τον δρόμο της δήθεν «ανάπτυξης»!

Ήρθε η ώρα να τσακίσουμε τις μνημονικές παρατάξεις του δικομματισμού στα πανεπιστήμια. Να σημάνει η αρχή του τέλους της αυτοδυναμίας τους!

Η πιο βαριά και ουσιαστική καταδίκη τους είναι η εκλογική και πολιτική ενίσχυση της ΕΑΑΚ, του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς μέσα στις σχολές. Η άνοδος της θα σημάνει αναπτέρωση του αγώνα και της ελπίδας της νεολαίας απέναντι στο πανεπιστήμιο επιχείρηση που επιβάλλουν αλλά και την ανεργία και τη σύγχρονη μετανάστευση που της φέρνουν. Ψήφος στην ΕΑΑΚ είναι στήριξη και συστράτευση στον αγώνα για να ανατραπεί το Μνημονιακό πανεπιστήμιο των περικοπών και της υποβάθμισης, στον αγώνα για μια άλλη εκπαίδευση που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ψήφος στην ΕΑΑΚ είναι στήριξη στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, με Γενικές Συνελεύσεις και Συντονιστικά όργανα όχι μικρά κοινοβούλια αλλά πραγματικά όργανα έκφρασης των φοιτητών που παλεύουν πλάι στο λαϊκό-εργατικό κίνημα για να ανατραπεί η πολιτική της εξαθλίωσης, ανοίγοντας δρόμους για μια άλλη κοινωνία.

Δεν θα γίνουμε η γενιά της φτώχειας, της ανεργίας, των διαλυμένων πανεπιστημίων!

ΣΤΙΣ 16 ΜΑΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
ΑΝ.ΑΡ.ΣΥ.Π. ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου