1/11/12

Μνημόνιο vol.3

«Τα λεφτά τελειώνουν», «η δόση δεν εκταμιεύεται», «απειλούμαστε με χρεοκοπία», «οι Ευρωπαίοι μας πιέζουν αλλά εμείς –εννοείται- θα παλέψουμε μέχρι τέλους για τα δικαιώματα του λαού», «λίγες θυσίες ακόμα και φτάνουμε στο τέρμα»… Ατάκες χιλιοειπωμένες, σαν να μην πέρασε μια μέρα από την ψήφιση των προηγούμενων δύο μνημονίων (ναι, αυτών που θα ήταν τα τελευταία γιατί η χώρα «όπου να ναι θα ανασάνει»). Ατάκες που όσο περνάει ο καιρός, ακούγονται από διαφορετικά στόματα (στην αρχή από το ΠΑΣΟΚ, μετά από την κυβέρνηση Παπαδήμου, τώρα από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και πάει λέγοντας…) αλλά στην ουσία τους (και στο ψέμα τους) παραμένουν αναλλοίωτες. Ατάκες που τελικά «δεν πιάνουν». Άλλωστε, τρία χρόνια μετά την πρώτη δόση , δεν είναι και εύκολο πράμα να πείσεις τους 900.000 που είναι γραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ να κάνουν κι άλλες θυσίες για τα σωθούν οι 3000 της λίστας Λαγκάρντ… Και επειδή αυτή είναι η 3η φορά και τα λεφτά είναι ξανά πολλά επιβάλλεται το τίμημα να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Δεν μιλάμε πια για «πρώτες μειώσεις μισθών» και «εξορθολογισμούς του δημοσίου». Το μνημόνιο 3 έρχεται για να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει σε βάθος χρόνου τη νέα κοινωνική πραγματικότητα. Το νέο μνημόνιο της καταστροφής, περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία του δημόσιου βίου καθώς αποτελεί συνολική, στρατηγικής σημασίας απάντηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου –ελληνικού και ξένου – στην προσπάθεια του να ξεπεράσει την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση (και προφανώς στην ειδικότερη μορφή που αυτή παίρνει στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε.)

Μια πρώτη γεύση των μέτρων περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αύξηση όλων των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, δηλ στα 67 έτη (την ίδια ώρα που για να πάρει κανείς στο τέλος του βίου του επίδομα κηδείας, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 20 χρόνια πλήρους εργασίας).
  • Ενοποίηση σε ένα και μόνο ταμείο που θα δίνει όλες τις επικουρικές συντάξεις (όπως φαγώθηκαν τα χρήματα με την ενοποίηση στον ΕΟΠΠΥ, έτσι κι εδώ)
  • "Προσαρμογή των συντάξεων στις εισφορές" - ανεργία; κόψτε συντάξεις!
  • Βάζει πλαφόν στις συντάξεις αναπηρίας, ορίζοντας πως δε μπορούν να είναι περισσότερο από το 10% του συνόλου των συντάξεων
  • Απολύσεις και μετατάξεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015, 25.000 σε εφεδρεία μέχρι τα μέσα του 2013
  • Περνούν άμεσα στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων η Εγνατία και τα αεροδρόμια Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κόρφου, Πάτρας, Ηρακλείου και Ραφήνας
  • Απαιτείται να εξαλειφθούν τα "νομικά κολλήματα" για την πώληση ΔΕΗ, Λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΘ κι ΕΥΔΑΠ κι ΕΛΠΕ, μετάβαση του ΟΣΕ στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το Μάρτη του 2013
  • Όλες οι νομοθεσίες για τους ιδιωτικοποιημένους οργανισμούς (μεταξύ αυτών κι η εργατική νομοθεσία) θα είναι οι νομοθεσίες που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών για να δευρυνθεί η "φορολογική βάση" (το φορολογούμενο μέρος του πληθυσμού (σε λίγο θα πληρώνουμε φόρο και για το χαρτζιλίκι))
  • Στόχος (και κριτήριο) της μεταρρύθμισης είναι το να πέσει το κόστος του συστήματος Υγείας κάτω από το 6% του ΑΕΠ
  • Στόχος η μείωση των δημοσίων δαπανών για τα φάρμακα στα εξωτερικά ιατρεία στο 1% του ΑΕΠ μέχρι το 2014
  • Η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να πέσει κάτω από το 1.5% το 2013 και 1.3% το 2014
  • Πριν την εκταμίευση της δόσης να έχουν συγχωνευθεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΠΥ
  • Ο ΕΟΠΠΥ να εγγυηθεί πως: (σε σχέση με τον Ιούνη 2012) θα μειωθούν κατά 10% οι γιατροί μέχρι το Δεκέμβρη του 2012 κι άλλο 10% το 2013
  • Έντονη προώθηση γενοσίμων φαρμάκων (35% των πωλούμενων μέχρι το τέλος του 2012 κι 60% μέχρι το τέλος του 2013, συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας κι επιλογή του φθηνότερου φαρμάκου με αυτήν, υποχρέωση των νοσοκομείων να παραγγέλνουν τα 2/3 των φαρμάκων τους με τη δραστική ουσία)
  • Εαν δεν πιαστούν οι παραπάνω στόχοι, πλαφόν στο κόστος φαρμάκων που μπορεί να γράψει ο κάθε γιατρός και αύξηση της συμμετοχής του ασθενούς (θα είναι μεταξύ των αυτοματοποιημένων διαδικασιών)
  • Μείωση του αριθμού των φαρμάκων τα οποία καλύπτει η ασφάλιση, μείωση των παροχών του ΕΟΠΠΥ, της συμμετοχής του ΕΟΠΠΥ στην ιδιωτική περίθαλψη
  • Μείωση του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων κατά 8% το 2012 κι άλλο 5% το 2013 και μείωση νοσοκομειακών κλινών
  • Το ίδιο το μνημόνιο απαιτεί την εφαρμογή των ν. 4009 & 4076 και εκλογές νέων Πρυτάνεων μέχρι το Δεκέμβρη του 2012, εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης μέχρι το Μάρτιο του 2013, συγχωνεύσεις σχολών μέχρι το Μάρτιο του 2013.
Κερασάκι στην τούρτα; Η κατάργηση ουσιαστικά του βασικού μισθού, η πλήρης ελαστικοποίηση των όρων εργασίας κι η εκθεμελίωση κάθε έννοιας εργατικού δικαιώματος. Η δημιουργία ουσιαστικά μιας κοινωνίας υπόδουλων και πλήρως υποταγμένων στη μοίρα τους ανθρώπων, βορά στην πιο βάρβαρη εκμετάλλευση. Όλα αυτά όμως γίνονται για να σωθούμε, μας λένε, γιατί «το χρέος δεν είναι βιώσιμο». Επιπλέον όμως, λέμε εμείς, το χρέος αυτό δεν είναι και δικό μας δημιούργημα. Και γι αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρόκειται να το πληρώσουμε!
 
Άλλωστε αν ψάξουμε λίγο τελικά, όντως, «λεφτά υπάρχουν»:
(τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικού πλούτου και αφορούν όσους έχουν διαθέσιμο πλούτο τέτοιον που χρειάζονται επαγγελματίες διαχειριστές για να τον αξιοποιήσουν. Αυτό σημαίνει ότι στον πλούτο αυτό δεν περιλαμβάνονται όλοι εκείνοι που έχουν κάποια ομόλογα εν είδη αποταμίευσης, ούτε κάποια ακίνητα εν είδη εξασφάλισης)
  • το 2010 ο συνολικός ιδιωτικός πλούτος στην Ελλάδα ήταν 3 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας.
  • Ο κινητός πλούτος, που αποτελείται από μετρητά (ρευστά), χρεόγραφα (μετοχές, ομόλογα, κλπ.) και άλλα (χρυσός, κοσμήματα, κλπ.) ανήλθε για το 2010 σχεδόν σε 340 δις δολ., περίπου όσο το ΑΕΠ της χώρας. Ο ιδιωτικός κινητός πλούτος δεν φορολογείται στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε επίσης ότι πρόκειται για αποθεματικό πλούτο, δηλαδή για αποθησαυρισμό και δεν χρησιμοποιείται στην οικονομία με την μορφή επενδύσεων. Πρόκειται καθαρά για παρασιτική κερδοσκοπία.
  • Ο συνολικός ιδιωτικός ακίνητος πλούτος το 2010 ξεπέρασε το ΑΕΠ της χώρας σχεδόν 2,5 φορές και ανήλθε στα 736 δις δολ., ή 526 δις ευρώ. Πόσα από αυτά τα ακίνητα φορολογούνται; Ουσιαστικά κανένα, διότι έχουν περάσει κατά κύριο λόγο στην κυριότητα υπεράκτιων εταιρειών (offshore).και κάποια τελευταία στοιχεία :
    • Κέρδη τραπεζών την τελευταία δεκαετία: κατά μέσο όρο περίπου 1 δισ. ευρώ την εβδομάδα
    • Μεταξύ Δεκέμβρη 2009 και Ιούλη 2012, περίπου το 29% των καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες έχουν αποσυρθεί γιατί δεν έχει ο κόσμος χρήματα για να ζήσει. (δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή όσα έφυγαν προς εξωτερικό, κι οι πλούσιοι δεν κρατούν ποτέ κομπόδεμα στο σπίτι)
    • Συνολικοί φόροι εφοπλιστών ~12 εκατομμύρια ευρώ. Παράβολα μεταναστών: ~50 εκ.
    • Η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια (00-10) 20%.(Γιατί όμως οι ώρες εργασίας ανεβαίνουν, οι συντάξεις μειώνονται, τα όρια συνταξιοδότησης ανεβαίνουν και τα ταμεία καταρρέουν; Που πηγαίνει όλος αυτός ο πλούτος που παράγεται;)
    • Το 0.5% του παγκόσμιου πληθυσμού καρπώνεται το 40% του παγκόσμιου πλούτου
    • Το 70% του ενήλικου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο 4.2% του παγκόσμιου πλούτου (κι εμείς ενήλικες είμαστε)
    • Δανειακές ανάγκες 2010 (Απρίλιος Δεκέμβρης): τοκοχρεολύσια: 39.7 δις - δάνειο τρόικας 38 δις
    • Δανειακές ανάγκες 2011: τοκοχρεολύσια: 47.3 δις - δάνειο τρόικας 40 δις
    • Δανειακές ανάγκες 2012: τοκοχρεολύσια: 57.9 δις - δάνειο τρόικας 30 δις (και το 99% των δόσεων καταλήγει στις τράπεζες( τοκοχρεολύσια, ανακεφαλαιοποίηση κλπ.))
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα στοιχεία για να αποδείξουμε ποια τελικά είναι η πραγματική στόχευση της πολιτικής που ακολουθείται. Γιατί μάλλον δεν είναι η συρρίκνωση του χρέους αλλά η διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων και αντιθέσεων. Η πλήρης εξαθλίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας, το τσάκισμα της νεολαίας στο σήμερα αλλά πολύ περισσότερο στο αύριο. Γιατί το αύριο που μας ετοιμάζουν καμιά σχέση δεν θα χει με αυτά που μάθαμε ως τώρα. Γιατί το αύριο που μας ετοιμάζουν θα χει δουλειά (και όχι για όλους) με 400 ευρώ, χωρίς ασφάλεια και χωρίς σύνταξη. Θα χει άρρωστους αλλά δεν θα χει γιατρούς και φάρμακα. Ναι, θα έχει σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά δεν θα μπορούν και πολλοί να πηγαίνουν. Θα έχει κυρίως φτώχια, εξαθλίωση και περισσότερη εκμετάλλευση. Και επειδή αυτό το μέλλον δεν «έτυχε», λόγω μιας στραβοτιμονιάς που έκαναν κάποιοι ανίκανοι, δεν πρόκειται να αλλάξει αν κάποιοι άλλοι, πιο ικανοί, «πάρουν αλλιώς το τιμόνι». Δεν είναι ζήτημα διαχείρισης για να διαλέξουμε τη μια ή την άλλη επιλογή, είναι ζήτημα συστήματος και πρέπει να επιλέξουμε το ένα ή το άλλο! Σήμερα, η μόνη απάντηση που μπορεί να υπάρξει δεν μπορεί να είναι άλλη από το μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολή. Πιάνοντας το νήμα της ιστορίας του λαού μας και του εργατικού κινήματος που είναι γεμάτη από ανθρώπους που χωρίς να μετρήσουν αντικειμενικούς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να περιμένουν πότε θα «ωριμάσουν» οι συνθήκες, έκαναν αυτό που έκαναν, γιατί έτσι είχαν τα πράματα!

Αγώνας από τα κάτω, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, γενικές συνελεύσεις, κόντρα σε λογικές ανάθεσης!

Αγώνας όχι για τον αγώνα, αλλά αγώνας για τη νίκη, τη νίκη που είναι πιο αναγκαία και πιο δυνατή από ποτέ!

Αγώνας για μια κοινωνία άλλη, χωρίς πλούσιους και πεινασμένους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!

ΟΛΟΙ στη ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Σ.Φ. Πληροφορικής & Τηλ/νιών τη ΔΕΥΤΕΡΑ 5/11 στη 1μμ στο Αμφιθέατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου