8/12/09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ & ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ 7/12/2009

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ ’08 ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΚΟΜΑ!
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
Πολυτεχνείο, 07/12/2009

Χαιρετίζουμε τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους που και διαδήλωσαν μαχητικά χθες και σήμερα, αψηφώντας τον ασφυκτικό τρομοκρατικό κλοιό που προσπάθησαν να επιβάλουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της. Η μηδενική ανοχή, η «προληπτική» καταστολή, οι επιθέσεις της αστυνομίας με τις εκατοντάδες αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις δε στάθηκαν αρκετά για να εμποδίσουν και να διαλύσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις – διαδηλώσεις, ενάντια στην πολιτική που πριν ένα χρόνο είχε δολοφονήσει τον Αλέξη, στην πολιτική που υποθηκεύει το παρόν και το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε δυναμικά και αποφασιστικά τη σκληρή επίθεση καταστολής και συκοφάντησης του κινήματος, την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που στόχο έχουν όχι μόνο τη ματαίωση των σημερινών κινητοποιήσεων αλλά και το τσάκισμα οποιασδήποτε δυνατότητας για δυναμική επανεμφάνιση του μαθητικού, φοιτητικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος απέναντι στα νέα μέτρα που προωθούνται από την πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση και εργασία.. Γιατί η νέα κυβέρνηση έρχεται ως οδοστρωτήρας των δημοκρατικών ελευθεριών να δώσει παραδείγματα καταστολής και τρομοκράτησης. Δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου και τρομο-υστερίας προσπαθεί να κάμψει τις κοινωνικές αντιδράσεις που ξέρει ότι θα υπάρξουν και θα αποτελέσουν εμπόδιο απέναντί στη πολιτική της – χαρακτηριστικά σημειώνουμε τις δίκες των μαθητών που καταλαμβάνουν τα σχολεία, τις 300 αναίτιες προσαγωγές στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, τις 600 των τελευταίων κινητοποιήσεων. Η δε προκλητική, αυταρχική και δολοφονική στάση της αστυνομίας (που στιγματίστηκε και από τον επιθετικό τραυματισμό διαδηλώτριας από μοτοσικλετιστή της ομάδας Δ) στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες 6 και 7 Δεκέμβρη έρχονται ακριβώς να επιβεβαιώσουν την παραπάνω διαπίστωση. Φοβούνται τους αγώνες της νεολαίας, τους αγώνες που καλούν το σύνολο της κοινωνίας να αντισταθεί στην πολιτική του κυβέρνησης, στην πολιτική που θέλει την κρίση να περνάει πάνω από τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας και των εργαζομένων.Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε την κατάπτυστη στάση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που μετά από απόφαση των τριών αντιπρυτάνεων – σε ανοιχτή επικοινωνία προφανώς με το Υπουργείου «καταστολής» του πολίτη –προβαίνει σε επί της ουσίας κατάργηση του ασύλου, απαγορεύοντας την είσοδο στους χώρους της Νομικής και της Πρυτανείας της μαζικής πορείας των φοιτητών, μαθητών κα εκπαιδευτικών, παρατάσσοντας τις δυνάμεις καταστολής έξω από τα εν λόγω κτίρια. Η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν απροκάλυπτη και σαφής κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως συνέβη και στο ΑΠΘ, στο οποίο μάλιστα υπήρξαν και συλλήψεις εντός του ασύλου. Ενάντια στην συντονισμένη επίθεση που δέχεται το άσυλο θα παλέψουμε μαζί με το μαζικό κίνημα να το προασπίσουμε.


Η εν ψυχρώ δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου το βράδυ της 6/12/2008 από ένστολο ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ., ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και η νεολαιίστικη έκρηξη του Δεκέμβρη του ’08 σημάδεψε τα δρώμενα της ελληνικής και όχι μόνο κοινωνίας. Η πρώτη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης εξέγερση της νεολαίας άφησε βαθιά τα σημάδια της τόσο στην κυρίαρχη πολιτική όσο και στα κοινωνικά κινήματα. Η γενιά μας, μια γενιά που έχει μπει στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων και των κατευθύνσεων της ΕΕ (ΚΕΣ, ελαστασφάλεια κλπ), μια γενιά που θα είναι η πρώτη όπως λένε που θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς της εξεγέρθηκε όχι μόνο απέναντι στην κατάπτυστη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη αλλά και απέναντι στην καθημερινή πραγματικότητα που βιώνει, απέναντι στο μέλλον που της ετοιμάζουν. Η νεολαία λοιπόν, έχοντας την πιο «προνομιακή σχέση» με το μέλλον δε θα μπορούσε παρά να είναι πρωταγωνιστής αυτής της έκρηξης που έφερε βέβαια, στο ίδιο μετερίζι του αγώνα πολλές κοινωνικές ομάδες, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους νέους εργαζόμενους που βιώνουν την καταβαράθρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων αλλά και σκληρά εκμεταλλευόμενα στρώματα όπως οι μετανάστες. Η νεολαία με τα μαζικά συλλαλητήρια τα οποία διεξήγαγε έδειξαν ότι η 6η του Δεκέμβρη δεν είναι για εκείνη μια επέτειος-μνημόσυνο.


Ένα χρόνο αργότερα και ενώ μεθοδευμένα η κοινωνική έκρηξη του 2008 σπιλώθηκε και κατασυκοφαντήθηκε από το αστικό μπλοκ εξουσίας και τα μακριά του χέρια με ποικίλους τρόπους – στοιχείο που κορυφώθηκε τις τελευταίες μέρες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων –, όσο και αν θέλουν να πειθαρχήσουν και να καθυποτάξουν την νεολαία τα αιτήματα, οι στόχοι, τα μηνύματα της εξέγερσης του Δεκέμβρη παραμένουν ανολοκλήρωτα και ζωντανά! Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε, η πολιτική όμως που εφαρμόζει είναι η ίδια με την προηγούμενη σε όλα τα επίπεδα. Γιατί το ΠΑΣΟΚ εμπαίζει την εργαζόμενη νεολαία στο θέμα των stage, ενώ παράλληλα με τις απολύσεις και την ανεργία να διευρύνονται φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τον πιο ταξικό προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης ετοιμάζοντας βαριά φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους (οι οποίοι πληρώνουν βέβαια την μερίδα του λέοντος της φορολογίας). Γιατί μας καλούν να πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε μετά από δεκαετίες σκληρής εκμετάλλευσης, λιτότητας και ανεργίας. Γιατί στην εκπαίδευση ανασυντάσσονται για να διαλύσουν το φοιτητικό κίνημα που αποτέλεσε εμπόδιο για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, νόμου-πλαίσιο της αυταρχικής και επιχειρηματικής λειτουργίας, της αξιολόγησης, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των ΚΕΣ (δηλαδή των πολιτικών κατευθύνσεων της Μπολόνια), της διάλυσης των ενιαίων πτυχίων που κι οι ίδιοι θέλουν να προωθήσουν. Γιατί με το νέο εξεταστικό σύστημα, δεν θα απαλλάξουν τους μαθητές από το σχολείο-εξεταστικό κάτεργο, αντίθετα εντείνουν την υπάρχουσα κατάσταση μεταφέροντας το βάρος σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.


Παράλληλα η κυβέρνηση της «προστασίας του πολίτη» συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη εβδομάδα (που είχαμε αποκλεισμούς των ιδρυμάτων ώστε να μην καταφέρουν να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις οι φοιτητές) προσπάθησε με κάθε μέσο, φτάνοντας ακόμη και στην στυγνή καταπάτηση του ασύλου να σταματήσει τις μαζικότερες κινητοποιήσεις της χρονιάς. Με λογικές τύπου «λοκ άουτ» και αποκλεισμό των σχολών από τις δυνάμεις καταστολής ακόμα και όταν μετά την πορεία οι Σύλλογοι απαιτούσαν να εισέλθουν στα ιδρύματα προσπαθούν να σπείρουν τον φόβο και την τρομοκρατία στο αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα, προσπαθούν να καταργήσουν (χέρι χέρι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) το αιματοβαμμένο πανεπιστημιακό άσυλο (όπως έγινε λίγες μέρες πριν έξω από την ΑΣΟΕΕ και στις 7/12 έξω από την Νομική και την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ) που αποτελεί ορμητήριο έκφρασης της λαϊκής οργής και των κοινωνικών κινημάτων.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να αψηφήσουν μαχητικά τον κατασταλτικό κλοιό που πάνε να δημιουργήσουν απέναντι στις αντιστάσεις και τους αγώνες τους
. Η φετινή 6η Δεκέμβρη και οι κινητοποιήσεις της 7 Δεκέμβρη έδειξαν ότι υπάρχει εκρηκτική δυναμική, έδειξαν ότι μαζικές κινητοποιήσεις σαν και αυτές μπορούν να αψηφήσουν την καταστολή, μπορούν να δημιουργήσουν όρους ανατροπής.Αυτό που πραγματικά φοβούνται είναι η αναζωπύρωση των κοινωνικών κινημάτων, η ανάφλεξη των αγώνων νεολαίας και εργαζομένων, η μαζική, παλλαϊκή κινητοποίηση τους και στις 17/12. Αυτό που φοβούνται είναι αγώνες που θα ανατρέπουν τα σχέδια τους για την καταστρατήγηση των όρων σπουδών, των όρων δουλειάς και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Το φοιτητικό κίνημα με συντεταγμένο τρόπο κλιμάκωσης και σε συμπόρευση με το εργατικό και μαθητικό κίνημα πρέπει να ορθώσει μαχητική αντιπολίτευση απέναντι τους.ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη σύμπραξη της ΝΔ και τις κατευθύνσεις της ΕΕ!
Δε μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους!


Παλεύουμε για – Απαιτούμε:
• Άμεση απόσυρση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων! Του νέου νόμου – πλαίσιο, του νόμου για τα ΤΕΙ, του νόμου για τα ΚΕΣ, της αξιολόγησης, της βάσης του 10. Όχι στη νέα πρόταση για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
• Απεμπλοκή από τη διαδικασία της Μπολόνια και του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και όλων των κατευθύνσεων της ΕΕ για την εκπαίδευση.
Να μην περάσει η ιδιωτική εκπαίδευση! Καμία ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05, όχι στην αναγνώριση των επιχειρηματικών κολεγίων! Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά του Συντάγματος. Κατάργηση των ΚΕΣ – ΙΕΚ – ΚΕΚ – ΤΕΙ. Όχι στον πολυκατακερματισμό της εκπαίδευσης, όχι στους αποφοίτους πολλών ταχυτήτων.
Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά – εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο με ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Όχι στην περιστολή της φοιτητικής μέριμνας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες.
Κατάργηση της ελαστικής εργασίας και της ωρομισθίας των εκπαιδευτικών. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Άμεσες και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή εργασία, με βάση τις ανάγκες.
Να μην κατατεθεί – ψηφιστεί ο νέος ταξικός προϋπολογισμός. Κατάργηση των νόμων Σιούφα – Ρέππα και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Όχι στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 1400 ευρώ βασικός μισθός για όλους!
• Άμεση καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Αφοπλισμό της αστυνομίας, κατάργηση της χρήσης χημικών και δακρυγόνων. Κατάργηση των ειδικών μονάδων καταστολής. Να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής από τον περίγυρο των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, από τις γειτονιές από το κέντρο της Αθήνας.
Να καταργηθούν οι τρομονόμοι –ευρωτρομονόμοι, τα ιδιώνυμα για την κουκούλα, οι κάμερες παρακολούθησης.
• ΤΟ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ. Απαιτούμε δημόσια καταγγελία όλων των φορέων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της επαίσχυντης κατάργησης του ασύλου στο ΕΚΠΑ κα στο ΑΠΘ.
• Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων των κινητοποιήσεων της 6ης και 7ης Δεκέμβρη. Άμεση ανάκληση όλων των σκευωριών που στήνονται ως κατηγορητήρια απέναντι στους προσαχθέντες διαδηλωτές.
  • Καλούμε σε πανεκπαιδευτική Πορεία την Πέμπτη 10/12, 12:00 στα Προπύλαια.
  • Καταγγέλλουμε τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τη μη προκήρυξη απεργίας για τις 17/12, ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Καλούμε και στηρίζουμε τα Σωματεία και τα Συνδικάτα των εργαζομένων και τις δυνάμεις που κινούνται σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση σε προκήρυξη απεργίας στις 17/12.. Στήριξη των προσπαθειών για απεργιακή κινητοποίηση όλων των εργαζομένων.
Στηρίζουμε την απεργία στις 17/12. Συμμετέχουμε στην απεργιακές κινητοποιήσεις
Συνεχίζουμε με Αγώνα Διαρκείας - Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις !
ΜΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ!
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου