10/10/12

Πλαίσιο απόφασης για τη συνέλευση φοιτητών 11/10/2012

Η ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΨΕΜΑΤΟΣ

Όταν πριν λίγους μήνες η νέα τρόικα εσωτερικού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) σχημάτισε κυβέρνηση, βασικό της σύνθημα αποτελούσε η «επαναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου. Πολύ γρήγορα, όμως, απέδειξε πως η «επαναδιαπραγμάτευση» αυτή δεν ήταν παρά μια απάτη απλώς για να υφαρπάξει την ψήφο του λαού. Κανείς δεν γνωρίζει πού θα τελειώσει το νέο πακέτο μέτρων και στα πόσα δις κοστολογείται η «σωτηρία» του ελληνικού λαού. Όμως τέσσερις μήνες μετά και η συγκυβέρνηση (έχοντας καταφέρει μόνο την ένταση της εξαθλίωσης του λαού και τη διάσωση αυτών που πραγματικά υπηρετεί) ετοιμάζεται να περάσει ακόμα ένα πακέτο μέτρων προκειμένου να εξοικονομηθούν τα πολυπόθητα 11,5 δις και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου. Η συνταγή είναι πλέον γνωστή: τα μέτρα που συνοδεύουν κάθε δόση πλασάρονται ως η απαραίτητη σανίδα σωτηρίας της χώρας για την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Έτσι εκβιάζεται ο λαός να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στην ανεργία και τη φτώχεια προκείμενου το κεφάλαιο να διασφαλίσει τη συνεχή αύξηση των κερδών του.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την ίδια επίθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων στρατηγός της οποίας παραμένει η Ε.Ε. Συγκεκριμένα προωθούνται: η κατάργηση του 8ωρου και της 5ημερης εργασίας, η νέα μείωση μισθών και συντάξεων, η απελευθέρωση των απολύσεων, η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας (μέχρι και νησιά θα ενοικιαστούν), διάλυση-Ιδιωτικοποίηση Υγείας-Παιδείας, θέσπιση νέων φόρων χαρατσιών. Γνωρίζοντας πολύ καλά η συγκυβέρνηση την πλήρη απονομιμοποίησή της στα μάτια της κοινωνίας (και μην έχοντας ουσιαστικούς συμμάχους πέρα από τις δυνάμεις καταστολής και το ακροδεξιό- φασιστικό δεκανίκι του συστήματος, τη Χρυσή Αυγή) πήγε να παίξει το χαρτί της στήριξης από τους ευρωπαίους «ηγέτες». Στα πλαίσια αυτά, την Τρίτη 9/10, ήρθε  στην Αθήνα το νούμερο ένα πρόσωπο της Ευρώπης, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Μια επίσκεψη που έρχεται να συμβολίσει την συμμαχία του ελληνικού κεφαλαίου με τις τράπεζες και τους καπιταλιστές της Ευρώπης στα πλαίσια της ΕΕ. Μια συμμαχία που βοηθά το ελληνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο να αντέξουν στην κρίση, σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας. Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα επισφράγισε τις νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, τη διάλυση υγείας και παιδείας, τη νέα μείωση του κατώτατου μισθού, τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με την παράλληλη στήριξη των φασιστών. Απέναντι σε όλα αυτά ο λαός, που δεν δείλιασε μπροστά στα χουντικά διαγγέλματα που απαγόρευαν τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, βροντοφώναξε ότι είναι ανεπιθύμητοι! Είναι ανεπιθύμητη η Μέρκελ, ο Σαμαράς και κυρίως η πολιτική που υπηρετούν. Η πολιτική της ΕΕ-υπηρέτη του κεφαλαίου, της ΕΕ των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της ΕΕ που εκκολάπτει τον εκφασισμό των ευρωπαϊκών κοινωνιών και τσακίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Βασικό συμπέρασμα των γεγονότων της τελευταίας περιόδου είναι πως το κράτος, μετά την εγκαθίδρυση της «δημοκρατίας» της τρόικας και της επιτήρησης, θωρακίζεται εκ νέου αναβαθμίζοντας την κρατική – κυβερνητική, εργοδοτική και φασιστική τρομοκρατία. Απέναντι στην αναγκαιότητα για δημοκρατική, εργατική και αντικαπιταλιστική ανεξαρτησία των λαών και με στόχο να αποτραπεί η δυνατότητα μιας αντικαπιταλιστικής ανατροπής της αστικής επίθεσης, βλέπουμε μια γενικευμένη προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ασφυκτικού απολυταρχικού πλέγματος. Ενός πλέγματος που θα ξεφεύγει από τα στενά όρια της «τυπικής» καταστολής των χημικών και της αστυνομικής βίας και θα φτάνει μέχρι την κατάργηση τυπικών «δημοκρατικών δικαιωμάτων» της αστικής δημοκρατίας, με ξεκάθαρο στόχο το συντριπτικό χτύπημα του κινήματος.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Κάθε σχέδιο λεηλασίας του κοινωνικού ιστού δεν μπορεί να μην συμπεριλαμβάνει αλλαγές για την παιδεία, και αυτό διότι η παιδεία ως βασικός πυλώνας διαμόρφωσης των μελλοντικών εργαζομένων αλλά και σκεπτόμενων ανθρώπων αποτελούσε πάντα  στόχο του κεφαλαίου. Η νέα κυβέρνηση ψήφισε το νόμο 4076 ξανά μέσα στο κατακαλόκαιρο για να αποφύγει τις αντιδράσεις και μάλιστα τον παρουσίασε ως κάτι διαφορετικό σε σχέση με τον 4009 της Διαμαντοπούλου. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τις ίδιες διατάξεις που σκοπό έχουν να εμβαθύνουν περεταίρω την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους, ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα σπουδάζει κυρίαρχα αυτός που θα μπορεί να πληρώνει καθώς πουθενά δεν θεσμοθετείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του. Ένα πανεπιστήμιο με ελλειμματικά προγράμματα σπουδών (2ετή, 3ετή), πλήρως εντατικοποιημένο (διαγραφές στα ν+2 χρόνια), που δεν θα εξασφαλίζει κανένα συλλογικό δικαίωμα στους αποφοίτους του, αλλά που ως στόχο θα έχει τη δημιουργία φτηνών και ευέλικτων μελλοντικών εργαζόμενων, υπερεξειδικευμένων, χωρίς καμία εποπτεία επί του τι παράγουν. Προφανώς για τη στελέχωση ενός τέτοιου πανεπιστημίου χρειάζονται και τα αντίστοιχα όργανα. Αυτό το όργανο λοιπόν και βασικό στοιχείο του «νέου πανεπιστημίου» είναι τα Συμβούλια Διοίκησης. Αλλάζοντας το οργανωτικό μοντέλο του πανεπιστημίου, προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα προβλήματα των ιδρυμάτων θα περιοριστούν σε σημαντικό βαθμό. Το Συμβούλιο Διοίκησης είναι από τα κύρια μέσα που θα μετατρέψει το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση γι αυτό έχει και την κατάλληλη σύνθεση.

Τα Συμβούλια Διοίκησης θα αποτελούνται από 7 Πανεπιστημιακούς και 6 Εξωπανεπιστημιακούς (μάνατζερ, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου κλπ) και ένα φοιτητή ο οποίος θα εκλέγεται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Αρμοδιότητες του Συμβουλίου θα είναι:
 • η διαχείριση των οικονομικών: θα είναι «υπεύθυνο να κλείνει τις πιο επικερδής συμφωνίες με τις επιχειρήσεις για το πανεπιστήμιο ώστε αυτό να είναι οικονομικά “ανεξάρτητο” αφού η κρατική χρηματοδότηση καταργείται.
 • θα επιβάλει και θα καθορίζει το επίπεδο των διδάκτρων.
 • θα δημιουργεί εταιρεία η οποία θα εκμεταλλεύεται την περιουσία των σχολών με σκοπό το κέρδος.
 • θα διαγράφει φοιτητές και θα απολύει καθηγητές όταν θεωρεί ότι έχουν “ανάρμοστη” συμπεριφορά και διεκδικούν τα δικαιώματα τους.
Επιπλέον, η συγκρότηση των συμβουλίων αποτελεί τον κύριο μοχλό εφαρμογής αυτού του επαίσχυντου νόμου καθώς σε αυτά συγκεντρώνονται όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Καλούμαστε, λοιπόν, να κατανοήσουμε πως κάθε αντιδραστική τομή που προωθείται σε αυτή τη φάση μέσα στις σχολές σχετίζεται με την εκλογή των Σ.Δ. και να αντιληφθούμε πως η μάχη ενάντια σε αυτά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του συνολικού αγώνα που θα πρέπει το φοιτητικό κίνημα να δώσει στο άμεσο μέλλον. Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ όρισε την ημερομηνία εκλογής των Σ.Δ. στις 22/10. Πρέπει οι φοιτητικοί σύλλογοι να βρίσκονται εκεί μαζικά με σκοπό να μπλοκαριστούν στην πράξη τα συμβούλια διοίκησης.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

Το υπουργείο έχει δώσει διορία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, για να εκλέξουν Σ.Δ. Χωρίς αυτά ουσιαστικά ο νέος νόμος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Έτσι παρατηρείται ένας εκβιασμός στα ιδρύματα, προκειμένου να εκλέξουν τη νέα διοίκηση και κατ’ επέκταση να εφαρμοστεί ο νόμος πλαίσιο. Αυτός ο εκβιασμός προφανώς είχε να κάνει με τα κονδύλια που (ΔΕΝ) στέλνει το υπουργείο προκειμένου τα ιδρύματα να καλύπτουν τις λειτουργικές και άλλες ανάγκες τους. Σα να μην έφτανε όμως η υποχρηματοδότηση από το υπουργείο, την άνοιξη που μας πέρασε, στα πλαίσια του PSI (του κουρέματος του χρέους) τα αποθεματικά των πανεπιστημίων εξανεμίστηκαν, αφού είχαν μετατραπεί σε ομόλογα… Ο τζόγος στις πλάτες των ιδρυμάτων είχε σαν συνέπεια πολλές σχολές να αδυνατούν να λειτουργήσουν. Στα πλαίσια αυτά δεν ήταν λίγα τα ιδρύματα που ανέστειλαν τη λειτουργία τους (βλ. ΤΕΙ Πειραιά, Αρχιτεκτονική ΕΜΠ κ.α.)

Η επέκταση αυτής της πολιτικής έχει στόχο για φέτος  τη φοιτητική μέριμνα .Πιο συγκεκριμένα είμαστε αντιμέτωποι με: 
 • Κομμένα συγγράμματα σε όλα τα ιδρύματα με απώτερο στόχο να μην δίνεται ούτε ένα βιβλίο από το νέο έτος. Μέτρο που βαδίζει στα χνάρια της περσινής περικοπής του 2ου τόμου.
 • Εισαγωγή κριτηρίων για την δωρεάν σίτιση. Κριτηρίων τέτοιων που αποκλείουν το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών και τους υποχρεώνουν αν προσκομίσουν πολυάριθμα δικαιολογητικά. Παράλληλα με το πρόσχημα ότι οι φοιτητικές λέσχες δεν έχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση προωθούν το κλείσιμο τους και τελικά την πώληση τους σε ιδιώτες. 
 • Κλείσιμο φοιτητικών εστιών (βλ. Δροσοπούλου), ενώ σε όσες παραμένουν (προς το παρόν) ανοικτές επιβάλλονται ακόμα πιο αυστηρά κριτήρια. Δικαιολογία και πάλι η μειωμένη χρηματοδότηση με τελικό σκοπό την πώληση τους σε ιδιώτες. Το αποτέλεσμα; 75 άτομα να βρίσκονται ήδη πεταμένα στο δρόμο.
 • Με το σχέδιο Αθηνά προωθούνται συγχωνεύσεις-κλεισίματα Τμημάτων αλλά και ολόκληρων Πανεπιστημίων που δεν ανταποκρίνονται στα ανταποδοτικά-επιχειρηματικά κριτήρια.
Ό,τι έχει απομείνει δωρεάν διαρκώς υποβαθμίζεται μέχρι να ιδιωτικοποιηθεί. Το κύκνειο άσμα της δωρεάν εκπαίδευσης θα είναι η εισαγωγή διδάκτρων η οποία συζητήθηκε να έρθει μάλιστα ως μέρος από τα χαράτσια για τα 11,5 δις! 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ...

Αυτός του λαϊκού ξεσηκωμού για να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας, να τσακίσουμε όσους ξεπουλάνε το πανεπιστήμιο και μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα. Η εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να ανατραπεί μόνο από ένα κοινό, μαχητικό αγώνα των φοιτητών, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια και της πλειοψηφίας των καθηγητών που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Το φοιτητικό κίνημα με τα δικά του όργανα πολιτικής και μαχητικές, πολύμορφες δράσεις πρέπει να ανατρέψει τους νόμους που διαλύουν το πανεπιστήμιο και τσακίζουν τα δικαιώματα της νεολαίας και να ενωθεί, από τη σκοπιά του σημερινού και μελλοντικού εργαζόμενου, με τον αγώνα της υπόλοιπης κοινωνίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Ως κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος πρέπει να παλέψει μαχητικά για την ανατροπή των Μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών νόμων που το συνοδεύουν, για τη διαγραφή του χρέους (δεν είναι του λαού – δεν το αναγνωρίζουμε – δεν το πληρώνουμε) και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί το βασικό στρατηγό του κοινωνικού πολέμου που μας έχουν κηρύξει. Μέσα από διαδικασίες βάσης (συνελεύσεις, συντονισμός), απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία, φοιτητικό και εργατικό κίνημα, πρέπει να κλιμακώσουν την πάλη τους απέναντι στα νέα μέτρα αλλά και για την ανατροπή όλων των προηγούμενων. Η εφιαλτική κατάσταση που δημιουργείται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να ανατραπεί μόνο από ένα κοινό, μαχητικό αγώνα των φοιτητών, των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια και της πλειοψηφίας των καθηγητών που πλήττονται από τη βάρβαρη πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ. Για να μην γίνουμε η γενιά των χαμένων δικαιωμάτων, της ανεργίας και της μετανάστευσης αλλά να αγωνιστούμε για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας και όχι του ρουσφετιού ,του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων. Για να έχουμε δικαίωμα στις σπουδές, στης εργασία και στις ελευθερίες!

Η γενιά μας θα είναι ο εφιάλτης τους!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 • Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος, των Συμβουλίων Διοίκησης, καμία σκέψη για εφαρμογή τους.
 • Ανατροπή του ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου και κάθε αντιλαϊκού νομοσχεδίου.
 • Δεν πληρώνουμε το χρέος, δεν πληρώνουμε την κρίση τους. Έξω η τρόικα.
 • Κατάργηση των Κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ανατροπή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Απόσυρση των νόμων για Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
 • Ούτε ένα ευρώ για τις σπουδές μας- Καμία σκέψη για δίδακτρα και κατάργηση συγγραμμάτων.
 • Να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία.
 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο, απαιτούμε την πλήρη κατοχύρωσή του, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
 • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, χωρίς κριτήρια. Να παρθεί πίσω η απόφαση του ΕΚΠΑ για κριτήρια στη σίτιση.
 • Δωρεάν στέγαση για όλους τους φοιτητές από επαρχία.
 • Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων από φοιτητικές και εργατικές κινητοποιήσεις. Κάτω ο τρομονόμος.
 • Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού κόντρα στην τρομοκρατία Κράτους – Κεφαλαίου – Κυβέρνησης και της φασιστικής νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
 • Αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση. Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς ταξικούς φραγμούς.
 • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τις στρατιωτικές επιδρομές.
 • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό.
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, πάσο και συγκοινωνίες για όλους. Να δοθούν κανονικά και άμεσα τα πάσο από τις γραμματείες κι όχι από τις εταιρείες. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
 • Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό-Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
 • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
 • Καμία συγχώνευση-κλείσιμο ΑΕΙ-ΤΕΙ - σχολείων - νοσοκομείων.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:
 • Κατάληψη σχολής την Παρασκευή 12/10.
 • Διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων την Παρασκευή 12/10 στις 12μμ στα προπύλαια με πορεία προς το υπουργείο οικονομικών.
 • Συγκρότηση συντονιστικού γενικών συνελεύσεων αμέσως μετά τη διαδήλωση.
 • Συμμετοχή την Πέμπτη στην πρωτοβουλία αγώνα ΣΘΕ. Καλούμε τα αγωνιζόμενα μέλη ΔΕΠ να συμμετέχουν.
 • Κινητοποίηση στην πρυτανεία για το θέμα της σίτισης και των συμβουλίων διοίκησης την Παρασκευή 10πμ.
 • Μπλοκάρουμε τα συμβούλια διοίκησης παντού. Στο ΕΚΠΑ 22/10, Πάντειο 22/10, ΠΑΠΕΙ και Γεωπονικό 24/10, ΑΣΟΕΕ 25/10.
 • Συγκρότηση ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης μετά τη συνέλευση.
 • Παράσταση διαμαρτυρίας με σκοπό τη συγκρότηση της επιτροπής προπτυχιακών σπουδών που θα αποφασίσει για τα θέματα εργασιών-προόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου